• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 25.11.2021
  • 422 zobrazení

Adventní výzdoba snadno a rychle

Vánoce už pomalu, ale jistě klepou na dveře. Pokud na vás ještě nedolehla magická atmosféra nejkrásnějších svátků v roce, navnadit se můžete adventními dekoracemi. Těm samozřejmě vévodí adventní věnec, ale zapomínat bychom neměli ani na adventní kalendář či světýlka v oknech, vázy s větvičkami a voňavé svíčky. Nechcete zbytečně utrácet za sezónní doplňky? Nebo vás jednoduše aktuální nabídka v obchodech nezaujala? Stylovou výzdobu v duchu moderního bydlení zvládnete vyrobit i sami – ukážeme vám, jak na to!

Jak nachystat základ sváteční tabule

Pojem advent vychází z latinského slova „příchod“ a skrývá se pod ním období čtyř neděl, které předchází Štědrému dnu – označují se železná, bronzová, stříbrná a zlatá – a rovněž zahajují liturgický rok. První z nich letos vychází na 28. listopadu. Neodmyslitelným symbolem se stal adventní věnec, který čtyřmi svíčkami odpočítává dobu do začátku Vánoc (což je mimochodem zvyk převzatý z židovské tradice zapalování osmi svící o svátcích Chanuka).

annie-spratt-VDXtVYJVj7A-unsplash.jpg

Na klasický adventní věnec vám budou stačit:

  • větve stálezelených rostlin (např. borovice, jedle, tisu, zeravu, buxusu apod.)
  • forma (ze slámy nebo polystyrenu)
  • drátek
  • 4 hřebíky
  • 4 svíčky
  • zdobení (např. skořice, badyán, sušené plody, cukroví, stuhy apod.)

Postup: Do kruhové formy zapíchnete ohebný drát a obtočíte jej kolem dokola. Postupně přidáváte větvičky, které pro upevnění omotáte drátkem. Po zakrytí celého základu jej zespodu propíchnete hřebíky, na něž umístíte svíčky. Na závěr dozdobte dle vlastních preferencí – použít můžete pomerančovou kůru, skořápky ořechů nebo třeba napečené perníčky. Fantazii se meze nekladou!

Patříte k milovníkům venkovského stylu bydlení? Jako základ věnce použijte formu na bábovku, ideálně tu keramickou. Tu vyložte alobalem a zasypte pískem nebo speciální aranžovací hmotou. Spodní část svíček také ještě pro jistotu obalte alobalem a libovolně zastrkejte. Opět na konec nezapomeňte doplnit barevnými elementy. Tento kousek se bude krásně vyjímat v novém bytě v Praze, ale i na chalupě.

Spousta domácností umisťuje věnce i na vstupní dveře – to podle starého čínského umění Feng Shui zve návštěvy a s nimi dobrou náladu. Stejnou pozitivní energii přinesou také tři jehličnaté větvičky umístěné v předsíni.

Darujte radost již teď!

Obzvlášť mezi dětmi je pak oblíbený adventní kalendář se 24 políčky, které se po jednom začínají otevírat 1. prosince. Nyní existuje celá řada verzí, ať už s čokoládou nebo hračkami. Pokud byste chtěli svým ratolestem připravit nápaditější či zdravější variantu, není to vůbec problém! Nejjednodušší je sehnat papírové nebo bavlněné pytlíky a naplnit je drobnostmi. Sáhnout můžete po sušeném ovoci, ořechách, nebo také autíčkách, razítkách, nálepkách, figurkách či pastelkách. Zabalené sáčky očíslujte zvýrazňovačem a umístěte například do velké skleněné dózy ozdobené světelným řetězem. Rovněž je můžete pomocí kolíčků zavěsit na natažený provázek.

daniel-sessler-Wreb4Gwyf-M-unsplash.jpg

Vsaďte na přírodní výzdobu

Inspiraci bydlení na adventní zvelebení naleznete také v síle přírody – stačí v lese nebo parku nasbírat nejrůznější větvičky, bobule, šišky anebo mech a kůru. Ty pak lze libovolně rozmístit po interiéru do skleněných misek nebo váz či je využít v předchozích návodech. Dle pravidel Feng Shui se například jehličnany pojí s dlouhověkostí a evokují soudržnost rodiny i letitých přátelství. Z vašich domovů rovněž vymetou negativní emoce. Není tedy divu, že neodmyslitelný atribut Vánoc, stromeček, v nás vyvolává tolik radosti a přináší silnou energii.

Stálicí českých domácností se pak stal pryšec nádherný, známější pod pojmenováním vánoční hvězda. Nádherné červené okvětí symbolizující betlémskou hvězdu by vám doma v tomto období rozhodně nemělo chybět.

Tip na závěr: Vynikajícím pomocníkem k udržení pohodového Feng Shui přes svátky jsou svíčky. Navozují totiž pocit tepla a bezpečí a odstraní jakékoliv neduhy. Interiér navíc příjemně zútulní a provoní!

Za YIT vám přejeme příjemný adventní čas v klidu a rodinné pohodě.