• CZ Blog
  • Financování
  • 11.06.2020
  • 1231 zobrazení

Zlevní nové byty?

V posledních týdnech se často objevují spekulace o tom, že v důsledku opatření kvůli koronaviru a následného utlumení ekonomiky mohou výrazně zlevnit byty v Praze.

S nástupem pandemie developeři skutečně zaznamenali pokles zájmu o byty. Lidé se soustředili na jiné problémy než na nové moderní bydlení, logicky upřednostňovali bezpečnost sebe a svých blízkých. Situace se už ale vrací do normálu – a mnozí Češi naopak využili čas k tomu, aby se otázce koupě bytu věnovali. Bydlení je základní lidská potřeba, na které nic nezmění ani boj s epidemií.

Zda byty v Česku zlevní, či nikoliv, ukáže až čas. Část expertů se domnívá, že k dočasnému poklesu cen dojde, ovšem spíše mimo Prahu. Situace v hlavním městě je totiž specifická. Zájem o nové byty zde dlouhodobě výrazně převyšuje nabídku novostaveb. Všechno komplikují zdlouhavé povolovací procesy, kvůli kterým se nestaví dostatečné množství nových projektů, jež by poptávku uspokojily. Developeři mají navíc v Praze velké vstupní náklady kvůli vysokým cenám pozemků a kvůli drahým stavebním pracím. To vše má dopady na konečnou cenu. Nové byty v Praze tak pravděpodobně levněji nekoupíte. Například aktuální studie společnosti Deloitte  ukazuje, že průměrná nabídková cena volných nových bytů v hlavním městě vzrostla na konci dubna oproti konci února, tedy již za doby pandemie, v průměru o procento. Maximálně dojde ke stagnaci cen, mírné snížení se dá očekávat pouze u doprodejů zbylých bytů ze starších nabídek. To je ale obvyklý postup.

Znovu se tedy ukazují výhody investice do nemovitostí, které jsou stabilní a nepodléhají tolik rizikům a výkyvům ani v nejisté době. Zájem o reality proto roste i mezi investory. Pro ně představují, na rozdíl od turbulentních akciových trhů, bezpečný přístav pro uložení a zhodnocení peněz.

Podle mnohých odborníků může růst zájem o nájemní bydlení. Epidemie covid-19 přinesla nejistotu na pracovní trh, kdy mohou lidé více váhat, zda si brát úvěr na bydlení. Lze tak očekávat vyšší poptávku po nájmech. Částečně jí může vyjít vstříc nabídka bytů, které vlastníci dosud pronajímali prostřednictvím Airbnb a nyní kvůli chybějícím turistům hledají klasické nájemníky. Zde se dá ovšem předpokládat, že půjde pouze o dočasné zvýšení počtu volných a levnějších nájemních bytů, hlavně v centru metropole. Majitelé uzavírají smlouvy jen na dobu určitou, například na půl roku, a po obnovení turistického ruchu se budou chtít vrátit k platformě výnosnějších krátkodobých pronájmů pro cizince.

Hypotéky zlevní, ale možná budou méně dostupné

Zatímco u cen bytů v Praze se významné slevy očekávat nedají, ušetřit mohou zájemci o hypotéku. Česká národní banka totiž v reakci na ekonomické dopady uvolnila podmínky pro žadatele o hypoteční úvěr, kterým nyní teoreticky stačí mít našetřenou desetinu hodnoty nemovitosti místo původních 20 %. Umožnila také bankám zvýšit ukazatel DSTI, jenž odráží poměr mezi měsíční splátkou úvěru a čistým příjmem domácnosti, ze 45 % na 50 %. Tím by se parametry pro žadatele zmírnily. Reakce bank jsou ovšem různorodé – zatímco některé podmínky skutečně uvolnily, jiné je naopak zpřísnily. Někde vyžadují, aby žadatel poskytl dokonce až 40 % hodnoty nemovitosti z vlastních úspor, a ukazatel DSTI naopak posuzují přísněji. Někteří developeři však umí klientům pomoci se zajištěním co nejoptimálnějších podmínek. Společnost YIT a její hypoteční partner například dokážou svým zákazníkům získat 90% hypotéku.

Dobrou zprávou je však snižování úroků, ke kterému na začátku června přistoupila velká část tuzemských bank, a to včetně největších. Banky si ovšem zároveň zájemce o hypotéku detailněji prověřují, aby bylo jasné, že skutečně zvládnou úvěr splácet. Zkoumají, v jakém oboru žadatel pracuje, jako rizikovější hodnotí pracovníky, jejichž obor mohou negativně poznamenat ekonomické dopady opatření přijatých v souvislosti s covid-19. Opatrnější jsou také u klientů se zahraničními příjmy. Půjčky na bydlení tak pravděpodobně skutečně zlevní – dá se však očekávat, že zároveň klesne jejich dostupnost.

Chystané legislativní změny

Otázkou do budoucna zůstává, jak se do realitního trhu promítnou plánované legislativní změny. Navrhované zrušení daně z nabytí nemovitosti se sice novostaveb netýká, ale nese s sebou také záměr zrušení odpočtu úroků z hypotečních úvěrů od daňového základu. A to by se do zájmu o hypotéky jistě promítlo negativně. Pozitivní vliv na realitní trh by mohl mít nový stavební zákon, pokud se ho podaří v dohledné době schválit a pokud skutečně dokáže urychlit výstavbu. To by v dlouhodobějším horizontu přineslo na trh více nových bytů.