• CZ Articles
  • CZ Blog
  • Financování
  • 23.05.2021

Co se děje na hypotečním trhu?

Letošní březen se stal dle údajů České národní banky rekordním měsícem, ve kterém byly poskytnuty půjčky na bydlení ve výši 43,78 mld. Kč. Nárůst hypoték ovlivňuje vysoká poptávka po nemovitostech, kterých je na trhu nedostatek, rostoucí trend koupě investičních bytů, obavy ze zvyšujících se úroků hypotečních úvěrů, ale i současná snaha lidí o refinancování, dokud jsou úroky nízké. Jak to tedy nyní s hypotékami a jejich vývojem vypadá?

Na trhu je dlouhodobě nedostatek nemovitostí k bydlení. Výstavba nových bytů nejen v Praze vinou byrokracie pokulhává za růstem poptávky. To tlačí nahoru jejich cenu a značně tak znesnadňuje pořízení vlastního bydlení. Do toho se ještě promítá pozvolné zvyšování úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Z údajů Ministerstva pro místní rozvoj vyplývá, že průměrná výše hypotéky vzrostla už na 3,1 mil. Kč. Lidé by se proto měli o koupi či refinancování rozhodnout co nejdříve, což mnoho z nich činí. Dokládá to i překonávání historických maxim. Za první kvartál roku 2021 si Češi půjčili v celkovém objemu 100 miliard korun.

„Ekonomika má za sebou konjunkturu spojenou s růstem příjmů. Sazby byly zatím nízké a zároveň se zrušila daň z nabytí nemovitých věcí. Po předchozí regulaci ČNB uvolnila omezení plynoucí z limitů LTV (poměr mezi výší hypotečního úvěru a zástavní hodnotou nemovitosti) a úplně zrušila poměrové ukazatele DTI (poměr mezi celkovou výší zadlužení a ročním příjmem) a DSTI (poměr mezi splátkami úvěrů a čistým příjmem). To všechno jsou zcela jistě dílčí důvody, které vedou k nárůstu poptávky po úvěrech na bydlení,“ říká David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance, hypotečního partnera YIT.

b.jpg

Poslední šance na lepší úvěr?

Dalším důvodem je oprávněná obava z růstu úrokových sazeb hypotečních úvěrů, jejichž průměrná hodnota dle České národní banky začala nepatrně růst a v březnu dosáhla výše 1,94 % p.a. „Změny se pohybují v rozmezí 0,1 až 0,2 procentního bodu, ale dějí se prakticky kontinuálně. Stále totiž nějaká banka sazby mírně zvedá nebo jejich zvednutí anoncuje. ČNB komunikuje předpoklad, že v druhém pololetí je reálné zvyšování klíčových úrokových sazeb. Zároveň bude přibývat nevýkonných úvěrů. To vše jsou důvody, pro které se domnívám, že sazby ještě porostou,“ tvrdí David Eim.

Vzhledem ke strachu z postupného růstu úrokových sazeb zažívá boom také refinancování úvěrů na bydlení. „Vychází to z výkladu Zákona o spotřebitelském úvěru ze strany České národní banky. Objem refinancování v březnu 2021 přesáhnul 11 mld. Kč, což představuje několikanásobek běžných hodnot, které dlouhodobě činily kolem 2 až 3 mld. Kč měsíčně,“ upozorňuje David Eim.

c.jpg

Lépe koupit dnes než zítra

Do vysoké poptávky po koupi bytu v Praze a enormního zájmu o hypotéky výrazně zasahuje rovněž trend současné doby – investice do nemovitostí. Spousta lidí si byt nekupuje pro vlastní okamžité bydlení, ale vidí v něm investiční příležitost, kam mohou v nejisté době bezpečně uložit své našetřené úspory a nechat je zhodnocovat. Ceny nemovitostí totiž vzhledem k nedostatečné výstavbě, zvyšujícím se cenám pozemků a dalšímu zdražování stavebních materiálů a prací v dlouhodobějším horizontu nadále porostou. Jak říká David Eim: „Kdo peníze má, uvažuje, zda o ně nepřijde. Kdo nemá, zvažuje, zda by neměl koupit teď, dokud to ještě jde.“ Koupě nového bytu stále představuje konzervativní a srozumitelnou investici, jež při porovnání splátky půjčky na bydlení a výše budoucího nájmu, i přes jejich aktuální pokles, nabízí jistý výnos. „Při takovém srovnání by se totiž také nemělo zapomínat na to, že nelze srovnávat výši nájemného a splátky hypotéky, ale jen výši úroků placených ve splátce. Umořování jistiny není nákladem, jedná se pouze o vracení peněz, které si dlužník vypůjčil,“ zmiňuje David Eim.

Dnes stále více lidí vyhledává nájemní bydlení. Ať už je to z důvodu problematické dostupnosti vlastnického bydlení, nebo kvůli osobnímu přesvědčení, že se nechtějí na dlouhé roky vázat hypotékou a chtějí být mnohem flexibilnější při výběru svého domova. Vhodné investiční byty zájemci najdou mj. v developerských projektech YIT, např. v Koti LibeňParvi Cibulka, či Ranta Barrandov. Zároveň majitelům nabízí komplexní služby nájemního bydlení, které výrazně ušetří čas i stres spojený se zařizováním. Investor se tak nemusí starat o vybavení bytu, hledání nájemce, vytvoření smlouvy nebo samotnou správu a údržbu nemovitosti. Samozřejmostí je finanční poradenství ohledně nejvýhodnějšího úvěru s hypotečním partnerem Gepard Finance.