• CZ Blog
  • Můj domov
  • 18.02.2024
  • 145 zobrazení

Průvodce Prahou 12, kde se snoubí příroda a moderní životní styl.

Klidné místo k životu, které z jedné strany obklopují lesy, z druhé pak pomalý tok Vltavy. Navíc s veškerou potřebnou občanskou vybaveností a skvělou dopravní dostupností do centra metropole. To vše charakterizuje městskou část Praha 12, jež díky svým přírodním pokladům, bohaté historii, ale i rychlému rozvoji stále častěji láká nové obyvatele. Seznamte se se všemi benefity této lokality a uvidíte, že rychle podlehnete jejímu kouzlu.

Po malebné čtvrti Košíře a rychle se rozvíjející městské části Praha 9 nastal čas zavítat do další oblíbené rezidenční lokality, a sice do Prahy 12. Ta se rozkládá v jižní části města podél pravého břehu Vltavy a tvoří ji Modřany, Komořany, Cholupice, Točná a Kamýk. Jedná se o skutečně pestré území, které pokrývají jak sídliště, tak vilová zástavba. Nachází se zde i bývalé průmyslové areály. A právě jedna z dominant lokality, a to cukrovar Modřany, inspiroval nový znak městské části. Ten vyobrazuje homoli cukru na modrém pozadí, jíž obklopují zlaté klíče s pěti zuby – ty symbolizují pět katastrálních území. Industriální minulost se propsala také do podoby nové radnice z roku 2021. Symbolicky připomíná tři bílé kostky cukru.

7.jpg

Velkou část Prahy 12 zabírají přírodní plochy, ale nechybí tu ani historické památky. Tou nejstarší je římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie. V jeho těsné blízkosti se nachází zvonice, kde byste zvon sice již hledali marně, ale samotná stavba našla moderní uplatnění. Dnes hostí nejrůznější výstavy, vernisáže či další akce pro veřejnost.

Významnou kulturní památku představuje zámek v Komořanech, který vyrostl na místě původní renesanční tvrze. Bohužel však není přístupný veřejnosti, jelikož jej v současnosti využívá Český hydrometeorologický úřad.

Naleznete tu také nejjižněji položenou pražskou vinici, jejíž počátky sahají až do 12. století. Její původní název, Arcibiskupská, se váže k době, kdy byla vlastněna pražským arcibiskupstvím.

5.jpg

Lokalita v područí přírody

Praha 12 se může v rámci hlavního města pyšnit jednou z největších koncentrací lesů na svém území. Stala se proto oblíbeným cílem milovníků přírody a pasivního i aktivního vyžití.

  • Jedním z nejatraktivnějších zelených útočišť je přírodní park Modřanská rokle-Cholupice rozkládající se v údolí řeky Vltavy. Jeho součástí je mimo jiné i přírodní památka Modřanská rokle. Procházky po šumějících lesích, výlety podél malebného údolí a výhledy na řeku dodávají místu zvláštní kouzlo a přitahují turisty i místní obyvatele. Zároveň se jedná o významný geomorfologický útvar.
  • Nepříliš známým, ale okouzlujícím lesním komplexem je přírodní památka Cholupická bažantnice. Ta se stala domovem celé řady živočichů (např. káně lesní, puštík obecný, hryzec vodní apod.) i rostlin. Za návštěvu rozhodně stojí romantická třešňová alej.
  • Do širšího povědomí se zatím nezapsala ani přírodní rezervace Šance. Přitom tvoří společně se sousedním vrchem Hradiště pozůstatky bývalé keltského oppida Závist. Několik tisíc let starou historii lze prozkoumat na cestě keltskou naučnou stezkou, jež lemuje archeologicky významnou oblast.
  • K příjemným procházkám či joggingu přímo vybízí lesopark Hodkovičky se Zátišským potokem a rybníkem a také s Dvoreckým potokem a rybníkem. Údolí zároveň skrývá objekt tzv. Rücklových slunečních lázní, které zde ve 30. letech 20. století založil proslulý sklář Antonín Rückl. Ten věřil v léčebné účinky slunečních paprsků – charakteristický architektonický prvek areálu tak představuje vysoká skleněná kupole.
  • Zavítat lze i do lesa Kamýk se zookoutkem, naučnou stezkou „Neleníme v zeleni“ a dětským hřištěm. Minout byste určitě neměli dva pozoruhodné památné duby.
  • Dalším zajímavým místem v Praze 12 je koupací biotop Lhotka. Tato oáza klidu je ideálním místem pro odpočinek a relaxaci v letních měsících. Nabízí čistou vodu, kamínkové pláže a upravené trávníky, což z něj činí populární destinaci pro rodinné výlety i odpolední koupání po pracovním dni.
  • Rezidentům této městské části se současně otevírají pestré příležitosti ke sportu. Podél Vltavy tudy vede pravděpodobně nejproslulejší pražská cyklostezka s označením A2 o délce 32 kilometrů. Využívat se dají také nejrůznější hřiště pro míčové sporty či venkovní posilovny.

