• Design & inspirace
  • 25.09.2017
  • Mode De Bouzlangerie
  • 671 zobrazení

Kuchyň, která žije

Kuchyň už dávno není pouze místem, kde se vaří, ale hlavně žije. Trendem dnešní doby je umístit kuchyň do bytu tak, aby byla více začleněna do místa dění. Častý případ je kuchyň otevřená do prostoru, spojena s jídelním koutem a obývacím pokojem. Je to příležitost, jak trávit čas spolu a užít si dobré jídlo.

Aby toto vše bylo možné, je důležité vnitřní uspořádání kuchyně. Takové, které vám nepřekáží a díky kterému dokonale využijete veškerý prostor. Vytvořte kuchyň zcela ve vaší režii. Promyšlené rohové skříňky, organizéry do zásuvek, ale i systémy na třídění odpadu. Vejdou se totiž kamkoli, i do toho nejmenšího kuchyňského koutu! Když místo ve skříňkách a zásuvkách nestačí pojmout všechno vaše kuchyňské náčiní, přijde vám vhod volné místo na stěně. Vytvořte si na ní řešení podle vašich potřeb. K dispozici jsou dnes závěsné tyče, police i magnetické lišty, s jejichž pomocí si uložíte všechno potřebné přehledně a na dosah ruky. Kdopak by si nepřál ještě o něco víc pracovní plochy nebo úložného prostoru? Obojí můžete získat díky kuchyňským ostrůvkům a servírovacím stolkům. Kuchyňský ostrůvek je vnímán jako srdce domu – všechno se děje právě kolem něj a je velmi všestranný. Může sloužit jako další pracovní povrch, jako snídaňový bar, nebo jako klasický bar, když se zastaví přátelé na návštěvu! A v neposlední řadě ostrůvek podporuje setkávání a sdílení: lidé se shromažďují kolem něj a ten, kdo vaří, je stále ve středu dění. Pokud máte dost místa, dejte do kuchyně lavici nebo další židle, aby se vaši hosté mohli zapojit při přípravě jídla a měli si u toho kam sednout. Dalším skvělým řešením jsou servírovací stolky. Když vyberete stolek s kolečky, budete navíc mobilní. Pokud jste se rozhodli, co kam umístíte, měli byste se zamyslet nad materiály, které byste si v kuchyni přáli. Samozřejmě by měly být nenáročné na údržbu, zároveň by měly ladit s vaším stylem – kuchyň by se neměla omezit jen na svou funkci! Pro vás to může být příležitost trochu se „vyřádit“ při výzdobě. Malé detaily, jako je prostírání a květiny, dokážou u stolu vytvořit úžasnou atmosféru, takže se pak nikomu ani nechce odejít. U stolu můžete vyzkoušet vaše vlastní nápady. Za nevlídných podzimních dní přidejte svíčky, atmosféra bude opravdu hřejivá a pohostinná. Vychutnejte si prostírání stolu a těšte se při něm na dobrou společnost a dobrou konverzaci.

Inspirace pro vás: severský styl obytných kuchyní v projektech společnosti YIT v Česku i ve Finsku

KOIVU Zličín

Designérka YIT Lenka Hlaváčková Schubertová: „Tradičně v projektech používáme převážně bukové a dubové dřevo. Ráz lokality však vybízel k promítnutí dekoru břízy přímo v interiéru. Do obytného prostoru, kterému dominuje bílá sedací souprava a kuchyň v bílém matu s úložnými skříňkami a jídelním stolem v dubovém dekoru, jsme proto vybrali jednoduché doplňky. Z kmene břízy byly vytvořeny odkládací stolky v obývacím pokoji a týž dekor jsme použili pro výrobu dekoračních svícnů. Ze stropu jsme dále spustili závěsné světlo v bílém odstínu, jehož stínidlo připomíná březové listí.“

SUOMI Hloubětín - etapa Espoo 

Designérka YIT Lenka Hlaváčková Schubertová se zde rozhodla pro modernější provedení doplněné převážně kovovými a skleněnými elementy, které ovšem opět nezapře inspiraci současným skandinávským designem. Společný prostor obývacího pokoje a kuchyně laděný do šedobílé kombinace tak ozvláštňují černé dekorativní prvky v kovovém provedení, ať už se jedná o výrazné konferenční stolky či závěsné svítidlo značky WIRO od Wever & Ducré připomínající jemnou pavučinu. Právě díky své jednoduchosti, která se týká jak výběru odstínů, tak i materiálů, jsou byty od YIT nadčasové a velmi dobře lze jejich vzhled měnit v závislosti na výběru drobných doplňků. K navození příjemné atmosféry proto stačí už jen málo - přidat několik květin, drobností a osobních předmětů v podobě fotografií, obrázků či polštářků.

Green Motol

Protože jde o byt pro mladou rodinu s dítětem, zvolila designérka Lenka Hlaváčková Schubertová takové zařízení, které svým pojetím odpovídá trendům moderního bydlení, je praktické a zároveň i cenově dostupné. Převážnou většinu pořídila u velkých prodejců nábytku a doplnila jednotlivými designovými kusy.

Bráník
„V obývacím pokoji jsem se rozhodla pro netradiční umístění čtyřmístného jídelního stolu spočívající v propojení jídelního stolu s kuchyňskou deskou. Kuchyňská linka se tak stala silnou dominantou místnosti, které konkuruje pouze výrazná tapeta ze série Clocks od české firmy Lavmi,“ uvádí Andrea Hylmarová, která vytvářela design bytu.
Projekt Piletti ve finském městě Vantaa