Zpět
  • CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 09.12.2023
  • 168 zobrazení

Jak zapojit děti do vánoční výzdoby?

Vánoční období přináší možnost strávit plnohodnotný čas s rodinou. Jednou z nejzábavnějších aktivit pro děti se může stát výroba vlastních dekorací. Tato kreativní činnost nejen rozvíjí jejich dovednosti, ale také vytváří nezapomenutelné rodinné vzpomínky. Pojďme se podívat na inspirativní nápady na vánoční ozdoby, které můžete snadno vyrobit s malými umělci.

Vánoční čas je ideální příležitostí pro kreativní tvoření s dětmi. Klíčem k úspěchu je nenásilné zapojení dětí do procesu, kdy je necháte naplno vyjádřit svou fantazii. Vlastnoruční tvoření může být nejen zábavné, ale také posiluje motorické schopnosti a podporuje kreativitu. Navíc neutratíte za adventní výzdobu velkou sumu peněz, veškeré DIY tipy vás vyjdou na pár korun.

Možností, co s dětmi můžete na Vánoce vyrábět, je nepřeberné množství. Zde je několik nápadů, které vám poskytnou inspiraci pro bydlení:

maja-il-iZc3rocYJZA-unsplash.jpg

  1. Balicí papír se sněhuláky

Vlastnoručně vyrobený balicí papír přinese radost hned dvakrát – a to během výroby i při samotném předávání dárků. Pro letošní svátky můžete zvolit třeba motiv sněhuláků, hvězd nebo stromečků. Pro starší děti to může být samostatná tvořivá výzva, těm mladším se bude hodit pomocná ruka.

Co budete potřebovat:

  • korkové špunty či brambory
  • barvy (nejlépe temperové)
  • hnědý balicí papír (nebo staré papírové tašky)
  • fixy

Pokud nechcete zbytečně kupovat nový balicí papír, můžete v rámci upcyklace sáhnout po použitých hnědých papírových taškách. Musí ale být v dobrém stavu. Stačí rozstřihnout jejich kraje a zbavit je oušek – poté je jen otočíte nepotisknutou stranou nahoru a můžete se vrhnout do zdobení.

Postup: Pokud se rozhodnete pracovat s použitými korkovými špunty s rovnou plochou, spojte dva z nich pevně lepicí páskou a použijte je jako razítko. Bílou temperovou barvou na ně namalujte sněhuláka a následně jej otiskněte na hnědý balicí papír. Takto pokračujte znovu a znovu, dokud nebudete mít bílými postavičkami pokrytou celou plochu papíru dle vaší představy. Po zaschnutí přijde na řadu dokreslováním nosů, očí, knoflíků a rukou.

Obdobně můžete pomocí tvořítek na cukroví vytlačit požadovaný motiv do napůl rozříznuté brambory. S trochou šikovnosti se dá obrys vyřezat i nožem. Tady vám pak stačí přetřít vzniklý vzor vybranou barvou (na stromečky se hodí zelená, na hvězdičky žlutá) a obtisknout na nachystaný papír.

hamed-daram--5fbmfaInwg-unsplash.jpg

  1. Papírový řetěz na stromeček

Co budete potřebovat:

  • barevné papíry
  • lepidlo
  • nůžky

Postup: Děti můžete nechat buď samostatně nastříhat barevné proužky, anebo je těm menším můžete nachystat sami. Optimální délka je zhruba 12 cm a šířka 1,5 cm, ale rozměry mohou být upraveny podle vašich preferencí.

První článek řetězu uděláte tak, že přilepí oba konce jednoho papírového proužku k sobě. Pro lepení je vhodné použít lepicí tyčinku nebo tekuté lepidlo. Druhým krokem je protáhnout další papírový proužek (klidně jiné barvy) skrz první očko a opět přilepit k sobě, čímž vznikne navazující článek řetězu. Tento postup se opakuje, dokud nedosáhnete požadované délky. Hotový papírový řetěz pak může posloužit jako originální vánoční dekorace na stromeček, okna nebo dveře.

ycsdfsa.jpg

  1. Vánoční přání a jmenovky na dárky

Pokud rádi posíláte svým blízkým k vánočním svátkům pohlednici, neváhejte ji letos vyrobit s dětmi. Vznikne tak naprostý originál, který nikdo jiný mít nebude.

Co budete potřebovat:

  • čtvrtku bílého papíru
  • hnědý a zelený papír
  • nůžky
  • lepidlo
  • pastelky, fixy, vodové či temperové barvy
  • nálepky, třpytky, krajky, bambulky a sušené ovoce na dozdobení
  • děrovačka

Postup: Bílou čtvrtku přehněte na půl, aby vznikl požadovaný formát přání. Na zelený papír mezitím nakreslete trojúhelník představující vánoční stromeček a vystřihněte jej. Poté jej nalepte na přední stranu bílé čtvrtky. Z hnědého papíru lze vyrobit obdélník a přilepit ho jako kmen stromečku. Můžete také děti nechat vodovkami či temperami stromeček (nebo jakýkoliv jiný vánoční motiv) nakreslit přímo na bílou čtvrtku. Na finální zdobení přání nechte dětem volné pole působnosti. Mohou využít vánoční nálepky nebo se pustit do tvoření s pastelkami, fixami, nebo vodovými barvami.

Obdobně lze vytvořit vánoční kartičky, které se dají použít jako stylové jmenovky na dárky.

Postup: Opět můžete použít bílý, hnědý či zelený papír, ale poslouží vám také krabice nebo vlněná lepenka. Zvolený materiál nastříhejte buď na obdélníky nebo třeba do tvaru baněk či domečků.

Poté, co děti necháte nadepsat požadovaná jména, mohou na malé čtverečky kreslit, lepit obrázky nebo dokonce přidávat třpytky, krajku či ozdobné bambulky. Netradičním doplňkem využívajícím sílu přírody se stanou přilepené kousky sušeného ovoce. Nezapomeňte nakonec děrovačkou přidat dírku na provlečení stužky.

Na spoustu dalších tipů samozřejmě narazíte na internetu – menší dekorace se dají kromě papíru vyrobit například z ruliček od toaletního papíru, šišek, květináčů, dřívek od nanuků či z plsti. Věříme, že vám zdobení půjde od ruky a užijí si ho jak děti, tak dospělí.

Za YIT vám přejeme Vánoce plné radosti a budeme se na vás těšit v novém roce.