• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 18.10.2019
  • 1085 zobrazení

Květina bez květináče? Ozdobte svůj domov kokedamou!

Upoutala vás v časopise nebo u někoho doma zvláštní levitující rostlina zasazená v kouli? Jedná se o kokedamu, v dosloveném překladu mechovou kouli. Tedy konkrétně o rostlinu v kulatém balu zeminy, jenž je obalený mechem.

 Pokud byste si ji chtěli pořídit do svého domova, můžete si ji dokonce sami vyrobit. Dá se koupit přímo celá sada k vytvoření kokedamy, např. v obchodě Zahrada na stěnu. Výroba je jednoduchá a využití široké. Tento trend v úpravě rostlin vnese do vašeho domova nový nádech. Hodí se i jako netradiční dárek, kterým potěšíte každého milovníka přírody a moderního bydlení.

Přineste si domů trochu Japonska

Kokedama je zajímavou asijskou inspirací pro bydlení. Pochází z Japonska a dala by se označit za jakousi mladší sestru bonsaje. Kokedamy údajně vznikly z bonsají ve stylu nearai, které byly pěstovány tak, aby jejich kořenový systém vytvořil pevnou strukturu a držel i po vyjmutí z nádoby či květináče tvar. Po umístění na podstavec se pak nechaly porůst mechem, čímž se zvýraznila jejich přirozená krása. V Asii se proto do kokedam dodnes vkládají zejména bonsaje a různé trvalky.

Jak si vyrobit kokedamu

  1. Výběr rostliny
    Pokud se vám kokedamy zalíbily, není nic snazšího, než si je vytvořit doma. K výrobě budete potřebovat pouze vámi zvolenou rostlinku, mech, substrát, provázek a nůžky. Co se týče druhu rostliny, lze použít v podstatě jakoukoliv vhodnou do daného prostředí. Jen je nutné tomu přizpůsobit i substrát. Obecně jsou nejvhodnější vlhkomilné rostliny, u nichž substrát drží lépe pohromadě a snadněji se s ním pracuje. Mezi nenáročné pokojovky patří například asparagus, ledviník nebo maranta.
  2. Příprava substrátu
    Pro co nejefektivnější tvorbu kokedamy se doporučuje využít speciální japonský černý jíl keto (ketotsuch), který nejlépe drží rostlinku pohromadě a nevysychá. Do něj pak přidáte další suroviny pro zadržování vody (rašeliník, akadama), pro vázání živin (akadama, zeolit), pro okysličování kořenů a odlehčení substrátu (pemza, perlit) a pro postupné uvolňování živin (granulové hnojivo). Volba přísad záleží na rostlině a substrátu, jaký chcete vyrobit. Pro inspiraci uvádíme příklad složení pro střední kokedamu: 500 ml jílu, 200 ml akadamy, 200 ml substrátu na pokojovky, 100 ml pemzy, 100 ml zeolitu.
  3. Výroba kokedamové koule
    Před samotným vázáním nechte rostlinu trochu vyschnout, aby nebyla nasáklá vodou a lépe se s ní pracovalo. Poté kořeny zbavené původního substrátu opatrně zabalte do předem namočené rašeliny, kterou zbavíte přebytečné vody. Můžete je jemně obalit nití, díky čemuž se vytvoří ochranný obal. Dejte ovšem pozor, abyste je nepolámali, rostlina by to nemusela přežít. Pak už jen postupně přidávejte substrát smíchaný z přísad a menšího množství vody. Neměli byste pracovat s „bahýnkem“, ale s kompaktní hmotou.
  4. Mechový obal
    Až budete mít hotovou kouli, která nepraská, drží dokonale pohromadě a objemem odpovídá velikosti rostliny, obložte ji mechem. Vybírejte maximálně 3 cm vysoký, nenapadený plísní. Nechte ho pár dní předem odležet. Před použitím oschlý mech navlhčete rozprašovačem a nastříhejte si ho na menší čtverce. Bude se vám s ním lépe pracovat. Vyčnívající mech pak na kouli zastřihněte, aby působila čistě. Na závěr kokedamu pořádně převažte umělou nití či provázkem z umělých vláken, který se časem nerozloží. Pokud ji budete chtít zavěsit, nezapomeňte nechat delší konce a vytvořit háček. Ale kokedama bude pěkně vypadat i ve skleněné nádobě či jen tak položená na dekoračním talířku nebo v misce.

Péče je snadná, jen pozor na zalévání

Ani na péči není kokedama náročná, neliší se od běžné květiny v květináči. Záleží jen na druhu. Zásadně odlišné je ovšem zalévání. Jedenkrát týdně si připravte mísu s odstátou vodou a do ní kokedamu na pár minut ponořte. Nenamáčejte ji však příliš dlouho, aby se neodplavovaly důležité živiny. Potom ji nechte ještě chvilku odstát vedle a kokedama je připravená na další vystavování.

Mechové dekorace jsou „in“

Mech obecně patří mezi oblíbené dekorační prvky. Dnes se již zcela běžně používá na obložení velkých ploch stěn, kde vytváří přírodní koberec, nebo pro aranžované mechové obrazy. Takovou výzdobu používá ve svých kancelářích i v některých vzorových bytech svých developerských projektů třeba YIT. Mech působí jako harmonický přírodní prvek, jenž interiér příjemně oživí, provoní a vytvoří útulné prostředí. Dozdobit ho pak můžete vlastnoručně stvořenou kokedamou. Podívejte se, jak jsme se s výrobou vypořádali my ve YIT😊