• CZ Articles
  • 30.03.2021

Pronajměte svůj byt s YIT – je to hračka

Nájemní bydlení nyní zažívá boom, poptávka po něm roste. Stále více lidí hledá volnost a flexibilitu, nechtějí se vázat k jednomu bytu dlouholetou hypotékou. Další skupina sice preferuje osobní vlastnictví, ale kvůli vysokým cenám nemovitostí na koupi ani úvěr nedosáhne. Zvyšuje se ovšem také nabídka nájemního bydlení ze strany developerů a investorů. Koupě bytu totiž stále představuje rozumnou, bezpečnou a dlouhodobou formu investice. Nahrává tomu i příznivá situace na hypotečním trhu. Postup je snadný: seženete vhodný byt na prodej v Praze (dofinancovat ho lze například půjčkou na bydlení, kterou pak splácíte z nájmu), dobrého nájemce a máte jistotu stabilního výnosu. Spoustu lidí ale od tohoto ideálního scénáře odradí představa složitého zařizování a hromady stresu právě s následným pronajímáním investičního bytu.

Jaká je tedy současná situace na poli nájmů? S čím je potřeba počítat a na co si dát pozor při pronájmu bytu? Jaké možnosti skýtají služby nájemního bydlenídeveloperských projektech YIT? Na to a mnohem více odpoví Zuzana Chudoba, Head of Real Estate YIT.

