Zpět
  • CZ Blog
  • Design & inspirace
  • 15.10.2022
  • 226 zobrazení

Jak získat maximum denního světla? Šetřete energii díky světlíkům a světlovodům

S tím, jak se postupně začínají krátit dny, ubývá přirozeného světla. To je ale pro lidský organismus nenahraditelné. S jeho lepším přívodem mohou pomoct inovativní architektonické prvky jako například světlíky a světlovody. Díky nim můžete částečně nahradit nepřirozené umělé osvětlení a v dnešní složité situaci na poli energií tak navíc uspoříte nemalou částku. Zajímá vás, jak světlíky a světlovody fungují v praxi? Jejich použití názorně ilustrujeme na nové mateřské škole v našem projektu Suomi Hloubětín.

Svým vzhledem nápadně připomínají umělá stropní svítidla či střešní okna. Využívají však sluneční paprsky, které se skrze otvor ve střeše rozvádějí s minimální ztrátou světla do interiéru. Ten se tím pádem prozáří, a dokonce se může opticky zvětšit. Řeč není o ničem jiném než o světlovodných prvcích, které se stále častěji objevují v novodobé architektuře.

Světlík vs. světlovod

Byť by se mohlo na první pohled zdát, že světlík a světlovod představují to stejné, existuje mezi nimi rozdíl. Takzvané světlíky bývají většinou čtvercového typu a příliš se neliší od okna, ať už vzhledem či funkcí. K nejznámějším typům patří ty sklepní nebo šachtové, které se dříve hojně implementovaly do starších budov. Tam bylo totiž potřeba zajistit osvětlení v místnostech bez klasických oken, tedy např. v koupelnách, na toaletě, chodbě či ve spíži. Své místo mají ale i na střechách. Světlíky se vyznačují skvělými izolačními vlastnostmi a mohou převzít funkci okna i co se týče ventilace vzduchu. Často totiž narazíte na modely s otevíratelnými částmi umožňujícími větrání a přísun čerstvého vzduchu. Ty se dají obsluhovat buď manuálně, anebo v rámci moderního bydlení dokonce pomocí systému chytrého řízení domácnosti.

Oproti tomu světlovody mají složitější konstrukci – pro zjednodušení si můžete představit rouru, skrz kterou se line světlo. Typický je tak pro ně naopak kruhovitý tvar. V podstatě by se daly přirovnat ke stropnímu svítidlu, které ale k „napájení“ využívá sluneční paprsky. Mohou mít délku až 6 metrů a skládají se ze tří částí. První je prosklená střešní kopule, která pojímá denní světlo a posílá jej dál. Ideální tedy je umístit ji na jižní stranu budovy. Co se týče materiálu, levnější varianty kopulí z plastu jsou náchylné na působení klimatických jevů. Jejich propustnost se pak výrazně snižuje a obecně nemají tak dlouhou životnost. Proto se spíše doporučuje sklo. To vyniká samočistícími vlastnostmi, neměnnou propustností a odolností proti smogu, změně teplot i oděrkám. Světlo dále putuje do interiéru skrz další část, a sice tubus. Ten existuje v podstatě ve dvou provedeních – v pevném připomínající potrubí, anebo mnohem flexibilnějším ohebném. Při jejich výrobě se volí materiály s vysokou odrazivostí, aby se světlo přeneslo až na konec, k poslední části. Tou je difuzér, jenž se stará o rovnoměrný rozptyl po místnosti.

Říkáte si, jakou funkci plní světlovody v noci? Během příznivého počasí samozřejmě mohou přenášet svit měsíce anebo je možné je doplnit i umělým zdrojem světla. V noci tak může světlovod stoprocentně suplovat funkci osvětlení třeba na chodbě. Pokud se naopak bojíte, že vás bude záře světla rušit, lze světlovody opatřit tzv. stmívačem.

05.jpg

Objevte nezanedbatelné benefity přirozeného světla

Jak už bylo řečeno, hlavním cílem těchto prvků je přivést více denního světla – to má blahodárný význam pro zdraví organismu a nelze jej nahradit světlem umělým. Větší míra přirozeného prosvětlení příznivě působí na lidskou psychiku a předchází nepříjemným bolestem hlavy či očí anebo dokonce migrénám. Zároveň podporuje správnou funkci metabolických procesů v těle, v němž se při nedostatku přirozeného světla může v nadměrné míře tvořit spánkový hormon melatonin. Ten přes den způsobuje únavu, podrážděnost a zhoršenou koncentraci. Instalace těchto prvků tak zajišťuje zdravé bydlení, a navíc nezanedbatelnou úsporu energií. Především v dnešní turbulentní situaci na energetickém trhu určitě vy i váš rodinný rozpočet oceníte každou chvíli, kdy se obejdete bez rozsvěcování během bílého dne.

Kdy přichází světlíky a světlovody na řadu?

České domácnosti se často musejí potýkat s nedostatkem denního světla, nešvarem architektů z dob minulých. Řešení tohoto problému je v zásadě dvojí – koupě bytu nového, nebo v případech, kdy to typ stavby při rekonstrukci dovoluje, instalace světlovodných prvků. Inspiraci na bydlení, které splňuje veškeré požadavky 21. století, včetně udržitelnosti, představují naše developerské projekty. Příkladem může být bytový dům Parvi Cibulka, který nabízí byty loftového typu.  Tyto vzdušné a otevřené prostory přinášejí do místností mnoho přirozeného světla, jež je pro vytvoření dokonalého domova nepostradatelné. Pokud ale o koupi nového bytu neuvažujete, obraťte svou pozornost právě ke světlíkům a světlovodům. Ocení je především majitelé rodinných domů, ale hodí se samozřejmě i do veřejných budov.

01.jpg

Více světla pro děti

Své uplatnění našli tito praktičtí pomocníci i v nové mateřské škole v projektu Suomi Hloubětín. I když je tato novostavba v Praze vybavena velkoformátovými okny, které zabezpečují dostatek přirozeného světla, toto nápadité řešení zabraňuje vzniku tmavých koutů podél zdí. Její rozlehlé prostory jsou totiž nad vstupní halou doplněny o dva kruhové světlíky, v některých místnostech ve druhém podlaží pak dokonce o tubusové světlovody.

První hrátky si tu děti mohly vyzkoušet už letos v září, kdy se školka otevřela – a vaše ratolesti se k nim ještě i nyní mohou přidat. Mateřinka na Praze 9, o jejíž provoz se stará společnost Mateřská škola EduArt, totiž stále disponuje volnými kapacitami.

A pokud aktuálně sháníte nový byt v Praze a chcete to sem mít opravdu jen kousek, prohlédněte si volné jednotky v etapách Kemi a Ranua projektu Lappi Hloubětín. Vybírat stále můžete zhruba z poloviny z nich.