• CZ Blog
  • Můj domov
  • 18.11.2021
  • 1367 zobrazení

Nejlepší města pro život

Moderní bydlení si každý samozřejmě představuje jinak. Objektivním ukazatelem však bývá celá řada žebříčků, které hodnotí index kvality života ve městech po celém světě. Z posuzovaných faktorů v nich záleží především na ekonomice, přístupu k životnímu prostředí, dostupnosti služeb, nákladech na bydlení, infrastruktuře, bezpečnosti, kvalitě školství, ale také gastronomii či kultuře. Na našem webu nyní najdete článek, ve kterém vám přinášíme výčet těch nejlepších, v nichž je radost bydlet.

01.jpg

Praha – matka měst

Není žádným překvapením, že česká metropole dlouhodobě obsazuje přední příčky všech žebříčků. Potěšíme tedy všechny zájemce o koupi bytu – vybrali jste si správné město!

Kromě jedinečných památek, v čele s Karlovým mostem, Pražským hradem a Staroměstským náměstím, se Praha může chlubit spoustou zeleně a příjemným prostředím pro trávení volného času. Například podle průzkumu mezi 27 000 obyvateli z celého světa, který provedl magazín Time Out, se díky tomu dokonce umístila na druhé příčce v kategorii „Relaxace“! Po jejím centru se totiž dá snadno pohybovat i pěšky a rovněž nabízí spoustu míst k posezení či sportovnímu vyžití. Dále se může pyšnit širokou nabídkou dobře placených pracovních míst, prestižními univerzitami či bohatým kulturním programem.

Nové byty v Praze nabízí naše developerská společnost YIT – vybírat stále můžete z novostaveb Koti Libeň a Parvi Cibulka. Nedávno jsme pro vás také spustili prodej bytů ve zcela novém developerském projektu Lappi Hloubětín! Ve všech se můžete těšit na kvalitní bydlení promyšlené do posledního detailu, spojení s přírodou a dobrou občanskou vybavenost.

Dobře se mají i ve Skandinávii

Obdobně se v čele díky vysokému skóre v oblasti stability drží finské hlavní město. Kupříkladu na celkové třetí místo jej zvolilo přibližně 25 000 obyvatel 80 měst v průzkumu provedeném společnostmi Boston Consulting Group a BCC Henderson Institute. Helsinky vynikly hlavně v ukazatelích měřících aspekty přispívající ke kvalitě života, jako je zdravotní péče, doprava a bydlení.

03.jpg

Také švédský Stockholm získává pravidelně dobré hodnocení v kategoriích práce, soukromí, bezpečnosti a životního prostředí. Dokonale čisté a neuvěřitelně bezpečné město se může jako jedno z mála v Evropě dále pochlubit restaurací se třemi Michelinskými hvězdami – ty označují zcela výjimečnou kuchyni, jež rozhodně stojí za návštěvu!

Opomenout by se nemělo ani Oslo s jedinečnými fjordy. Poněkud vyšší náklady na život vyvažuje například druhá příčka za nejzdravější město na světě udělená na základě analýzy společnosti Spotahome. Ta norské centrum vyzdvihla v oblasti zeleně, rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem, průměrné délky života a rovněž kvality ovzduší a vody.

A co naši východní sousedé?

V celosvětovém měřítku se v prvních desítkách vyskytují také polská města v čele s Varšavou. Bohužel bylo až 90 % tohoto krásného města zničeno během druhé světové války. Pamětihodnosti tak dnes nahrazuje velké množství kulturních akcí, moderní mrakodrapy, spousta barů a prosperující umělecká scéna. A ještě jedna perlička – podle jednoho z hodnocení CNN se Varšava zařadila mezi 15 nejlepších měst na světě pro vaření piva!

04.jpg

Ze slovenských měst si nejlépe vede Bratislava. Hlavní město s nádherným historickým centrem se vyznačuje velmi bezpečným prostředím a standardně si drží dobré hodnocení i v oblasti bydlení a životních nákladů.

Na budování těch nejlepších podmínek pro život v uvedených městech se podílí i společnost YIT. Inspiraci na bydlení tak určitě nemusíte hledat jen v naší domovině, ale i za jejími hranicemi! Ve všech zemích působnosti totiž vytváříme udržitelné životní prostředí, kde je inspirativní a bezpečné žít, pracovat i bavit se