• Design & inspirace
  • 13.12.2016
  • Mode De Boulangerie
  • 312 zobrazení

JAAKARI apartment: vítejte ve finském domově!

Dnes mám pro Vás připravený vzorový byt nízkoenergetického komplexu Merenkulkijanranta stojícího na břehu Baltského moře v Helsinkách, o kterém jsem psala v listopadu. Pro interiéry finských bytů a domů je charakteristická světlá výmalba. Stěny jsou velmi často bílé, krémové nebo šedé, to aby se interiér rozsvítil v pochmurné podzimní a zimní sezóně, kdy je denního světla velmi málo. Bílá odráží světlo a pokoje pak působí vzdušným a prostorným dojmem, i když je venku tma. Když vidíte místnosti naplněné barvami, většinou se jedná o dětský pokoj. Dětské pokoje jsou pro hraní, učení a samozřejmě odpočinek. V mnoha rodinách má každé z dětí svůj vlastní pokoj. Když děti vyrostou a odejdou z domova, dětské pokoje jsou často zrekonstruovány jako knihovny nebo pracovny.

Obvyklé bydlení ve Finsku sestává z obývacího pokoje, kuchyně a jedné až tří ložnic, koupelny a často oddělené toalety. Mnoho rodinných domů má také svou vlastní saunu a stejně tomu je tak i v bytových domech. Podle statistik je ve Finsku asi dva miliony saun! Sauny najdete také u projektů YIT v Česku – infrasaunou jsou vybaveny některé byty například v Talo Kavalírka či Suomi Hloubětín.

Vítejte ve finském domově! Ten začíná předsíní, nebo chcete-li halou. Zde si odložíte svůj kabát a boty. Předsíně jsou vybaveny vestavěnými skříněmi, protože úložný prostor je klíčem k praktické a funkční chodbě. Boty bývají uloženy v botnících. Nicméně se často, zejména v domácnostech s dětmi, setkáte s hromadou bot přímo na chodbě.
Dále je host veden do obývacího pokoje. Ve Finsku je obývací pokoj tradičně místem pro rodinná setkání a povídání si. Také pro návštěvy, servírování kávy a pečiva pro hosty. Samozřejmě si i Finové najdou čas na sledování televize z pohovky. Stejně jako u většiny domácností v Česku je uprostřed místnosti konferenční stolek. Knihovny, které byly standardním kusem nábytku obytných místností zhruba před 20 lety, jsou poměrně vzácné. Knihy nahradily laptopy a projektory. Nicméně, obývací pokoj je ve Finsku stále místem pro relaxaci a zábavu. Ve finském obývacím pokoji je klíčovým kusem nábytku pohovka. Podle průzkumů preferují starší generace kožené čalounění a mladší generace upřednostňují textilní čalounění. Nejoblíbenější barva sedací soupravy bývá hnědá. Zde padla volba na pohovku ve výrazné fialové, kterou malinko utlumí protilehlá šedá, na které se lila objevuje v detailu jen díky polštářům.
Srdcem finského domova je však kuchyň. Stále víc bytů má kuchyň otevřenou. Ve finské kuchyni naleznete stejné vybavení i uspořádání nábytku jako u nás. Samozřejmostí je také jídelní stůl, u kterého se převážně snídá, druhý je pak k dispozici v samostatné jídelně.
Finská ložnice je vybavená postelí s nočními stolky na každé straně. Ty jsou vždy vybaveny čtecí lampu, protože Finové v posteli rádi čtou. Ložnice často disponují šatními skříněmi. Někteří šťastlivci se pyšní samostatnou šatnou. Podle průzkumů dávají Finové přednost spaní nejlépe v jednoduchém prostředí a příliš si nepotrpí na romanticky zařízené pokoje.
Uzavřené chráněné balkony a zimní zahrady jsou typickým prvkem finského bydlení. Finové si svůj byt bez nich téměř nedokážou představit. U bytů projektu Merenkulkijanranta jsou balkóny orientovány na jih a pokud svítí slunce, je v nich i za chladného počasí teplo jako v létě. Dřevo krásně voní a vytváří tím dojem pobytu na verandě srubu. Také odstín a povrchová úprava dřeva použitého na obložení jsou zvoleny tak, aby co nejvíce připomínaly tradiční finský dřevěný domek. Tento styl severského bydlení, který klade důraz na spojení s přírodou a přírodní materiály, přinášíspolečnost YIT i do České republiky. Ve svých projektech v ČR proto YIT vybavila byty předzahrádkami u přízemních bytů, balkóny v patrech a terasami ve vyšších poschodích a do Česka přinesla už i zasklené balkony, které jsou pro finské bydlení typické a mohou se pro relaxaci používat také v chladných dnech. Podobnou zimní zahradu, kterou vidíte na fotografiích z Jaakari Apartment, mohou využívat i obyvatelé bytového areálu Hyacint Modřany.