• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 22.04.2020
  • 33803 zobrazení

Hluční sousedé? Klid vám zajistí několik triků

Vybrali jste si bydlení snů, nastěhovali se a užíváte si ve svém novém domově první příjemné dny. Jenže brzy se ukáže, že soused ve vedlejším bytě si rád do noci pouští hlasitě televizi, zatímco obyvatelé jednotky nad vámi mají rozjívené děti, které i o víkendu od časného rána skáčou a dupou. Jak si s tím poradit, abyste si pořádně odpočali a ve svém novém bytě se cítili dobře?

Odborníci na stavební a prostorovou akustiku vysvětlují, že dlouhodobé vystavení hluku může být škodlivé pro naše tělo i mysl. A nejde jen o přílišný až extrémní ruch. Už 50 či 60 decibelů dokáže váš spánek narušit, přitom je to ekvivalent běžné lidské řeči. Dokonce vás nemusí ani probudit, ovšem hluk vnímá vaše podvědomí. Velmi hlasité zvuky kazí náš odpočinek a mají negativní vliv na kardiovaskulární i hormonální systém. Ne nadarmo se říká, že ticho léčí. Je zásadní pro dobrou regeneraci a pevné zdraví naší duševní stejně jako tělesné stránky. Ne každý má přitom rodinný dům či mezonetový byt, kde je od okolí více odříznut. Co tedy pro svůj klid můžete udělat?

Jaký druh hluku obtěžuje právě vás?

Zatímco od tvrdých povrchů se zvuk odráží, měkké, pórovité materiály ho absorbují a zajistí, že v místnosti bude menší hluk. V interiéru rozlišujeme dva druhy rušivých zvuků. Prvním jsou například rozhovory, hukot vysavače nebo hudba – proti nim pomůže obložení stěn, přidání zeleně či výběr měkkých a pórovitých doplňků. Druhý je kročejový hluk – dunění nohou z bytu nad vámi, soused zatloukající hřebík kladivem nebo puštěná pračka. Boj s ním je o něco komplikovanější, řešen musí být již v konstrukci stavby.

Jak si s hlukem poradit?

Nové developerské projekty sice splňují veškeré normy a na zvukovou izolaci kladou důraz, ale i tak se mohou objevit skutečně halasní sousedé, se kterými si zdi a podlahy neporadí. V první řadě zkuste domluvu. Dobré sousedské vztahy jsou nesmírně důležité pro vaši pohodu – a lidé z domu si možná vůbec neuvědomují, že jsou hluční natolik, až je to rušivé. V mnoha případech bude snadné vyjít si vstříc: můžete se dohromady dohodnout, že pračku zapnete nejpozději v osm večer, rádio se ztlumí okolo desáté a děti budou nabádány k tomu, aby s bujařejšími hrami začaly až dopoledne a ne brzy ráno. Například klienti YIT mají k dispozici i online portál YIT Plus, který ke komunikaci se sousedy dobře poslouží.

Někdy stačí posunout postel

Ne vždy to ale zabere. Pokud se chcete spolehnout jen na sebe, existuje několik triků, jak si poradit. Ruší vás hluk hlavně při spaní? Zkuste odsunout postel od stěny. Když se jí nebude dotýkat, přenos zvuku nebude tak snadný a vy se lépe vyspíte.

Zkuste bílý šum

K přehlušení ruchů pomůže jednoduchá rada: přehrávejte si relaxační bílý šum. Nikdy jste o něm neslyšeli? Jedná se o příjemné, uklidňující zvuky, které překrývají ruch zvenčí a pomohou vám usnout. Oblíbené jsou zejména ty přírodní jako šumění lesa či moře, praskání ohně, ale na někoho působí třeba i tichý, monotónní šelest ventilátoru. V dnešní době si podobný zvuk snadno pustíte z mobilního telefonu.

Sousedi_02.jpg

Akustická tabulka: jakou sílu mají zvuky, s nimiž se v bytech běžně setkáváme?

Pouliční hluk v tichém předměstí kolem 40 dB
Běžný ruch v bytě 40 - 50 dB
Obvyklý pouliční ruch 50 - 60 dB
Televize a rádio při střední hlasitosti 50 - 60 dB
Velmi frekventovaná ulice 70 - 90 dB
Vysavač 50 - 80 dB
Vrtačka 80 dB
Hlasitá hudba v bytě 80 - 90 dB
 K poškození bubínku dochází při 130 dB.  

Pomůže přestavět nábytek

Sousedí vaše ložnice s dětským pokojem vedlejšího bytu? K tomu, abyste měli klid, pomůže nábytek – stačí ke zdi umístit velkou skříň na oblečení. Spolu s obsahem tak vznikne další izolační vrstva, která propustí méně hluku. Pomohou také bytové doplňky, jako jsou polštáře, polstrovaná křesla a podobně, mající tendenci ruch pohlcovat.

Využijte zeleň

Ke klidnějšímu prostředí přispívají i květiny, jež opět svými listy část hluku pohltí, a to především vyšší tóny. Dobře poslouží třeba běžný fíkus. Zeleň navíc k modernímu bydlení patří.

Pozor, ať sami nejste hluční

Možná tušíte, že se mezi hlasitější sousedy řadíte spíše vy sami. Víte o sobě, že dupete a nemůžete se tohoto zlozvyku zbavit, často vám něco padá z ruky, děti se rády honí po pokojích a pes cvaká drápky? Abyste ostatní nerušili, odhlučněte podlahu, a to podle principu hmota – pružina – hmota. Přelepte podlahu měkkou izolací, na ni položte vrstvu s vyšší hmotností a nakonec například ještě koberec, což výrazně pomůže.

Zásadní je vzájemná ohleduplnost, a to v každé době. Ta nám všem zajistí spokojené a nerušené bydlení.