• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • Financování
  • 24.06.2021
  • 796 zobrazení

Nežijte v nejistotě a svůj domov si pojistěte.

Obáváte se, že vás vytopí soused, nebo vy jeho? Vlastníte cenné předměty a máte strach z jejich odcizení? Bojíte se přírodní katastrofy? Pouhým nastěhováním péče o váš domov nekončí – rozhodně si ho pojistěte! Nezáleží přitom, jestli jde o pronájem bytu nebo jste si právě pořídili nový byt v Praze. Nikdy nevíte, co se může stát… A co je pár stovek ročně oproti ochraně toho nejdražšího, co vlastníte?

Pojistit nemovitost, či domácnost?

Existují v podstatě dva typy majetkového pojištění, které se mezi sebou mohou plést:

  • Pojištění nemovitosti se týká stavby jako takové, spadají sem škody na střeše, oknech, stropech, stěnách a podobně. Platí pro rodinný dům i byt.
  • Pojištění domácnosti se vztahuje na veškeré vybavení, tedy spotřebiče, nábytek, oblečení, šperky či jiné drahé předměty. Někdy zahrnuje také stavební součásti – kuchyňskou linku, vestavěné skříně nebo podlahy.

Pokud si budete brát půjčku na bydlení, banka po vás pojištění nemovitosti bude vyžadovat. I tak ale při koupi bytu neuškodí sjednání obou z nich, jelikož každé řeší jiný aspekt našich domácností.

Na co myslet při výběru pojištění?

Mezi klasická rizika, před kterými se lidé chrání, patří živly (jako požár, blesky, záplavy, přívalové deště, krupobití a tak dále), krádeže, rozbití skla či sanitárního zařízení. Dobře se zamyslete, co skutečně potřebujete a co nikoliv. Pokud bydlíte například v rodinném domě na kopci a uprostřed lesů, nemusíte si ho pojišťovat proti záplavám. Byt v 10. patře developerského projektu v Praze zase neohrozí pád stromu.

Každá pojišťovna navíc balíčky sestavuje jinak. Buď vyberte ten, který vám vyhovuje svým obsahem (existují ty nejzákladnější, ale i mnohem nabitější varianty) nebo se můžete domluvit na individuálním přístupu. Určitě srovnávejte a hledejte to pravé řešení na míru. Vše si také pořádně projděte, abyste dobře znali konkrétní škody, před nimiž jste chránění. Při nahlášení pojistné události se tak vyhnete nepříjemnému překvapení, že vám pojišťovna nic nevyplatí.

2.jpg

Zohlednit byste měli rovněž takzvané výluky. Jedná se o události, kdy vám pojišťovna vyplacení odmítne. Typicky sem patří válka nebo teroristický útok. Běžnější jsou ovšem výluky pro úmyslné poškození či škody v důsledku požití alkoholu a omamných látek. Pozor také na výluky týkající se místa pojištění. Pečlivě si prověřte, aby byl do vaší pojistky zahrnut i sklep, komora, příp. garáž. Ukradená kola nebo lyžařské vybavení z nepojištěných prostor by se vám pěkně prodražila. Pozor si dejte i na podmínky pro výplatu a na sjednané limity plnění. Věděli jste například, že pojišťovny v drtivé většině neproplácí škody způsobené úderem blesku, pokud nemáte hromosvod? Další překvapení může nastat u loupeží, které se počítají pouze v případě, že zloděj vnikne k vám domů skrz zabezpečení (například bezpečnostní zámek).

Určitě zohledněte také nabídku asistenčních služeb. Obvykle bývají omezené, bezplatně na ně máte nárok jen párkrát za rok, ale přijdou vhod. V jejich rámci se totiž můžete v případě zabouchnutí dveří obrátit na zámečníka, při náhlé poruše pračky na opraváře nebo při zavirování počítače na IT odborníka.

6.jpg

Neplaťte málo, ani moc

Pro mnoho lidí zůstává nejdůležitějším parametrem výše pojistného. Snažte se co nejpřesněji určit hodnotu svého majetku, na níž se pojistíte. Poté totiž pojišťovna vyplatí přesně takovou částku, která vám nahradí celou škodu. Jestli zvolíte příliš nízkou sumu ve snaze ušetřit pár korun při pravidelných platbách, při nenadálém neštěstí se vám finančně nenahradí vše, o co jste přišli. Navíc při podpojištění čelíte penalizaci ve formě zkrácení plnění. A naopak, kdybyste platili příliš vysoké pojištění, stejně dostanete jen peníze odpovídající způsobené škodě.

Pořádně projděte celou domácnost a sepište si všechen majetek. Kromě spotřebičů a elektroniky (televize, počítače, pračky, ledničky atd.), započítejte i kuchyňskou linku, cennosti jako obrazy či sbírky, nebo knihy, dětské hračky a oblečení. Při neustálém hledání inspirace na bydlení a dokupování nábytku a nejrůznějších doplňků nezapomínejte smlouvu čas od času aktualizovat. Ideálně k tomu přistupte jednou za 5 let, nebo když výrazně navýšíte hodnotu, klasicky v případě rekonstrukce.

Pojistka na „blbost“

Velmi důležité je připojištění odpovědnosti za škodu. To kryje vás, ale i vaše děti a domácí mazlíčky. Představte si situaci, že venčíte svého psa, který vám vběhne do silnice a srazí ho auto. Kromě výdajů za veterinární péči budete muset uhradit případné škody způsobené na vozidle, a to se taková pojistka rozhodně hodí. To samé platí v obchodě, kdy například nechtěně shodíte z regálu drahé lahve, či na návštěvě, kde vaše děti polijí luxusní sedačku nebo koberec. Co se týče bydlení, nejčastěji se řeší vytopení sousedů kvůli prasklým přívodům vody. V zimě je běžná hrozba nebezpečí pádu sněhu či rampouchů ze střechy. Jako majitelé budete odpovědní za možná zranění kolemjdoucích. Podobných nečekaných situací, které mohou nastat, existuje bezpočet. Určitě je tedy lepší je předvídat dopředu, než poté zaplakat a platit až desítky milionu za újmu způsobenou na majetku či zdraví.

I v případě připojištění si určitě pečlivě zjistěte, na co vše se vztahuje. Problematická bývá elektronika, především ta drobná či půjčená, ať už z práce či od kamaráda. Pokud se tedy nechcete zdlouhavě dohadovat o tom, kdo zavinil škodu a kolik se má platit, uzavřete si správné pojištění. Chybovat je sice lidské, ale vy za ty své platit nebudete – a to doslova