• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 18.12.2021
  • 506 zobrazení

Jak před svátky zabezpečit svůj domov?

Během vánočního období běžně chceme myslet jen na to hezké – především na návštěvy svých blízkých. I proto se často na několik dní vydáváme pryč a opouštíme naše byty. Napadlo vás ale někdy, jak je v tomto čase ochránit před nezvanými hosty?

Pravidlo pěti minut praví, že…

… pokud se zloděj nedostane ke svému úlovku během prvních 300 sekund, vzdá to. Nejdůležitějším bezpečnostním prvkem tedy zůstávají kvalitní dveře v kombinaci s vhodným kováním – více o jejich výběru se dozvíte zde. Při odjezdu se navíc doporučuje zamknout také ty v interiéru bytu. I ve vyšších patrech developerských projektů je důležité zavřít, a pokud možno i zamknout, okna a balkónové dveře, protože představují jednu z nejčastějších cest k vám domů. Určitě nikdy nezatahujte závěsy, přiláká to nechtěnou pozornost na skutečnost, že nikdo není doma. Pokud patříte ke šťastným majitelům předzahrádky například v novém bytě v Praze, nezapomeňte na vchodovou branku a nenechávejte venku ležet jakékoli předměty, které by případným narušitelům usnadnili cestu za vašimi poklady, jako například žebříky.

jozsef-hocza-y5N2HDwagVw-unsplash.jpg

Není nad moderní technologie

Dalším prvkem, který přispěje k zabezpečení vaší domácnosti, je smart systém. Ten za vás hravě bude předstírat, že jste doma. Variant je nespočet, ale jednou z nejjednodušších je nastavení chytrých žárovek na rozsvěcení a zhasínání v časy, kdy přibližně přicházíte domů a chodíte spát. Díky jejich ekologičnosti (běžně je totiž seženete v LED provedení) nebude mít toto řešení zásadní dopad na vaši peněženku, ani na přírodu.

Další, na už spotřebu náročnější, alternativou moderního bydlení může být speciální režim televize, který ji automaticky spouští například na večerní zprávy. Tím posílíte dojem, že domácnost standardně funguje, i když budete na druhém konci republiky.

Inspiraci na bezpečnější bydlení nabízí také instalace pohybového čidla. Dle vašich finančních možností máte opět na výběr z mnoha verzí – od běžných systémů, které samy zavolají bezpečnostní službu, až po kamery, jež pomocí internetu přenáší obraz třeba do mobilního telefonu a mohou vás tak upozornit na přítomnost osoby před vašimi dveřmi.

michael-jasmund-t-WxNy6CMyU-unsplash.jpg

Tip na závěr: Období vánočních svátků se neodmyslitelně pojí s dárky. A i když máte jistě z nových drahých přírůstků radost, krabice od těchto předmětů likvidujte diskrétním způsobem. Když se vám totiž před bytem bude povalovat box od nové televize, pravděpodobnost nevítané návštěvy a vašeho návratu do prázdného bytu se tím výrazně zvyšuje. 

Při dodržení alespoň několika z těchto doporučení si užijete kouzelnou atmosféru Vánoc v klidu a bez zbytečných obav