• Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 19.08.2019
  • 776 zobrazení

Jak vybrat svítidla do interiéru

Výběr správného osvětlení je proto při zařizování nového bydlení nebo při rekonstrukci toho stávajícího klíčové. Pokud si se správnou volbou nevíte rady, nepropadejte panice. Po přečtení tohoto článku určitě uvidíte světlo na konci tunelu.

Vyvarujte se základních chyb

Při zařizování bytu volbu osvětlení často podceňujeme a nevěnujeme jí dostatek pozornosti, času ani financí. Ale ruku na srdce … a na spínač. Kdo z nás - kromě extrémních romantiků - si dovede představit svůj každodenní život při svíčkách? Nenechávejte výběr svítidel na poslední chvíli, vyfoťte si jednotlivé prostory a vydejte se do specializované prodejny, kde vám zajisté ochotně poradí. Může jí být třeba firma Eglo, která je partnerem YIT.

Důležité je, aby světla v bytě ladila a odpovídala zvolenému stylu interiéru. U každé místnosti zvažte, zda má svítidlo prostoru dominovat nebo má být spíše upozaděné a minimalistické. „Častou chybou bývá myšlenka, že do místnosti vyberete jedno centrální světlo, které splní všechna vaše různorodá přání a očekávání. Určitě bude potřeba jej doplnit jednotlivými funkčními světly, ať už jsou jimi bodová nebo podhledová světla nebo třeba stojací lampy se stmívačem,“ poukazuje designérka YIT Lenka Hlaváčková Schubertová. A pozor. Další mylnou představou je to, že malé prostory nepotřebují mnoho světla. Opak je pravdou. Dostatečné osvětlení totiž umí dělat divy a dokáže malý prostor opticky zvětšit. Navíc z neuspokojivého množství světla vás může brzy začít bolet hlava a snáze se unavíte. Buďte také opatrní s trendy. Do moderního bydlení se sice hodí třeba populární LED pásky, ale měli byste si být jistí, že vás brzy neomrzí.

Teplé versus studené světlo

Pro atmosféru a náš pocit je velmi důležitá barva světla. Odborně se barevná teplota světla měří v kelvinech a platí pravidlo, že čím vyšší je její hodnota, tím chladněji světlo působí. Každá místnost bytu je specifická a osvětlení v ní plní odlišnou funkci. V relaxačních prostorech by mělo dominovat světlo teplých odstínů s nádechem do žluto-oranžova, v pracovních zase naopak studené s nádechem do modra, při němž budete více bdělí a lépe se soustředíte. Pokud si tedy do ložnice pořídíte na čtení lampičku s LED žárovkou s chladným světlem, bude se vám pravděpodobně mnohem hůře usínat. V některých místnostech je ale vhodné zkombinovat obojí. Příkladem je kuchyně, kde nad pracovní plochou určitě zvolte zářivky se studeným světlem, ale jídelní stůl nasviťte raději závěsným svítidlem s žárovkou teplé barvy světla, které navíc bude ladit s celkovým designem místnosti. Poradit se můžete s odborníky z prodejny svítidel světových značek Light Concept, partnera YIT.

Jak silnou vybrat žárovku?

Na obalech prodávaných žárovek najdete kromě informace o barevnosti světla také údaj o svítivosti, tedy o světelném toku v lumenech (lm), abyste mohli zvolit vhodnou intenzitu osvětlení. Pokud nemáte vůbec představu, pomůže vám jednoduchý vzoreček, ve kterém vynásobíte výměru místnosti doporučenou hodnotou intenzity osvětlení v jednotce lux, přičemž doporučená hodnota pro ložnici, obývací a dětský pokoj je 100 luxů a pro kuchyni, koupelnu a předsíň se pohybuje v rozmezí 100 – 150 luxů. Pro 15metrovou ložnici tak provedete výpočet: 15 m2 x doporučených 100 luxů = 1 500 lumenů. Součet pořízených světel do této místnosti by se měl pohybovat kolem této spočítané hodnoty. Jde samozřejmě pouze o orientační pomoc, protože záleží třeba i na výmalbě či v jakém úhlu lampa vrhá světlo. Dávejte si také pozor na směřování, aby vás zdroj světla neoslňoval. Bodovka namířená přímo na monitor vašeho počítače rozhodně není nic příjemného.