• CZ Blog
  • Můj domov
  • 29.01.2022
  • 1687 zobrazení

Seznamte se s konceptem patnáctiminutového města

Zjednodušení každodenního života. Méně dojíždění a stresu. Dostupnost všech potřebných služeb pár kroků od domova. Spousta parků a zeleně. Široké sportovní i kulturní vyžití. Ohleduplnost k životnímu prostředí. Důraz na pospolitost a lokálnost. To vše v rámci inspirace na bydlení nabízí unikátní model pojmenovaný 15-minute city!

YIT_Aalto_Cibulka_021.jpg

Koncept takzvaného 15-minute city představuje urbanistický model moderního bydlení, v němž mají obyvatelé přístup ke všem svým každodenním potřebám ve vzdálenosti maximálně 15 minut chůze či jízdy na kole od svého bydliště. Odpadají jim tím často zdlouhavé přejezdy do práce, za nákupy či zábavou.

K nejvýraznějším benefitům jednoznačně patří vyšší kvalita života – zkrácením doby přejíždění po městě získají rezidenti více volného času. Ten mohou plnohodnotně věnovat svým blízkým či rozvoji svého fyzického i psychického zdraví. V takovýchto sousedstvích navíc vznikají útulná zákoutí určená právě pro setkávání či provozování volnočasových aktivit. Právě vyšší mírou sociálních interakcí se navíc utužuje sounáležitost komunity. Benefity přináší 15minutové město také pro místní podniky. Ty získávají vyšší návštěvnost, což vede k rozšiřování pracovních pozic a také rozmanitější nabídce produktů.

Tento koncept zároveň rozvíjí udržitelnost měst. Nejen, že se podporou decentralizace snižují emise produkované osobními automobily, ale veřejná prostranství se kultivují a obohacují o množství zeleně. Ta pak přináší nejen duševní pohodu, ale také zmírňuje efekt tepelných ostrovů či riziko povodní.

YIT_Ranta_I_016.jpg

Jednodušší život i v Praze

YIT se po vzoru světových metropolí svým klientům snaží i v Praze zajistit bydlení v takových developerských projektech, které uspokojí veškeré jejich potřeby a kde si zároveň mohou plně užívat dostupnosti a výhod městských čtvrtí s bohatou občanskou vybaveností.

Přesně takové bydlení YIT nabízí v sousedících areálech Suomi Hloubětín s řadou nebytových prostor pro drobné obchody a služby a Lappi Hloubětín, kde vznikne další množství komerčních ploch. Obyvatelé těchto nových bytů v Praze naleznou již dnes v této rozrůstající se finské rezidenční čtvrti např. pizzerii či obchod s potravinami, brzy se zde otevře soukromá školka podle návrhu finského architekta. Nechybí tu dětská hřiště, zelené relaxační zóny či vybudovaná stezka podél revitalizované říčky Rokytky, které přímo vybízí k procházkám, jízdě na kole či dalším fitness aktivitám.

YIT_Suomi_008.jpg

Dalším příkladem, kde mají rezidenti vše na dosah, je dokončený projekt Ranta Barrandov. V této oblíbené lokalitě lidé naleznou vše potřebné od škol až po lékaře, za rohem mají dokonce plavecký bazén či krásné Prokopské údolí k vycházkám a sportu. Pokud o koupi bytu teprve přemýšlíte, máme pro vás samozřejmě spoustu dalších projektů, ve kterých usilujeme o zajištění co nejlepší infrastruktury a prostoru k životu – patří k nim Parvi Cibulka s řadou nebytových prostor a lesoparkem Cibulka přímo za okny či Koti Libeň v plně vybavené a neustále se rozvíjející pražské čtvrti.