• CZ Articles
  • Můj domov
  • 01.07.2022

YIT slaví 110 let od svého založení

V letošním roce slaví naše mateřská společnost YIT důležité jubileum – její působení začalo již před 110 lety.

Příběh „Všeobecné inženýrské kanceláře", tedy finsky „Yleinen Insinööritoimisto" (odtud zkratka YIT), se začal psát v roce 1912 v pobočce v Helsinkách, kterou tehdy založila švédská firma Ab Allmänna Ingeniörsbyrån. Její působení ale bylo omezeno první světovou válkou a získáním nezávislosti Finska – švédská společnost se proto z finského trhu stáhla. Činnost společnosti pak finští podnikatelé obnovili v roce 1920, kdy se firma začala soustředit na budování vodovodních systémů pro většinu finských měst. YIT si rychle vydobyla dobrou pověst a stala se jedním z předních hráčů ve výstavbě infrastruktury (např. komunikací) ve Finsku.

V 50. letech firma rozšířila své stavební aktivity a začala s exportem na Blízký východ. V roce 1970 se pak stala největší stavební společností ve Finsku, v dalším desetiletí se začala věnovat i bytové výstavbě. V roce 1994 YIT Group operovala již v 11 zemích a její zahraniční obchody tvořily více než polovinu celkových výnosů. V roce 1995 byla uvedena na burzu v Helsinkách. V první dekádě nového tisíciletí pak s výstavbou bytů a obchodních prostor vstoupila do střední Evropy a pobaltských zemí.

Na českém trhu společnost YIT začala působit v roce 2008, kdy akvizicí získala českou firmu Euro STAVOKONSULT. Od té doby dokončila 22 projektů a dalších 7 má aktuálně ve výstavbě. Pravidelně se řadí mezi pětici nejsilnějších developerů na poli rezidenční výstavby v Praze.

Do více než stoleté historie mateřské společnosti YIT můžete blíže nahlédnout ve videu níže.