• CZ Articles
  • 02.02.2022

Byty v Česku zdražují nejrychleji v Evropě

Ceny nemovitostí stále rostou, oproti předchozím měsícům dokonce až o desítky procent. Dle údajů statistického úřadu Evropské unie se jednalo dokonce o nejvyšší nárůst od dob globální finanční krize v roce 2008. I přes tyto rekordní ceny a také stále přetrvávající pandemii koronaviru panuje obrovská poptávka po bydlení – a právě nevyváženost nabídky a poptávky přispívá k eskalaci cen nemovitostí. A jak se realitní trh a ceny budou vyvíjet dále?

Co se týče zdražování, tuzemský trh s byty a domy opět překročil svá maxima. Z aktuálních dat Eurostatu vydaných v půlce letošního ledna vyplývá, že nejvyšší nárůst cen nemovitostí ve třetím čtvrtletí roku 2021 v meziročním porovnání byl zaznamenán právě v České republice – jednalo se konkrétně o 22 %. Překročila tak země jako Litvu s téměř 19 % či Estonsko se něco málo přes 17 %. V zemích EU přitom průměrný růst činil 9,2 %, i když zhruba polovina z nich tuto hranici překročila.

A na jakých hodnotách se ceny pohybovaly? Dle společnosti Deloitte ve třetím čtvrtletí loňského roku zaplatili kupující v krajských městech ČR v průměru 84 300 Kč za metr čtvereční. Hlavní město dlouhodobě převyšuje celorepublikový průměr, kdy například cena nového bytu v Praze z nabídky developerů v daném období činila 138 900 Kč. Co se týče jednotlivých lokalit, nejdražšími byty se mohla již klasicky pyšnit Praha 1, kde stoupla průměrná cena až ke 208 500 Kč za metr čtvereční. Druhým protipólem se stala Praha 10, kde cena za metr čtvereční vyšla zhruba na 127 200 Kč.

detsky pokoj_low.jpg

Vyšponované ceny trápí všechny

V podstatě celou Evropou nyní prochází vlna zdražování, která se nepříjemně dotýká všech odvětví, například ceny potravin se zvedají o desítky až stovky procent. Kromě silných inflačních tlaků a energetické krize ji zapříčiňují i důsledky pandemie koronaviru.

A nevyhnula se ani stavebnictví. „Realitního trhu se výrazně dotkly rostoucí ceny materiálů a stavebních prací a vlivem inflace to bude ještě horší. Loni jsme registrovali razantní propad v dodávkách stavebních materiálů, například tepelné izolace, dřevo, železo či výztuže se stávaly nedostatkovým zbožím. Stejně tak obklady, dlažby nebo sanita, jejichž ceny se v průběhu roku zvedaly cca o pět až osm procent. Hlavních příčin bylo několik: od chybějících základních surovin na výrobu přes nedostatek pracovníků až po narušení dodavatelského řetězce, k němuž došlo vlivem pandemie. Vstupní materiál na výrobu nemohl například z Asie dorazit, když hranice byly prakticky rok zavřené. Dalším negativem je zvýšení cen mezinárodní dopravy. To vše se vždy projeví v koncovém produktu,“ říká generální ředitel YIT Stavo Marek Lokaj.

Na cenách bytů se výrazně podepisuje také jejich nedostatek, za nímž stojí především zdlouhavé povolovací řízení v ČR, která se v posledních letech pravidelně řadí na spodní patra celosvětového žebříčku, co se týče doby pro získání stavebního povolení.

obyvaci pokoj_low.jpg

Co bude dál?

„V tomto roce očekáváme, že ceny bytů v pražském regionu nadále porostou, avšak jejich růst již nebude tak dramatický jako v předchozím období. Bude kopírovat zdražování stavebních prací a materiálů, nicméně zároveň zohlední maximální dostupnost pro potenciální kupující,“ popisuje Marek Lokaj.

Obchodní ředitelka YIT Stavo Dana Bartoňová k tomu dodává: „Letos se budou zájemci navíc potýkat s rostoucími úroky i plánovanými omezeními pro získání úvěru platnými od dubna. A protože se pokles cen v souvislosti se všemi těmito faktory neočekává, není nyní vhodné koupi bytu odkládat.“

Stejně tak realitní trh pravděpodobně neopustí ani neutuchající poptávka, na níž se do značné míry podepisuje i velký zájem investorů, od těch drobných po větší. Ti v nejistých časech preferují dlouhodobý a bezpečný způsob, jak uložit a zhodnotit své peníze, a investice do bytu se řadí k těm nejstabilnějším.

Mimo jiné i v reakci na tyto tendence YIT v letošním roce plánuje zahájit výstavbu a dát do prodeje více než 600 nových bytových jednotek. Aktuálně mohou zájemci vybírat z developerských projektů Vesi Hostivař či Koti Libeň. Moderní bydlení nabízí také unikátní projekt Parvi Cibulka, který vzniká přestavbou bývalé továrny Meopta. Zahájili jsme rovněž prodej bytů v Praze v etapách Kemi a Ranua projektu Lappi Hloubětín, jenž roste vedle rezidenčního komplexu Suomi Hloubětín.