• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 07.12.2022
  • 332 zobrazení

Vytvořte si svou komunitu

Znáte dobře své sousedy? Pokud ne, dost možná přicházíte o jedinečnou možnost stát se součástí vaší vlastní komunity. Společně si můžete nejet pomáhat s každodenními maličkostmi, ale také podnikat zajímavé aktivity. Dobré sousedské vztahy navíc jednoznačně patří k základním pilířům spokojeného bydlení. Blížící se svátky a vánoční atmosféra přímo vybízí k navázání nebo prohloubení vztahů.

Sousedy si člověk nevybere. To je sice pravda, ale to, jak s nimi vycházíte, většinou ano. Vzájemná harmonie s ostatními obyvateli domu je totiž nad zlato. Namísto problematických a hlučných sousedů chce určitě každý z nás spolehlivé spoluobyvatele, na něž se můžeme obrátit, když nám třeba dojde mléko či potřebujeme během dovolené zalít květiny. Nemluvě o dalších párech očí, které nás upozorní v případě nezvaných hostů. Jak takovému přátelství „od vedle“ jít naproti? Využijte právě adventního období!

02.jpg

O adventu to půjde samo

Vánoční svátky nabízí ideální příležitost sblížit se se svými sousedy. Určitě se tedy nestyďte a zaklepejte na vedlejší dveře. Existuje totiž spousta aktivit, do nichž se v tomto kouzelném období každý rád zapojí:

  • Sázkou na jistotu je posezení s dobrým jídlem. Chopte se iniciativy a vyvěste klidně i letáky na chodbě s návrhem konkrétních prostor a termínu. Můžete na sebe také nechat kontakt s tím, že uvítáte pomocnou ruku. Uvidíte, že řadu vašich sousedů tato milá příležitost na seznámení potěší a rádi pomohou. Sešlost se klidně může nést v duchu generálky na štědrovečerní večeři. Kromě tradičního cukroví a bramborového salátu ozvláštněte tabuli pokrmy z jiných zemí, jednak prolomí konverzační ledy a jednak se mohou stát stálicí na vašem stole.
  • Neradi pečete cukroví? Nebo letos nestíháte a jste se svými oblíbenými perníčky či rohlíčky pozadu? Nabídněte ostatním z domu možnost, že každý upečete nějaký druh. Uvidíte, že dohromady se vám toho sejde mnohem více, než kdybyste vše pekli sami. Navíc navzájem ochutnáte spoustu nových receptů, což může být inspirativní.
  • Přijdou vám chodby, kterými dennodenně chodíte do svého domova, prázdné a neútulné? Zorganizujte zdobící výbor. Práci si jednoduše rozdělte napříč patry. Sáhnout můžete po světýlcích (ideálně po těch LED) nebo nejrůznějších adventních dekoracích. Netradičním tipem je také sušené ovoce – využijete jej třeba jako přírodní ozdoby či jako potpourri.
  • Pokud máte ve vaší novostavbě v Praze velký prostor v přízemí, nebo dokonce vlastní recepci, neváhejte tu dohromady se sousedy nazdobit vánoční strom. A použít můžete doslova všechno, co seženete. Poslední dobou totiž letí netradiční stromky, které mohou být i ze žebříku.

Vsaďte na komunitní projekty či moderní technologie

Přátelskou nótu udržujte po celý rok. Společně prožité aktivity jsou skvělým pojidlem vztahů. V rámci těch sousedských se může jednat ať už o společné grilování, nebo třeba i o zřízení hnědé popelnice na kompost či sdílenou péči o zeleň. Právě komunitní zahrady nabývají v poslední době rychle na popularitě. Poskytují totiž kýženou oázu klidu v městské džungli, v níž má navíc každý prostor se realizovat. Ať už tedy toužíte po bylinkovém záhonu, útulném zákoutí s lavičkou či pískovišti pro děti, místní komunita je klíčem.

Jelikož ve YIT chápeme důležitost komunitního života a chceme rozvíjet vzájemnou spolupráci mezi obyvateli našich developerských projektů, nezapomínáme na obdobné soukromé vnitrobloky, ani na dětská hřiště. V projektu HAPPI Milánská se pak dokonce můžete těšit na společnou terasu v 6. podlaží.

Koupí   bytu od YIT navíc získáte automaticky přístup do online portálu YIT Plus – zde můžete kromě komunikace se správcem domu a developerem rozvíjet právě také sousedské vztahy. Existuje zde totiž možnost napsat veřejný příspěvek nebo dokonce soukromou zprávu. Novinky ze sousedství jdou umístit také na online nástěnku, která odráží každodenní život. Uvidíte, že plánování (nejen) vánočních zážitků půjde s použitím moderních technologií rázem mnohem snadněji.

xxxx01.JPG

K vyzkoušení naší sociální sítě na vlastní kůži a poznání skvělých sousedů přímo vybízí nové byty v Praze, do nichž se můžete nastěhovat už v první polovině příštího roku. Poslední volné jednotky zbývají v projektu KOTI Libeň s klidným vnitroblokem, necelá třetina v projektu PARVI Cibulka. Ten se nachází přímo naproti projektu AALTO Cibulka, čímž se mezi oběma projekty vytvořil uzavřený areál pouze pro rezidenty se společnou recepcí a zeleným parkem. Koncem roku 2023 předpokládáme dokončení i projektů VESI Hostivař a etap KEMI a RANUA v areálu LAPPI Hloubětín.

Za YIT vám přejeme klidný advent a pohodové Vánoce v kruhu vašich nejbližších – třeba právě i s novými přáteli z řad sousedů. Moderní bydlení dle vašich snů pro vás budeme samozřejmě budeme stavět i nadále!