• CZ Blog
  • Můj domov
  • 18.02.2023
  • 642 zobrazení

Proč jsou Košíře ideálním místem pro bydlení

Městská část Praha 5 patří dlouhodobě k vyhledávaným lokalitám pro moderní bydlení. K jejím jednoznačně nejoblíbenějším čtvrtím patří Košíře. Jejich kopcovitý terén, parky a ulice lemované vilami vytvářejí jedinečný charakter, který je elegantní a útulný zároveň. Díky malebnému prostředí, bohaté historii a rozmanité komunitě splní Košíře všechny vaše potřeby – ať už jste single, mladý pár hledající své první společné bydlení, rozrůstající se rodina nebo důchodce, který hledá klidné prostředí. Mnoha výhodami Košíř, od pestrého volnočasového vyžití až po výhodnou polohu s dobrou dopravní dostupností, vás provedeme v tomto článku.

Městská čtvrť a katastrální území Košíře v západní části Prahy, sousedící se Smíchovem, Motolem, Jinonicemi a Radlicemi, jsou známé svou pohodovou a rodinnou atmosférou. Bezpečnou lokalitu charakterizuje především vilová zástavba postavená na počátku 20. století, žádná masivní panelová sídliště tu nehledejte. I proto si Košíře zvolili filmaři jako kulisu pro natáčení jednoho z nejoblíbenějších českých porevolučních filmů, a sice Pelíšků, jejichž děj se odehrává v 60. letech minulého století. Na každém kroku je patrná také těsná blízkost přírody – lokalita bývá trefně přezdívána jako „plíce Prahy“.

DSC_9788.JPG

Něco málo z historie

Samotná historie čtvrti sahá až do středověku, kdy se jednalo o malou vesnici za Prahou obklopenou vinicemi. Ta se postupem času rozrůstala a v 19. století se stala oblíbeným cílem bohatých Pražanů, kteří si zde stavěli vily a letní sídla. Mnohými z nich je možné se kochat i dnes. Na počátku 20. století se Košíře staly součástí tzv. Velké Prahy a čtvrť prošla výrazným rozvojem. V této době vzniklo mnoho nových budov, včetně bytových domů, škol a nemocnic. Po druhé světové válce a nástupu komunistické vlády čekaly městskou část další proměny – mnoho vil bylo znárodněno a přeměněno na byty nebo státní úřady. Navzdory tomu si však Košíře dokázaly zachovat své historické a architektonické dědictví, díky čemuž dnes patří mezi čtvrti s poctivým pražským duchem a přitahují lidi z celé metropole a jejího okolí.

Zelené útočiště v dosahu centra Prahy

Pokud uvažujete o koupi bytu v Praze, Košíře jsou čtvrtí, která by měla být na prvním místě vašeho seznamu. Klid a přírodu ocení jak zapálení sportovci či pejskaři, tak rodiny s dětmi. Samozřejmostí je plnohodnotná občanská vybavenost se spoustou obchodů, restaurací či základních i středních škol.

Čtvrť je také známá svým dobrým dopravním spojením. Jezdí sem několik tramvajových a autobusových linek, díky nimž se snadno dostanete do dalších částí Prahy. Spojení zajišťuje také železniční trať. Košíře se navíc nachází v blízkosti Pražského okruhu, který poskytuje rychlé a snadné napojení na hlavní městské komunikace. To z lokality činí rovněž ideální místo pro ty, kteří potřebují často cestovat mimo Prahu.

DSC_9026.JPG

Zůstaňte v kondici a spojte se s přírodou

V Košířích se navíc rozhodně nebudete nudit – tato lokalita nabízí širokou škálu aktivit pro místní obyvatele i návštěvníky. Ať už chcete poznávat přírodní krásy Prahy, obdivovat architekturu nebo si vyzkoušet různé sporty, v Košířích si každý najde něco. Zde je několik tipů, co v Košířích dělat a co vidět:

Objevte místní přírodu: Díky množství parků a zelených ploch jsou Košíře skvělým místem, kde si můžete vychutnat krásy přírody, aniž byste museli opustit město. K oblíbeným parkům patří Klamovka, jíž začala budovat v rámci svého letního sídla rodina Clam-Gallasů. Dodnes se zde dochovaly romantické prvky jako třeba skleník, Chrámek noci s grottou, altán nebo lázně. K největším lákadlům patří zdejší zámeček, v němž je dnes provozovaná oblíbená restaurace a často se v něm pořádají i kulturní akce. Za minulého režimu se tu hojně scházeli představitelé undergroundu.

Největší zelenou plochou v širokém okolí je přírodní park Košíře-Motol s několika přírodními památkami v čele se stolovou horou Vidoulí. Kolem jejího vrcholku se rozprostírá nevšední pražská step, která je domovem významných druhů živočichů i vegetace. Kaskádovité svahy přímo lákají k nejrůznějším výstupům, které vás odmění pozoruhodnými výhledy na krajinu kolem. Součástí areálu je i park Cibulka s rozhlednou, čínským pavilónem či poustevnou. Na příjemné celodenní výlety se dá vydat i kousek za hranice Košíř, a to do Prokopského a Dalejského údolí nebo do parku Ladronka.

 DSC_9094.JPG

Vyrazte za sportem: Příznivcům aktivního životního stylu se v Košířích bude líbit díky velkému množství sportovních aktivit. Kromě zmiňovaných parků, v nichž se dá jezdit na kole, bruslích či běhat, je možné vyrazit do tenisového areálu Cibulka. Zde si kromě tenisu můžete vyzkoušet i badminton, stolní tenis, jógu, box či využít lekce sebeobrany. Na skákacím hradě, trampolíně nebo v minizoo se tu zabaví i děti. Další pestrou škálu aktivit, například nohejbal, judo nebo basketbal, zajišťuje TJ Sokol Praha Košíře. Z výčtu sportovních košířských středisek nesmí chybět squashové centrum, jezdecká škola anebo golfový klub.

Obdivujte zdejší architekturu: V Košířích se nachází spousta krásných domů z nejrůznějších období. Projděte se po okolí a obdivujte jejich jedinečný charakter. Kromě prvorepublikových vil patří mezi pozoruhodné pamětihodnosti původní vesnické usedlosti, které jsou památkově chráněné – namátkou jde o Kotlářku, Cibulku či Šalamounku. Jednou z nejvýraznějších památek v této oblasti je pak kostel svatého Jana Nepomuckého, který byl postaven v polovině 20. století ve funkcionalistickém stylu, ale přitom nese klasicizující prvky.

DSC_9045.JPG

Další z dochovaných dominant je také bývala továrna Meopta, jejíž historie se začala psát roku 1919, kdy zde založila své sídlo firma zaměřená na jemnou mechaniku a optiku. Unikátní budova ale v posledních letech chátrala, než se její revitalizace ujala developerská společnost YIT. Citlivou přeměnou, která zachovává jedinečný genius loci objektu včetně řady původních prvků (např. schodiště, zvonky u dveří, světla apod.), zde vytvořila rezidenční projekt loftového bydlení Parvi Cibulka. Vybudovala zde celkem 150 bytů, které se dokonale hodí pro milovníky industriálního stylu bydlení. Originální jednotky v různých variantách jsou navrženy podle nejvyšších standardů a díky obrovským oknům poskytují dostatek přirozeného světla a nádherný výhled do okolí. Jestli vás tento developerský projekt zaujal, stále můžete vybírat z téměř třetiny volných bytů, do kterých se můžete stěhovat ihned!