• Financování
  • 13.06.2019
  • 553 zobrazení

Neplaťte víc než musíte

Koupě bytu vyžaduje pečlivé rozvažování. Při úvahách o investici, jež vás při čerpání hypotéky sváže na dalších mnoho let, si dejte pozor především na finanční stránku. Sháníte-li nový byt v Praze a uvažujete nad jeho koupí, hlídejte si pořizovací cenu bytu. Nemusí vždy platit to, co vidíte v reklamě či ceníku. Kupní cena se může měnit v závislosti na tom, kolik a kdy je klient schopen zaplatit.

Co vše zahrnuje cena bytu?
Každý developer při prodeji bytu postupuje jinak. Typickým rozdílem mezi jednotlivými společnostmi může být, co vše zahrnuje prezentovaná suma. Někteří uvádí cenu bytu včetně DPH, sklepa i garážového stání. Ale nelze spoléhat na to, že co platí u jednoho developera, bude platit u všech. Šok v podobě navýšení ceny, když např. musíte připočítat DPH, tak vystřídá zklamání, kdy už zkrátka nemáte více peněz na vysněné bydlení. Stačí však, když si již při výběru pozorně ověříte, co vše je a co není započítáno, a nemusíte se pak bát nepříjemného překvapení.

Pozor, způsob financování může nový byt prodražit!
Pokud si chcete koupit nový byt v Praze a máte již vybraný jeden konkrétní, dobře si prohlédněte také možnosti jeho financování. Developeři často nabízejí nejrůznější možnosti a u některých částka prezentovaná v oficiálním ceníku platí například jen pro určité způsoby platby. Pokud tuto formu neakceptujete, cena se výrazně zvyšuje, což se obvykle dozvíte až na osobní schůzce.

Podívejme se na ilustrační příklad. Byt je nabízen za kupní cenu 5 500 000 Kč v oficiální inzerci i na webových stránkách developerského projektu. Tuto cenu však klient dostane pouze v případě, kdy hradí 90 % do jednoho měsíce od podpisu smlouvy o smlouvě budoucí kupní a 10 % po kolaudaci. Ve většině případu však klient nemá k dispozici tuto částku v hotovosti, a proto je nucen zvolit jinou možnost financování, například půjčku na bydlení. Ta obvykle bývá ve formě hypotečního úvěru, kdy klient hradí standardních 10-15 % na začátku a zbylé prostředky jsou čerpány právě z hypotéky. Při tomto postupu však u některých developerů dojde k navýšení ceny, a to většinou kolem 3-6 % p.a. s ohledem na délku samotného financování a výši zbývající částky k doplacení. Celková suma se tak náhle může vyšplhat až o několik stovek tisíc oproti proklamované ceně.

YIT oproti tomu garantuje jedinou a transparentní cenu, kdy je na vědomí brána i poměrně dlouhá doba výstavby. Cena se tak nikdy nemění bez ohledu na to, jestli se jedná o hotovostního či hypotečního klienta. U takového developera vás žádná nemilá překvapení nečekají.