• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 12.04.2023
  • 584 zobrazení

Jak zařídit loftové bydlení?

Lofty se v posledních letech stávají stále populárnějšími, a tak i developeři rozšiřují svou nabídku o tento netradiční typ moderního bydlení. Vysoké stropy a industriální styl mají jedinečné kouzlo, které dokáže oslovit mnoho lidí. Stylizace bytu loftového typu si ale žádá dávku kreativity a vynalézavosti. Podívejte se s námi na některé tipy, jak si takový interiér zařídit, abyste naplno využili jeho potenciálu.

YIT_Pravi_Cibulka_018.jpg

Byty loftového typu vznikají revitalizací původních industriálních prostorů, například přestavěním nevyužívaných průmyslových budov či továren. Se svými vysokými stropy, odhalenými cihlovými zdmi a velkými okny, které poskytují dostatek přirozeného světla, jde o jedinečný architektonický design. Byť bývá podlahová plocha v loftech občas srovnatelná s klasickými menšími byty, k jejich zařizování je potřeba přistupovat odlišně. Nebojte se naplno využít jejich unikátní výšku. Můžete si například postavit knihovnu až ke stropu. Co by vám v tomto typu bydlení určitě nemělo chybět, je mezipatro vhodné jako místo pro další úložný prostor, spací část nebo třeba pracovnu. A na co dalšího byste měli brát zřetel?

YIT_PARVI_prubeh_vystavby_008.jpg

Efektivní rozdělení pokojů

Jednou z největších výzev při zařizování bytu loftového typu je rozdělení místností. Otevřené prostory vám umožňují si dispozice bytu libovolně měnit, udělat to ale funkčně může být někdy obtížné. Jedním ze způsobů, jak oddělit pokoje s různými účely, je pomocí nábytku. Můžete například použít knihovnu bez zadní stěny, police nebo skládací paravány. Obdobně vám pomohou opticky rozdělit prostor třeba kusové koberce, které lze umístit pod sedačku nebo pod jídelní stůl a židle.

YIT_PARVI_prubeh_vystavby_010.jpg

Zachování původních prvků

Loftové byty jsou unikátní ve všech směrech. Nesnažte se tedy autenticitu průmyslových prvků v bytě zakrývat. Odhalené cihly, trámy nebo pohledový beton jsou charakteristickou součástí loftového bydlení, začleňte je tedy do vašeho interiéru. Cihlové zdi nechejte volné nebo je zvýrazněte zavěšením obrazu. Jestli chcete do interiéru vnést další industriální prvky, využijte třeba kovové trubky, které poslouží jako stylový věšák na oblečení nebo dodejte svému bytu nádech zeleně a zasaďte rostliny do betonových květináčů.

YIT_PARVI_prubeh_vystavby_009.jpg

Nábytek jako klíč k útulnému loftu

Loftový byt přímo vybízí ke kombinaci různých stylů nábytku. Nemusíte se držet jednoho konkrétního designu. Místo toho zvažte začlenění vintage kousků společně s moderním nábytkem, což dodá vašemu prostoru charakter a osobitost. Perfektně k sobě padne třeba stará kožená pohovka s elegantním skleněným konferenčním stolkem. Nábytek by měl být ale vždy jednoduchý a funkční. Zvolte kusy s minimalistickým designem ideálně z přírodních materiálů, jako je dřevo, kůže a kov.

YIT_Pravi_Cibulka_002.jpg

Jak na osvětlení v otevřených prostorech

V neposlední řádě se zaměřte na osvětlení. Lofty se tradičně mohou chlubit velkými okny, díky kterým proudí do místnosti dostatek přirozeného světla po celý den. Co ale zvolit pro večerní hodiny? Své podkroví doplňte dostatkem měkkého světla, které vytvoří krásný kontrast s drsným designem vašeho interiéru. Zvažte použití kombinace závěsného osvětlení s doplňkovými svítidly, jako jsou stojací nebo stolní lampy. Jejich strategickým umístěním před zrcadla prosvětlíte váš velký prostor, a tak i tomu nejprostšímu městskému loftu dodáte příjemnou atmosféru.

YIT_Pravi_Cibulka_020.jpg

Jestli vás industriální styl bydlení láká, podívejte se na dokončený developerský projekt PARVI Cibulka. Ten vznikl pod taktovkou YIT citlivou přestavbou továrny Meopta v oblíbené lokalitě pražských Košíř – jedinečný genius loci a původní industriální prvky jsme zde sladili s naším typickým skandinávským stylem bydlení. Vybírat můžete ještě z necelé třetiny jednotek, do kterých se můžete stěhovat ihned. A pokud si přeci jen nebudete vědět rady se zařízením svého nového domova, ve YIT máme nyní v partnerském programu také služby interiérových designérů. Úvodní konzultaci budete mít při koupi bytu zcela zdarma! Více informací se dozvíte na klientském portálu YIT Plus.