• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 26.04.2020
  • 467 zobrazení

Jak se vyspat dorůžova

Nemůžete v noci usnout? Nebo se ráno budíte rozlámání a nevyspalí? Na vině mohou být poruchy spánku, ale i špatná postel! Člověk přitom prospí dokonce až třetinu svého života.

Zamyslete se tedy nad tím, jestli si nevhodnou postelí či matrací zbytečně neubližujete. V bohaté nabídce produktů jistě najdete inspiraci pro bydlení a dokážete s jejich pomocí zlepšit svou spánkovou hygienu.

Zdravý spánek trvá u dospělého člověka 6 až 9 hodin. Přispívá k regeneraci celého organismu, duševnímu zdraví a celkové pohodě. Během něj umožňujeme mozku zpracovat všechny podněty a připravit se na další den. Jeho kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů. Mezi ně patří dobrá postel, hlavně matrace a rošt, ale i lůžkoviny a povlečení, dále také její umístění, vzduch, správná teplota v místnosti a obecně okolní prostředí. „Ložnice by měla být vzdušná a čistá, bez přemíry nábytku. Nehodí se sem syté barvy, protože jsou příliš prudké, držte se raději těch tlumených,“ radí designérka YIT Lenka Hlaváčková Schubertová.

Postel jako klenot ložnice

V ložnici hraje roli i umístění postele. „Doporučuji natočit ji čelem ke zdi, čímž získáte pocit opory a bezpečí. Pokud ji necháte volně stát uprostřed místnosti, může navodit nejistotu a nesoulad,“ vysvětluje Lenka Hlaváčková Schubertová, a doplňuje: „Bezpečně se budete cítit i v případě, když postel umístíte tak, abyste viděli na dveře a okna. Nikdy ji však nestavte přímo proti dveřím a do blízkosti oken. Proudící vzduch by vás při spánku rušil a mohl by způsobit prochladnutí, bolest hlavy a zad.“

matrace_02.jpg

 Při výběru jednotlivých částí postele se ujistěte, že k sobě dokonale pasují. Snad každý ví, že základem je matrace. Ta by měla především zajistit, aby si páteř držela po celou noc svůj tvar. Špatnou volbou si můžeme kromě značně nepohodlného spánku způsobit dokonce vážné zdravotní problémy. Pokud je příliš měkká nebo naopak tvrdá, páteř se nepřirozeně prohne a může se poškodit. Matraci doplňuje rošt. Nejběžnějšími jsou ty pevné, mezi něž patří laťkové a lamelové. Polohovací pak umožňují různé nastavení výšky hlavy a nohou. S motorovými rošty měníme polohu pouhým stisknutím tlačítka. U rámu se zaměřte na materiál a klidně se rozhodujte i podle vzhledu. Běžně se setkáváme s čalouněním, kovem nebo laminem. Nejlepší volbu představuje masivní dřevo, které zaručuje dlouhou životnost, stabilitu a pružnost.

V nabídce naleznete různé rozměry. Manželská postel bývá buď v šířce 160 cm či 180 cm, jednolůžková pak má standardně 90 cm. Koupit si můžete i tzv. jeden a půl lůžka o šířce 140 cm. U délky platí, že by se měla minimálně rovnat výšce člověka plus 25 centimetrů. Optimální výška spolu s matrací se udává v rozmezí 45 až 55 centimetrů. Pro starší nebo nemocné lidí volte postel o něco vyšší. Jistě ocení snadnější ulehání a vstávání. Dnes už v obchodech seženete prakticky jakýkoliv rozměr a můžete si tak vybrat přesně na míru.

Zlepšete své spánkové návyky

Pro kvalitní spánek nezapomínejte ani na čerstvý vzduch. Rozhodně si vyvětrejte a večer si nejlépe zajděte na procházku před spaním, při níž si vyčistíte hlavu. Velkou výhodu máte, pokud bydlíte v dosahu přírody jako třeba obyvatelé developerských projektů Ranta Barrandov, kteří mají v docházkové vzdálenosti Prokopské údolí, Aalto Cibulka s parkem Cibulka hned za domem a Suomi Hlloubětín od YIT, odkud je to jen pár kroků na stezku kolem říčky Rokytky. Dostatek zeleně je dnes nezbytnou součástí moderního bydlení. Se stromy pod okny se vám jistě bude spát lépe než s hlučnou ulicí. Dobrému spánku také prospívá, když nebudete 3 až 4 hodiny před ulehnutím jíst, hlavně tučná a těžká jídla. Nepijte kávu, černý nebo zelený čaj a energetické nápoje. Ač si mnozí rádi před spaním dopřejeme skleničku vína, pozor na přílišnou konzumaci alkoholu. Před usnutím se nedívejte na televizi, nepracujte na počítači a ani nekoukejte do mobilu. Rostliny raději odneste do jiné místnosti, protože přes noc nám berou kyslík. Vyvětrejte a teplotu nastavte na 18 až 20 stupňů Celsia. Zkuste dodržovat pevný režim a vneste do své ložnice dva důležité prvky, tmu a ticho.