• CZ Articles
  • 09.01.2019
  • 3 zobrazení

V Praze stále chybí nové byty

Nedostatečná výstavba a omezená nabídka nových bytů představuje závažný problém pražského realitního trhu. Za významným zpomalením výstavby stojí zejména zdlouhavé stavební řízení a nedostatek pozemků. Česko se tak dlouhodobě řadí mezi země s nejkomplikovanějším vyřizováním územního rozhodnutí a stavebního povolení. Celý proces tu mnohdy trvá pět až deset let.

Byty jako nedostatkové zboží

Podle strategického plánu je potřeba v Praze dokončit ročně zhruba 6 000 nových bytů. V posledních letech se ovšem povolování staveb výrazně zpomalilo a v průměru je povolováno jen 3 500 bytů za rok. Nepříznivý vývoj je alarmující o to více, že podle studie Sdružení pro architekturu a rozvoj může v metropoli již v roce 2030 chybět až 50 000 bytů. Do roku 2050 by měl navíc počet obyvatel Prahy vzrůst až o 250 tisíc.

Absence vize a budoucího rozvoje města

Průtahy na úřadech a komplikovanost stavební legislativy však nejsou jedinými úskalími rezidenčního trhu. Praze chybí také jasná vize a plán rozvoje. Výstavba v metropoli se totiž stále řídí starým územním plánem a k přijetí nového tzv. Metropolitního plánu pravděpodobně nedojde dříve než za dva roky. Jasně definované pozemky a plochy určené k zástavbě by přitom mohly ke zlepšení současné situace významně pomoci.

Potenciál brownfieldů

Nedostatek pozemků a odklon od výstavby na tzv. zelené louce vede řadu developerů v Praze k revitalizaci dlouhodobě nevyužívaných areálů a průmyslových objektů, které leží ladem a chátrají. Právě rozvojová území skýtají obrovský potenciál a na 11 největších pražských brownfieldech by do budoucna mohly vyrůst byty až pro 154 000 lidí. Největší rozvojová lokalita o 220 hektarech se nachází ve Vysočanech a Hloubětíně na Praze 9, kde např. už nyní developerská společnost YIT buduje rozsáhlou městskou čtvrť Suomi Hloubětín s 900 novými byty na prodej až pro 2 500 rezidentů.