• Můj domov
  • 26.01.2021
  • 836 zobrazení

Byt jako spolehlivá investice do budoucnosti

Uplynulý rok 2020 se nesl v duchu pandemie covid-19, která ovlivnila ekonomickou situaci. I přesto se realitní trh nezastavil a byty nadále zdražovaly. V roce 2021 tomu podle expertů nebude jinak. Ceny se sice někde mohou dočkat lehké stagnace, nicméně celkově bude křivka směřovat vzhůru. Koupě bytu v Praze a jiných velkých městech tak s ohledem na jistotu zhodnocení představuje bezpečnou investici do budoucnosti.

Bilance za uplynulý rok

K podstatnému propadu cen docházelo během minulého roku u pronájmů, a to především v důsledku odlivu turistů a poklesu zájmu o krátkodobé nájmy. Oproti tomu ceny novostaveb na prodej během pandemie, která jinak zasáhla mnoho odvětví, konstantně stoupaly. Výrazný útlum byl zaznamenán akorát na jaře s příchodem pandemie koronaviru, kdy se lidé vyrovnávali s novou situací a neřešili koupi nemovitosti. Celkově ve všech krajských městech kromě Karlových Varů došlo k dvojcifernému procentuálnímu nárůstu. Dle inzerovaných nabídek se prodejní ceny bytů v Praze dostaly za hranici 100 000 Kč za m2. Není překvapením, že nejdražšími byly městské části Praha 1 s průměrnou částkou za metr čtvereční 153 000 Kč a Praha 2 s cenou 129 000 Kč. Obdobná situace panovala i v dalších městských částech. Nemovitosti se tak dále výrazně zhodnocují.

Ranta2.jpg

Když investovat, tak do bytu

Podle finančních odborníků není z důvodu inflace nejlepší možností nechávat našetřené peníze na spořícím účtu. Oproti tomu právě nemovitosti jsou v této době jednou z nejlepších investičních příležitostí. Poptávka po nových bytech v Praze stále výrazně převyšuje nabídku a dá se očekávat, že ceny i v dlouhodobém časovém horizontu nadále porostou.

Jako byty na investici se nejčastěji kupují menší jednotky, které se nejsnáz pronajmou. Tedy dispozice 1+kk či dlouhodobě nejžádanější varianta 2+kk, jež představuje zhruba dvě pětiny v portfoliu developerů. Z nabídky ovšem také kvůli velkému zájmu nejrychleji mizí.

developerských projektech YIT naleznete řadu jednotek vhodných k investici, které se nacházejí v atraktivních pražských lokalitách. Byt na prodej v Praze nabízejí projekty Koti Libeň, Parvi Cibulka, Ranta Barrandov či devátá etapa Vantaa areálu Suomi Hloubětín.

Jak koupi bytu financovat?

Experti obecně nedoporučují financovat investice úvěry, s půjčkami na bydlení je však situace poněkud jiná. V současné době si od banky lze půjčit obvykle 80 % z celkové ceny bytu. V rámci svých služeb nyní YIT nabízí dokonce možnost výhodnějšího financování, kdy stačí pouze 10 % z vlastních zdrojů.

Navíc byl za poslední rok devět měsíců v řadě zaznamenán pokles průměrné úrokové sazby, která se v prosinci 2020 ustálila na hodnotě 1,96 %. Díky tomu zažívají banky boom v objemu poskytnutých hypoték, loni překonal rekord a překročil hranici 250 miliard. Ovšem v následujících měsících se dá očekávat růst sazby. Teď je proto ideální příležitost ke koupi nemovitosti. Každý, kdo si chce pořídit nové bydlení nebo bezpečně investovat, by neměl rozhodnutí o nákupu příliš odkládat.

Ranta3.jpg

Nemovitost dává bezpečný a stabilní výnos

Nemovitosti obecně jsou dlouhodobým, konzervativním a stabilním investičním produktem, jenž nese příslib udržitelného výnosu mezi 3 až 5 % ročně. Lidé totiž vždy budou potřebovat mít kde složit hlavu. Podle některých realitních expertů nemovitosti navíc vždy dokázaly porazit inflaci a jsou tzv. protiinflační. Nemluvě o tom, že byt v osobním vlastnictví dává majitelům jistotu – vždy ho v případě potřeby mohou prodat. Do budoucna ho ovšem mohou přenechat dětem, využít pro bydlení na stáří nebo dále pronajímat a přilepšit si tak k příjmu či důchodu.

Při výběru vhodného investičního bytu nezapomeňte do propočtů zahrnout celkovou cenu nemovitosti včetně interiérových úprav, bankovní úrok a výši předpokládaných zisků z pronájmu. Aby byla investice efektivní i před splacením hypotéky, měl by měsíční splátku pokrýt nájem, a z něj by ještě mělo něco málo navíc jít do majitelovy kapsy. Po splacení úvěru na investiční byt se z nemovitosti stane nemalý, téměř bezrizikový pasivní příjem.

Zajištění pronájmu lze i bez stresu a starostí

Nemovitost můžete využívat pro krátkodobé či dlouhodobé pronájmy. Jak ovšem ukázala pandemie a odliv turistů, krátkodobý pronájem bytu cizincům může být velmi rizikový. Ten dlouhodobý se spolehlivými nájemníky je mnohem jistější.

A že hledání dobrého nájemníka a obstarávání pronájmu přináší starosti? Ne vždy to platí. YIT svým klientům nabízí komplexní služby nájemního bydlení, které zahrnují finanční poradenství ohledně nejvýhodnějšího úvěru, následně pomoc s výběrem nájemce, zařízením interiéru, vytvořením smluv a správou bytu. Tím ušetříte spoustu svého času, a především nervů a budete se tak moct pak rovnou těšit ze svého stabilního výnosu.