• CZ Blog
  • Design & inspirace
  • 28.04.2020
  • 802 zobrazení

Toužíte po novém, stylovém nábytku? Vytvořte si ho z palet!

Máte za sebou koupi bytu a chcete si ho originálně zařídit? Nebo vás už nebaví konfekční nábytek?

Řešení nabízí výrobky z palet. Jestli navíc nyní přemýšlíte, jak doma trávit volné chvilky, pusťte se do jeho tvorby. Není to nic složitého a lehčí kousky zvládne skutečně každý. Pokud bádáte, co zhotovit, načerpejte inspiraci pro bydlení.

Stylově domů i na zahradu

Paletový nábytek se krásně hodí pro milovníky industriálního stylu bydlení. Díky svému minimalistickému a lehce opotřebenému vzhledu zapadne i do vintage interiéru. Skvělou volbu představuje rovněž pro kutily, kteří si rádi vytvářejí kreativní prvky do domácnosti sami. Zjistíte, že šikovně šetří místem a vzniká díky němu také úložný prostor. Navíc je dokonale funkční a recyklací již použitého materiálu nezatěžujete životní prostředí.

palety_02.jpg

Nábytek lze využít do interiéru i exteriéru. K nejčastějším výrobkům patří konferenční stolek. Do otvorů pak snadno a přehledně uložíte nejrůznější tiskoviny. A když nainstalujete ještě kolečka, máte pojízdnou verzi. Vyrobit si můžete také pracovní nebo jídelní stůl, botník, poličky či věšák. Pokud chcete postel, stačí na palety dokoupit kvalitní matraci. Se sedáky a polštářky zase jednoduše vykouzlíte sedací soupravu. Stejně vytvoříte i posezení na zahradu, na balkon či menší terasu, kam bude ideální křeslo. Když popustíte uzdu své fantazii, určitě dáte vzniknout zajímavým doplňkům do domácnosti. Co říkáte například na květináče nebo pelíšky pro zvířata?

Jak na správný výběr?

Obrovským plusem palet je i finanční nenáročnost. Záleží samozřejmě na materiálu a velikosti, ale standardně se za jeden kus platí 100 až 300 korun. Zkuste se klidně zeptat v supermarketech, stavebninách, sběrných dvorech nebo u známých a dostat je třeba zadarmo. Dejte ovšem pozor na ty vyloženě poškozené a staré – bude se vám s nimi těžko pracovat a také mohou obsahovat hnilobu či škůdce. Vyhněte se i těm se značkou MB, neboť to značí ošetření metylbromidem, nebezpečným a škodlivým plynem. Ty nejvhodnější pro výrobu nábytku nesou certifikaci s označením HT (Heat Treatment) a DB (Debarked). K hojně užívaným druhům patří tzv. europalety, které se používají k transportu zboží po Evropě a najdete na nich označení EUR nebo EPAL. Jejich normalizovaný rozměr bývá 120 x 80 x 14,4 cm.

palety_03.jpg

Návod na přípravu

Kromě samotných palet budete ještě potřebovat metr, tužku, brusný papír, pilku, kleště/kladivo, štětec, lazuru/lak, případně barvu, šroubky a šroubovák/vrtačku, lepidlo. Nezapomeňte i na rukavice a ochranné brýle.

  1. Ze všeho nejdříve si promyslete, co chcete vyrábět a kam to umístíte. Podle toho si pečlivě přeměřte palety.
  2. Pokud z nich trčí hřebíky, vytáhněte je kleštěmi nebo kladivem.
  3. Pomocí brusného papíru (příp. pásové brusky) celou plochu důkladně očistěte od třísek. Opravte i různé vady, například nevzhledné hrany.
  4. Následně povrch impregnujte. Zvolte lazuru či lak speciálně na dřevo. Nechte zaschnout.
  5. Poté můžete palety ještě natřít vámi vybranou barvou.
  6. Nakonec jednotlivé desky kvůli lepší stabilitě buď přišroubujte anebo přilepte k sobě.

Teď už vám stačí jen ten správný nápad a elán a můžete si do svého moderního bydlení vytvořit vlastní jedinečný nábytek z palet!

palety_06.jpg