• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 31.07.2023
  • 513 zobrazení

Jaké je vysněné bydlení Čechů?

Bydlení je jednou ze základních lidských potřeb, ale každý má jinou představu o tom, jak má ideální domov vypadat. Možností je celá řada, ať už jde o centrum velkoměsta, samotu uprostřed lesa či klidné předměstí. Byť má každý styl bydlení svá pro a proti, lidé se často rozhodují zejména podle pořizovací ceny. Na misku vah byste však neměli zapomenout dát také celkové náklady, dopravní dostupnost a občanskou vybavenost v okolí včetně možností pro sport a relaxaci. Aby se váš sen o skvělém bydlení naplnil, potřebujete najít rovnováhu mezi všemi proměnnými.

Při výběru nového domova platí více než kde jinde rčení „sto lidí, sto chutí“. Někdo odjakživa touží po vile se zahradou a bazénem, jiný zas po loftovém bytě v centru Prahy. Odvěký souboj mezi rodinným domem a bytem je v české populaci dle posledních průzkumů stále relativně vyrovnaný. A obě možnosti zahrnují spoustu faktorů, které by každý kupující měl důkladně promyslet před tím, než učiní své rozhodnutí.

02.jpg

Touha mít dům panuje, ale…

K nejoblíbenějším variantám bydlení stále patří rodinný dům v relativní blízkosti většího města. Únik z města do menších vesnic obecně motivuje snaha vyměnit rušné ulice za harmonickou přírodu. Vlastní domek nejenže dokáže poskytnout spoustu prostoru i pro vícečlennou rodinu, ale především má kýženou zahradu. Pomyslnou třešničkou na dortu se pak stává bazén.

03.jpg

… i bydlení mimo město má své mínusy

Zájem o přestěhování do periferií neustává především s ohledem na ceny nových bytů v Praze. Pořízení nemovitosti mimo hlavní město může sice na začátku přinést úsporu financí, ale spousta lidí si už dobře nespočítá budoucí nezanedbatelné náklady, které je nutné vynaložit například na dopravu. Drtivé procento nových obyvatel příměstských oblastí totiž bude potřebovat dennodenně dojíždět do Prahy jak do práce, tak s dětmi do škol a školek. Zapomenout by se nemělo ani na kulturní nebo sportovní zážitky či na nákupy. To vše představuje s ohledem na drahé pohonné hmoty nemalou sumu v rodinném rozpočtu. Kromě peněz je cestování z jedné lokality do druhé také nesmírně časově náročné. Ve špičce se navíc často tvoří dopravní zácpy a ty mohou cestu do původně relativně dobře dostupného místa protáhnout i o desítky minut.

Pokud tedy patříte k těm, kteří se chtějí stěhovat do prstenců okolo Prahy, pamatujte na to, že klíčová je dopravní dostupnost hromadnou dopravou, např. autobusem nebo vlakem. Ty představují nejen pohodlnější, ale i mnohem ekologičtější variantu cestování oproti automobilu. Na popularitě tak nabývá třeba Kladno, kde i YIT chystá svůj další projekt, který bude klást důraz na moderní bydlení s ohledem na potřeby a komfort budoucích rezidentů.

04.jpg

Rozmanité možnosti v hlavním městě

V rámci samotné Prahy, dlouhodobě se řadící mezi nejlepší města pro život, se preference různí. Někdo si přeje bydlet přímo v centru, kde má vše poblíž, a kolikrát mu nevadí ani méně metrů čtverečních. Jiný zase vyhledává okrajové části města poblíž lesů a parků. Do rozhodovacího procesu pak vstupují také balkony, terasy či předzahrádky, které příjemně rozšiřují obytný prostor a lze na nich pohodlně i grilovat.

Developerské projekty YIT díky skvělému umístění splňují požadavky všech skupin. V souladu s konceptem takzvaného patnáctiminutového města disponují veškerou občanskou vybaveností, sportovním i kulturním vyžitím a rovněž blízkostí přírody. Namísto zdlouhavého přejíždění z jedné části města do druhé máte vše potřebné doslova po ruce.

05.jpg

Jedním z nich je projekt Lappi Hloubětín, jenž roste hned vedle rezidenčního komplexu Suomi Hloubětín v čím dál vyhledávanější lokalitě Prahy 9. Areál se svažuje do zeleného koridoru podél údolí říčky Rokytky, které jsme zrekultivovali a navázali na oblíbený park Zahrádky. Podél toku navíc vede atraktivní stezka a celá oblast nabízí pestré rekreační i sportovní vyžití. Z nabídky v etapách Kemi, Ranua a nově i Tornio si vyberou jak singles, tak rodiny s dětmi, které hledají příjemné a praktické bydlení v bezpečném prostředí se spoustou zeleně. U prvních dvou etap nyní navíc můžete využít časově omezenou nabídku v podobě hypotečního bonusu v hodnotě až 200 000 Kč.

K okamžitému nastěhování v malebných Košířích jsou byty loftového typu. Ty vznikly citlivou revitalizací objektu původní továrny na projekt Parvi Cibulka. Unikátní stavba stojí naproti již dokončené budově Aalto Cibulka, se kterou ji propojuje soukromý vnitroblok, kde nechybí odpočinkové posezení, vodní prvek ani dětské hřiště. Projekt současně stojí na hranici přírodního parku Košíře-Motol, a přitom nabízí rychlé dopravní spojení do nedalekého pražského Smíchova. Vybírat můžete ještě ze zhruba třicítky jednotek, přičemž na některé z nich nabízíme aktuálně výraznou slevu.

06.jpg

K našim novostavbám dále patří Rivi Bachova v Praze 11 a Happi Milánská a Vesi Hostivař v Praze 15. Společné lákadlo sousedících městských částí představuje Hostivařská přehrada s přilehlým lesoparkem a přírodní park Botič – Milíčov. Nouze není ani o pestré nákupní možnosti v obchodních centrech Retail Park, VIVO! Hostivař, Europark Štěrboholy nebo Westfield Chodov. I při koupi bytů v těchto projektech se můžete těšit na útulné bydlení – navíc buď se slevou 2 % z ceny či s dorovnáním rozdílu v hypotéce v hodnotě až 300 000 Kč vč. DPH s garancí konečné ceny.

Pokud máte zájem o pořízení nového domova právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci nové služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.