• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 13.12.2021
  • 397 zobrazení

Sušené ovoce coby vánoční pomocník na 3 způsoby

Vánoce jsou tady! V rámci vánoční inspirace na bydlení si tentokrát detailněji představíme sušené ovoce a možnosti, jak jej v tomto slavnostním období využít! Svůj nový byt v Praze tak zkrášlíte a příjemně během svátků provoníte pomeranči, skořicí a dalšími oblíbenými druhy.

  1. Přírodní ozdoby na stromeček

Pokud se vám letos nechtějí kupovat blyštivé koule z obchodních řetězců, vezměte zdobení vánočního stromečku do vlastních rukou a vyrobte si dekorace za pár korun ze sušeného ovoce a koření. Kromě již zmíněných financí objevíte i další benefity – krásně provoněnou místnost, pocit útulnosti a minimalistickou výzdobu ve skandinávském stylu bydlení.

Jak na to? Začněte třeba s citrusy (pomeranči, citrony, mandarinkami…), které nakrájíte na plátky široké zhruba čtyři milimetry. Slabší by se mohly potrhat, silnější zase špatně vysušit. Poté vyložte plech pečícím papírem a ovoce rozprostřete tak, aby se jednotlivé kusy nevrstvily na sobě. Pečte v troubě na 50 °C a jednou za čas kolečka otočte, aby se nekroutila na jednu stranu. Obdobně postupujte s dalším ovocem, například banány, meruňkami či švestkami.

Co s hotovými výtvory provedete dál je už jen na vás. Můžete je jednoduše připevnit stuhou na stromeček či adventní věnec a doplnit například o skořici, badyán, šišky nebo šípky. Pokud toužíte po něčem okázalejším, než jsou dekorace využívající sílu přírody, minulý rok jsme se rozepsali o nápadech na netradiční vánoční stromky.

01.jpg

  1. Alternativa k cukroví

Perníčky, linecké i včelí úly… co by to bylo za Vánoce bez cukroví! Často si však odmítáme přiznat, že nás stojí spoustu času i úsilí. Proč letos neupečete jen několik málo svých favoritů a štědrovečerní tabuli nedoplníte sušeným ovocem?! Například na takové křížaly stačí jen nakrájet pár jablek na tenké plátky (2-3 mm) a postupovat dle návodu na pečení výše.

Nebo lze v rámci moderního bydlení sáhnout také po sušičce potravin – vybírat můžete z nepřeberného množství, dle velikosti, spotřeby i ceny. Kromě ovoce vám tento šikovný vynález v průběhu roku poslouží také na zeleninu, houby, bylinky či maso. Jednak vám velmi ušetří práci a jednak se tímto procesem v surovinách uchovají vitaminy i přirozená chuť. A pokud máte ve svém okolí milovníka vaření a zdravého životního stylu, určitě ho takovou sušičkou neváhejte obdarovat!

xx.jpg

  1. Atmosféra díky potpourri

Už u ozdob jsme nakousli téma omamné vůně sušeného ovoce a koření. Vytěžte ji na maximum vytvořením vánoční potpourri! Dejte do misky několik skořicových tyčinek, kůru z jednoho pomeranče, hřebíček, pár bobkových listů a 2-3 lusky tymiánu a uvidíte, že vždy při příchodu do místnosti vás přivítá pronikavé aroma klidu a pohody. S přísadami klidně experimentujte – hodit se k tomu bude jehličí, vanilka, ořechové skořápky nebo třeba exotické ovoce jako liči a kiwi.

Pokud chcete vůni znásobit, hoďte tuto směs do hrnce, zalijte a nechte ji vařit na mírném ohni, dokud se všechna voda neodpaří. Tento postup lze opakovat, jak dlouho budete chtít. Intenzivnější zážitek vám dopřeje přidání také esenciálních olejů.

Za YIT vám přejeme krásné prožití vánočních svátků v kruhu svých nejbližších a budeme se na vás těšit v novém roce