• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 17.06.2021
  • 937 zobrazení

11 věcí, které byste měli zvážit při výběru interiérových dveří

Otevřené dveře nám pomáhají dostat se z bodu A do bodu B, ty zavřené nám zase zajištují soukromí i větší klid. Za den je otevřeme zhruba třicetkrát a máme je neustále na očích. Když už se pro jedny rozhodneme, není snadné je lusknutím prstu vyměnit za jiné jako komodu či konferenční stolek. Je proto důležité si s dostatečným předstihem srovnat v hlavě funkční i estetická hlediska. V tomto článku vás provedeme vším, co byste při výběru dveří měli zvážit.

YIT_Pori_VZB_015.jpg

1. Kdy začít

Čím dříve, tím lépe. Dveře vybírejte hned ve chvíli, kdy začnete uvažovat nad koupí bytu, stavbou domu či rekonstrukcí. Se samotnou montáží ovšem musíte počkat, dokud nebudou dokončeny podlahové krytiny. Jestli chcete objednávat na míru, počítejte rovněž s výrobní lhůtou, která se zpravidla pohybuje mezi šesti až deseti týdny. Při výběru nového bytu od YIT vám rozhodování ulehčí online konfigurátor interiérů u našich developerských projektů. Přímo v kanceláři YIT si pak můžete prostřednictvím speciálních brýlí vyzkoušet virtuální realitu, kde na vlastní oči uvidíte, jak ladí vybrané dveře například s dekorem podlah či obklady v koupelně.

2. Umístění

Dle umístění se dveře dělí na interiérové a exteriérové. Vchodové neboli exteriérové byste rozhodně měli volit bezpečnostní, na výběr máte rovněž vylepšenou variantu protipožární. Například v projektu Koti Libeň pořídíte v rámci spolupráce se společností Next vstupní dveře v moderním designu, kdy můžete vybírat z pestré nabídky materiálů a barevných provedení, a přitom se zachováním vysoké kvality a zabezpečení. I ty interiérové skýtají nespočet možností. Využít můžete například výhody protihlukových zaručujících klid, voděodolných vhodných do koupelen, jelikož odolají vodě a vodní páře, či klima dveří, které si poradí s rozdílnými teplotami a vlhkostí mezi místnostmi. Hledáte-li inspiraci na bydlení, širokou paletu povrchových úprav, speciálních vlastností a technických provedení interiérových dveří nabízí v projektu Koti Libeň obchodní partner YIT společnost Sapeli.

3. Rozměry

Typický rozměr dveří je 197 centimetrů na výšku a 80 cm na šířku. Při včasném jednání se však rozevírá širší škála možností. Lze zvolit nižší i vyšší, širší i užší. U některých místností není od věci uvažovat nad dvoukřídlými.

IMG_3412.jpg

4. Stavební otvor

Velikost stavebního otvoru se odvíjí od použitých zárubní. U nejtypičtější obložkové zárubně se jedná o otvor zhruba o deset centimetrů užší a o pět centimetrů nižší, než je reálná velikost objednaných dveří. U rámové zárubně se tyto rozdíly pohybují v ještě o něco vyšších číslech. V tomto případě se raději poraďte se specializovaným odborníkem, jelikož neexistuje jedno univerzální řešení.

5. Zárubně

Běžné (falcové), jak název napovídá, poskytují tradiční vzhled – zárubně částečně překrývají dveře. Bezfalcové nabízejí minimalistické řešení typické pro skandinávský styl bydlení, kdy jsou zavřené dveře v jedné rovině se zárubněmi. Ve standardu se na ně mohou těšit například noví obyvatelé unikátního projektu Parvi Cibulka. Elegantním řešením jsou dále ty skryté. Rámové se zasazují do prosklených stěn či začištěných stavebních otvorů. Celokovové představují ideální volbu pro skleněné dveře například do luxusních bytů v Praze.

YIT_Ranta_014.jpg

6. Systém otevírání

Existuje pět základních typů otevírání lišících se zejména zabraným prostorem. Od prostorově nejnáročnějších po ty, které zaberou nejméně místa – lítací (kyvné), otočné, skládací, posuvné na stěnu a posuvné do pouzdra. Lítací se upevňují speciálními panty umožňujícími otevírání do obou stran. Otočné se v interiérech používají nejčastěji – panty se připevní na jedné straně rámu, kam se otevírají. Skládací tvoří více častí, které se přistrkují k sobě. Posuvné dveře na stěnu se přichycují nahoře a po otevření jsou vidět na plné části stěny, naopak posuvné do pouzdra nejsou vidět vůbec.

7. Panty

Výběr pantů (závěsů) se odvíjí od systému otevírání. Starají se o perfektní dosednutí a zajištění těsnosti, pevnosti i estetiky. Základ tvoří závěsy pro klasické otočné, bezfalcové otočné a lítací dveře. Klasické panty disponují dlouhými čepy zasazenými na jedné straně do dveří a na druhé straně do zárubně. Bezfalcové se staly hitem pro čisté linie a možnosti je rozevřít až na 180 stupňů. Závěsy pro ty lítací vyžadují dvousměrný chod a samouzavírací mechanismus, aby se daly otevřít směrem k sobě i od sebe.

8. Konstrukce a výplň

Odborná výroba a montáž hrají prim. Kvalitu lze posoudit na základě konstrukce – pokud se vystavované dveře při zatlačení na protilehlé rohy prohýbají, jděte raději o dům dál. Rozhodně požadujte rám z masivního dřeva. U dřevotřísky či jiných náhražek mají totiž panty tendenci se časem vyviklat nebo dokonce utrhnout. Výplň rám zároveň izoluje a zajišťuje bytelnost, nejvhodnější jsou DTD desky.

IMG_3405.jpg

9. Povrchové materiály

Výběrem povrchového materiálu vdechnete celému bytu svůj osobitý ráz. K evergreenům se pro svůj stoprocentně přírodní původ řadí dřevěná dýha. Levnější variantou je laminát, který může věrně imitovat dřevo, kámen či beton. Dveře si také můžete nechat nalakovat do vysněné barvy. Skleněnou výplň sice budete možná proklínat při úklidu, ale krásně prosvětlí interiér. Povrch s vysokým leskem nebo matem se hodí pro náročné klienty toužící po moderním bydlení. Tyto dveře jsou pak ovšem náročnější na údržbu a náchylnější k odření.

10. Kování – kliky a zámky

Kováním se ve světě dveří rozumí klika a zámek. Pro správný výběr je třeba si naživo různé typy vyzkoušet, protože klika musí hlavně tvarově sedět do ruky. Zámek se pak odvíjí od účelu. U těch vchodových kromě designu myslete i na bezpečnost. U vnitřních vybírejte na základě zvoleného stylu interiéru – kování může být z hliníku, nerezu či mosazi.

11. Doplňky

Kováním výběr nekončí – existuje velké množství doplňků, které dokážou ulehčit život. Přidat lze například ozdobné lišty, kukátka, průlezy pro zvířata s automatickým otevíráním, skleněné prvky a výřezy ve dveřích či nadsvětlíky, jež opticky zvětšují prostor a do místnosti proudí více světla.