  1. Nájemní bydlení nyní zažívá rozmach, ať už z důvodu rostoucích cen bytů na prodej či kvůli současné nejistotě, v níž se lidé nechtějí ještě zatěžovat hypotékami. Jak vidíte současnou situaci na poli s pronájmy? Pozorujete rostoucí poptávku?Poptávka po bytech je konstantní. Evidujeme poměrně stejný počet poptávek jako před epidemií Covid-19, nicméně jsou zde vidět nové společenské trendy. Ubylo cizinců a studentů. Páry se buď stěhují do větších bytů kvůli očekávání přírůstků do rodiny nebo se naopak rozcházejí a hledají si bydlení pro jednotlivce či pro oddělené rodiny. Dalo by se říci, že poptávka se stává více lokální.
  2. A jak je to s cenami a dostupností pronájmů?
    Epidemie ovlivnila i cenotvorbu nájemního bydlení. Tím, že do Prahy nepřijíždí téměř žádní zahraniční turisti ani obchodní cestující, zároveň studenti mají distanční výuku a nepotřebují ubytování v místě vysokých škol, došlo k navýšení kapacit volných bytů především v centru města. Jejich majitelé, kteří původně byty pronajímali prostřednictvím platformy Airbnb, byli nuceni nájmy snížit, aby byly dostupné zejména lidem žijícím a pracujícím v Praze. Tím postupně došlo k ovlivnění cen i v ostatních městských částech Prahy. Nájmy jsou v Praze nyní v průměru asi o 10 % nižší než před vypuknutím pandemie Covid-19.
  3. Trendem současné doby jsou investice do nemovitostí. Spousta lidí si byt nekupuje pro vlastní okamžité bydlení, ale vidí v něm investiční příležitost, kam mohou bezpečně uložit své našetřené peníze a nechat je zhodnocovat. Jak se pohybují výnosy z pronájmů? Vyplatí se jim tato investice?
    Ano, je evidentní, že od loňského roku se zvyšuje počet drobných investorů do bytů. Lidé vybírají své úspory z bank a jiných finančních produktů kvůli poměrně nízkým úrokovým sazbám a zvyšující se inflaci. Roční výnosy z nájmů v Praze se pohybují okolo 2-3,5 % a zároveň dochází ke zhodnocování ceny nemovitostí. Takže se určitě do rezidenčních nemovitostí vyplácí investovat. Navíc jsou byty vysoce likvidní – lidé potřebují a vždy budou potřebovat bydlet.
    AAL_F402_1.jpg
  4. Vy ve YIT nájemní byty stavíte a nabízíte. Proč bych se jako potenciální investor / pronajímatel měl obrátit zrovna na vás? Jaké konkrétní služby nájemního bydlení mi můžete nabídnout?
    Naše nájemní služby koncipujeme tak, aby majitel neměl téměř žádné starosti se svou investicí/nemovitostí. Pokud si od nás kupuje nemovitost v době výstavby, zajistíme vybavení nábytkem a kuchyňskou linkou ještě před předáním bytu. Tím majitel ušetří až 2 měsíce času a my ihned po dokončení hledáme nájemce, který se rovnou může stěhovat do nového a zařízeného bytu. S nájemcem zůstáváme v kontaktu i nadále a jakékoliv dotazy, reklamace či technické nedostatky řešíme za majitele. Majitel nemusí ani chodit na schůze SVJ, naše nájemní oddělení se schůzí zúčastní za něj. Samozřejmě pomůžeme i s pojištěním nemovitosti. Po skončení nájmu byt přebereme, v případě potřeby vymalujeme či uděláme drobné úpravy a obsadíme novým nájemcem. Majitele o všech krocích informujeme.
  5. Které povinnosti tedy zbývají na mně jako majiteli?
    Majitel s námi pouze podepíše smlouvu o poskytování nájemních služeb, čtvrtletně dostává na svůj účet utržený nájem a jedinou jeho povinností zůstává zaplatit daň nemovitosti a ze zisku z nájmu.
  6. Kdo se na vás nejčastěji obrací? Pro koho je služba nájemního bydlení vhodná?Služba nájemního bydlení je vhodná pro každého, kdo chce mít svůj byt dobře pronajatý, ale nemá čas nebo se zkrátka nechce dlouhodobě věnovat operativním úkonům spojeným s péčí o byt a nájemce. V našem portfoliu máme rodiny vlastnící několik bytů, lidi žijící v zahraničí nebo mimo Prahu i nemovitostní fondy vlastnící široká portfolia bytů bez vlastních zaměstnanců, kteří by se o byty a nájemníky starali.
  7. Jak velký pozorujete o tyto komplexní služby zájem?
    Službu nájemního bydlení jsme na trh uvedli v roce 2019 a zájem se jednoznačně zvyšuje. Tím kopíruje rostoucí zájem drobných investorů o koupi bytů na investici, ale pozitivně ho ovlivňují i naše dobré reference a přibývající portfolio bytů ve správě.
    A63X3706.jpg
  8. Liší se nabídka služeb pro krátkodobý a dlouhodobý pronájem? Popřípadě co u vás převládá?
    My se od začátku zaměřujeme na dlouhodobý pronájem, stejně jako naši klienti. Měli jsme několik výjimek, kdy nájemci zůstali kratší dobu, ale k tomu došlo po dohodě s majitelem bytu.
  9. Jsou mezi vašimi klienty rovněž lidé, kteří v minulosti při zajišťování pronájmu „na vlastní triko“ získali negativní zkušenost? Pokud ano, jaké nejčastěji řešili problémy?
    Nejčastěji řešíme dotazy ohledně nájemců neplatičů a jak jim předejít.
  10. Většina lidí se setkává s pronájmem skrze realitní kanceláře – jak se liší přístup YIT?
    Náš přístup se jednoznačně liší znalostí nemovitosti. Protože jde o náš projekt, známe ho od úplného začátku a nájemní oddělení se všemi ostatními týmy spolupracuje při vybavování nájemních bytů nábytkem, předávání bytu klientům či při reklamacích. Oddělení péče o zákazníky nás podporuje při komunikaci prostřednictvím naší platformy YIT Plus. To si troufám říci, že realitní kanceláře nabídnout nemohou. Pouze nemovitost bez jakékoliv hlubší technické znalosti převezmou od majitele, najdou nájemce a tím pro ně práce končí. Naše práce s klienty ale nikdy nekončí. My tu jsme pro ně stále.
  11. Zajišťujete i samotný výběr nájemce. Jakým způsobem ověřujete, že nejde například o neplatiče?
    Každý nájemce nám dává souhlas s jeho prověřením v rejstříku dlužníků, u cizinců pracujících České republice si žádáme potvrzení o zaměstnání. Případně požadujeme reference od předchozích pronajímatelů. Toto je běžná praxe v zahraničí a začíná byt běžná i u nás.
  12. Kdo a jak stanovuje výšku nájmu? Může se k ní sám majitel vyjádřit?
    Výšku nájmu stanovujeme společně s majitelem. Vždy mu předložíme aktuální nájmy v dané lokalitě a naše doporučení s ohledem na byt a jeho vybavenost. Teprve poté byt nabídneme.
    YIT_Aalto_Cibulka_003.jpg
  13. Nabízíte také možnost vybavení bytu. Jak probíhá například návrh interiéru? Konzultujete vše s majiteli či vám nechávají volnou ruku? Popřípadě jaké zařízení se nyní pokládá za nutnost (jedná se například o spotřebiče jako pračka, myčka apod.)?
    Máme v nabídce několik ověřených nábytkových balíčků, u kterých si majitel může vybírat například barvu, ale i zaměňovat některé druhy nábytku jako například rozkládací sedačku za nerozkládací a podobně. Většinou majitelé, kteří vlastní jeden investiční byt, chtějí řešit všechny detaily. Naopak majitelé více bytů a fondy nám nechávají volnou roku při zařizování bytů. Nicméně jim obecně doporučujeme, co je pro nájemní byty vhodné a co nájemníci nejvíce ocení.
  14. Co když nájemník přestane platit? Nebo v bytě něco zničí? Jak řešíte tyto případy?Takovou situaci máme ošetřenu z více stran – a sice způsobem smluvního vztahu mezi nájemcem a námi (majitelem bytu), výší kauce, pojištěním bytu, pravidelnou kontrolou bytu a neustálou komunikací s nájemci.
  15. A jaké dispozice bytů se nejvíce poptávají na nájemní bydlení?
    Stále platí, že nejoblíbenější dispozici bytů představují 2+kk.
  16. A nakonec – jakou máte v současnosti nabídku nájemních bytů, popřípadě v jakých projektech a které byste doporučovali? A kolik takových bytů chystáte do budoucna?
    V současné době máme většinu bytů v nabídce pronajatou. Na jaro chystáme nové byty v projektech Ranta Barrandov a Suomi Hloubětín.