9.jpg

Vše potřebné po ruce

Díky své strategické poloze si tuto část města zamilují ti, kteří hledají spojení mezi klidným životním prostředím a pohodlným přístupem ke všem potřebným službám. Kromě přírodních skvostů nabízí Praha 12 bohatou nabídku služeb, obchodů a restaurací. Nechybí tu mateřské ani základní školy, gymnázium či Policejní akademie ČR. Občanskou vybavenost doplňuje OC Novodvorská Plaza, Fakultní Thomayerova nemocnice a Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Nouze není ani o kulturní vyžití. Na nejnovější filmové hity lze zavítat do Modřanského biografu s dlouhou tradicí. Zajímavé inscenace zase hraje Divadlo Na Cikorce. Centrem společenského dění v lokalitě pak je Kulturní centrum „12“ a také Dům dětí a mládeže Modřany.

Co se týče dopravního spojení, to zajišťuje pestrá síť tramvajových a autobusových linek. Výhledově se také mohou obyvatelé těšit na novou linku metra D, což významně urychlí cestu do centra metropole na pouhých 15 minut. Kromě trasy vedoucí až do Písnice se zvažuje mimo jiné i odbočka modré linky, jež by měla vzniknout v připravované stanici Nové Dvory směrem k Poliklinice Modřany. Samozřejmostí je pohodlná doprava autem, a to mimo jiné díky snadnému napojení na Jižní spojku a na Barrandovský most.

Výstřižek.JPG

Nová adresa v Praze 12

Své vysněné bydlení v Praze 12 objevíte na rohu ulic Hodkovická a Mariánská, kde roste náš projekt SIJA Kamýk. Hodí se jak pro singles a mladé páry, tak pro rodiny s dětmi. Developerský projekt se pyšní pestrou nabídkou bytů od 1+kk až do 4+kk, které jsou připraveny uspokojit potřeby i těch nejnáročnějších. Součástí většiny jednotek jsou balkony, terasy či předzahrádky. Na ničím nerušené chvilky pohody nebo budování vlastní komunity láká vnitroblok se zelení, hřištěm a workout zónou.

Navíc jsou nové byty o dispozici 1+kk plně vybaveny nábytkem a kuchyňskou linkou, a to včetně spotřebičů. Pro ty, kteří preferují větší prostor, nabízí YIT koupi bytu 2+kk rovněž s moderní kuchyňskou linkou a se spotřebiči. To vše představuje přidanou hodnotu a usnadňuje novým obyvatelům rychlý a pohodlný přechod při změně bydliště. Bonus určitě ocení také investoři, kterým tímto částečně odpadá starost se zařizováním interiéru.

Pokud máte zájem o pořízení nového bytu v Praze 12, obraťte se na obchodní zástupce YIT, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.

xxx.jpg