• CZ Blog
  • Můj domov
  • 28.07.2022
  • 435 zobrazení

Kam v Praze vyrazit do přírody?

Letní prázdniny jsou již v plném proudu a Praha tak čelí náporu nejen místních, ale i turistů. Ti v parných dnech hledají v městské džungli zelené oázy, kde se mohou buď osvěžit u vody či projít ve stínu stromů. Tipy na to, kam v metropoli (nejen) nyní vyrazit do přírody, vám přinášíme v tomto článku!

Praha se dlouhodobě řadí mezi nejlepší města k životu, a to nejen proto, že se pyšní věhlasnými památkami, vysokou prestiží univerzit či pestrým kulturním programem, ale zároveň skýtá spoustu příležitostí k trávení volného času v přírodě. Ta navíc zabírá více než polovinu jejího území – v roce 2021 se Praha podle indexu HUGSI (Husqvarna Urban Green Space Index) dokonce umístila na 13. příčce v žebříčku měst s nejvyšším podílem zeleně na světě! Kam tedy za stromy, říčkami a dalšími přírodními pamětihodnostmi vyrazit?

01 prehrada.jpg

Největší vodní nádrž v Praze…

… to je Hostivařská přehrada! Oblíbená lokalita s přilehlým lesoparkem a přírodním parkem Botič-Milíčov přímo vybízí k rodinným procházkám, koupání či sportovním aktivitám.

Ve vedrech se dá příjemně osvěžit v hostivařském koupališti s kapacitou až 10 tisíc lidí. Nachází se zde jak travnatá, tak písčitá pláž s pozvolným vstupem do vody. V nejklidnější části pak objevíte také jednu z nejstarších nudistických pláží v České republice. Samozřejmostí je spousta vodních atrakcí, např. paddle boardy nebo šlapadla se skluzavkou, ale i stánky s občerstvením, převlékárny a sprchy. Milovníci sportu ocení také lanový park, obří trampolínu, slack lajny či fit zónu.

Pokud zatoužíte po chvilce klidu, odeberte se do přírodního parku Botič-Milíčov, který na přehradu plynule navazuje. V jeho útrobách objevíte zachovaná romantická zákoutí, například Milíčovské rybníky s altány a odpočívadly. Pokud sem zavítáte s dětmi, mohou se těšit na spoustu hřišť či minizoo s domácími zvířaty.

Inspiraci na bydlení v těsné blízkosti unikátního krajinného celku nabízí naše developerské projekty Happi Milánská a Vesi Hostivař či naprostá novinka Rivi Bachova.

03 rokytka.jpg

Držte se podél Rokytky

Už vás nebaví věčně přeplněné Riegrovy sady či Stromovka? Na hezkou procházku lze vyrazit také do méně známých Thomayerových sadů. Ty v roce 2018 prošly revitalizací a mohou se tak pyšnit nově upravenými cestami i vysazenými dřevinami. Dále místo obohatily prvky reagující na klimatickou změnu, například systém povrchového odtoku srážkových vod. Skrz park vede příjemná naučná stezka, která se táhne podél říčky Rokytky, mezi Libeňským zámečkem a břehem Vltavy. Kochat se můžete neobvyklým pohledem na areál bývalých loděnic. Navíc se po cestě dozvíte spoustu zajímavých informací o místní fauně i floře, ale také o životě a díle populárního spisovatele Eduarda Štorcha, který v Libni žil. Jeho vzor můžete následovat koupí bytu v našem projektu Koti Libeň – ale dlouho neváhejte, zbývá zde posledních 9 jednotek!

Okolí si jistě vychutnáte i na kole a bruslích. Cyklostezky odtud vedou do Troje, Stromovky nebo kolem Rokytky. Sám zelený koridor podél údolí této říčky určitě stojí za návštěvu! Název třetího největšího vodního toku v Praze (kde jeho délka činí 31,5 km) je odvozen od staroslovanského „rokyta“, tedy pojmenování pro vrbu. Ty nalezneme podél proudu i dnes. Jeho břehy navíc prošly v rámci výstavby projektů Suomi a Lappi Hloubětín, které vznikají přeměnou brownfieldu, citlivou revitalizací. Několikasetmetrový úsek v okolí novostaveb v Praze je díky novým nivám a meandrům nejen připraven na lepší zadržování vody v krajině, ale vytváří i lokální biotop pro život vodních živočichů, hmyzu a ptactva. V neposlední řadě zde vznikla odpočinková zóna pro širokou veřejnost. V našem areálu na vás navíc čeká kavárna, pizzerie či vinárna, vaše ratolesti se pak vyřádí na interaktivním dětském hřišti.

To vše můžete mít doslova pár kroků od svého domova – v etapách Kemi a Ranua stále můžete vybírat z volných bytů na prodej!

04 aalto park.jpg

Za kouzelnou atmosférou na Cibulku

Dalším méně známým lesním komplexem, který se rozprostírá mezi Motolským a Košířským údolím, je přírodní park Košíře-Motol. Jeho dominantu představuje stolová hora Vidoule, přírodní památka o výšce 371 m. n. m. Podél jejího úbočí vede turistická trasa, toulat se můžete ale i po nejrůznějších menších stezkách.

Vynechat byste neměli oblíbenou část mikrolokality, a sice lesopark Cibulka se stejnojmennou usedlostí – ta vznikla již ve 14. století, ale svou současnou empírovou podobu získala až v 19. století. Místo s bohatou historií nyní prochází postupnou rekonstrukcí. Do několika let se má proměnit v dětský hospic i prostory pro veřejnost. Mezi vzrostlými stromy jsou v anglickém parku dále rozesety nejrůznější sochy a další zajímavé stavby, například umělá zřícenina s rozhlednou.

Zdejší lesy lákají i ke sportovnímu vyžití. V létě je můžete projíždět na kole, ke koupání pak vybízí Motolské rybníky. Svůj handicap rozhodně vylepšíte v místním golfovém hřišti, které patří k těm nenáročnějším u nás.

Panoramatu Cibulky už od šedesátých let minulého století dominuje budova bývalé továrny Meopta, která stojí doslova pár kroků od přírodního parku. Nyní v ní naleznete moderní bydlení! Pod taktovkou YIT se totiž mění na unikátní projekt Parvi Cibulka s originálními lofty v industriálním stylu.