• Můj domov
  • 09.09.2019
  • 1351 zobrazení

Vyberte si byt přesně podle svého gusta

Rádi byste si pořídili nový byt v Praze, ale váháte, který bude ten pravý pro vás? Trh s nemovitostmi dnes nabízí nepřeberné množství různých typů. Každý z nich je pak vhodný pro trochu jiné zájemce, ale vyberou si všichni, kteří sní o krásném bydlení.

A pokud si nejste jisti, co si představit pod pojmy jako loft, mezonet nebo penthouse, poradí vám následující řádky.

Sázka na jistotu

Klasický byt naleznete v mnoha velikostech a dispozičních řešeních – od nejmenších garsonek až po prostorné pětipokojové byty. Na své si zde proto přijdou jak rodiny s dětmi, tak třeba singles. Zde je klíčové vybrat si dle svých požadavků a samozřejmě finančních možností. Neopomíjejte také styl, v jakém byt zařídíte. Populární je například skandinávský styl bydlení, který se vyznačuje svou jednoduchostí, funkčností a elegancí.

Netypickým doplňkem pak může být ateliér / studio, což je většinou menší, nebytový prostor. Nelze ho z nejrůznějších důvodů zkolaudovat jako bytovou jednotku, protože například nesplňuje nadstandardně přísné české normy na oslunění. Nicméně sám o sobě nabízí řadu možností využití. Dnes hodně lidí pracuje z domova a potřebují mít svou „domácí kancelář“. Pokud k nim patříte a nechcete si ubírat místo v bytě, kde je navíc obtížné najít vhodný prostor, můžete si pořídit ateliér. Do kanceláře to pak budete mít jen pár kroků. Studia se také často pro svoji výrazně nižší cenu oproti bytům pořizují jako investice.

Sníte o domě, ale bez starostí? Zvolte mezonet!

Jestli byste si chtěli užívat výhody, které skýtá rodinný dům, ale přesto chcete zůstat v širším centru města a nestarat se o náročnou údržbu domu a zahrady, ideální pro vás bude mezonet. Ocení ho jistě rodiny s dětmi, protože se jedná se o velký vícepodlažní byt, jenž svou kompozicí připomíná právě dům. Zahrnuje v sobě zpravidla dvě oddělené části ležící nad sebou, propojené schodištěm. V jedné části bývá společenský prostor, tedy obývací pokoj s kuchyní, ve druhé pak klidová zóna s ložnicí a dětskými pokoji. Mezonetový byt vyniká svou efektivností a s tím spjatým dostatkem obytného i úložného prostoru. Počítejte však, že například již zmiňované schodiště může být problémem pro příliš malé děti nebo naopak starší lidi. I zde se ale dá vymyslet šetrnější možnost, pokud zvolíte třeba mírnější úhel a instalujete bezpečností prvky.

S penthousem až na vrchol

Krásné prostorné a vzdušné bydlení nabízí takzvaný penthouse. Vzdušné zde platí hned dvakrát, neboť se jedná o luxusní byt v nejvyšším patře domu. Nabízí nádherný výhled, kterým se můžete kochat z rozlehlé terasy, jež je nedílnou součástí každého penthousu. Navíc díky svému umístění poskytuje určitou míru soukromí. S ohledem na cenu se jedná o bydlení spíše pro milovníky luxusu. Pět bytů tohoto typu o velikostech přes 150 m2 nabízí například projekt Aalto Cibulka od YIT.

Originalitu nabízí lofty

A jestli toužíte po originálním bydlení, které dýchá netradiční atmosférou, určitě zvolte loft. Ty vznikají obvykle v bývalých továrnách či jiných industriálních prostorech, jako jsou pivovary či mlýny. Pro lofty jsou typické vysoké stropy, galerie a zachování jedinečných prvků původní stavby, dokonce jejich dekorativní využití v interiéru. Přiznané dřevěné trámy, obnažené cihlové zdi, kovová schodiště apod. jsou klasickými příklady. Lofty skýtají prostor k nejrůznějším zabudovaným patrům či extravagantnímu nábytku, jenž do tohoto stylu hravě zapadne. Do určité míry se těmito developerskými projekty řeší nedostatek nových stavebních pozemků, přičemž navíc k tomu uchovávají jedinečnost a ducha budov, které by jinak byly pravděpodobně zbourány. Původní továrnu Meopta plánuje přestavit také YIT, a sice v pražských Košířích. Byty loftového typu je možné pořídit i v rámci další projektu od YIT Koru Vinohradská.