• Design & inspirace
  • 09.08.2019
  • 1006 zobrazení

Není bílá jako bílá

Bílá barva má v každé kultuře jiný význam a vzbuzuje odlišné asociace. V té naší je často spojována se symbolem nevinnosti a čistoty.

Neodmyslitelně také patří k severským národům a představuje základní barvu skandinávského stylu bydlení, který je čím dál oblíbenější i v našich končinách. Mezi jeho hlavní atributy patří účelnost a jednoduchost, a s těmi univerzální bílá dokonale ladí.

I bílá může být bělejší

Ač se to na první pohled nemusí zdát, je tomu opravdu tak. Věděli jste, že existují až desítky odstínů bílé? Může působit chladivě nebo naopak navodit hřejivý pocit. Setkáte se proto s názvy jako ledově bílá, polární bílá nebo sněžná bílá. Na druhém konci „bílého spektra“ najdete alabastrovou, sametovou nebo slonovinově bílou. “Pokud bílá působí tvrdě nebo příliš studeně, můžete ji změkčit kapkou další barvy. Docílíte tak tzv. off white efektu, neboli lomené bílé. Díky těmto lomeným odstínům získá váš prostor novou emocionální dimenzi,” zdůrazňuje designérka YIT Lenka Hlaváčková Schubertová. S výběrem toho pravého tónu do nového bytu vám určitě poradí ve firmě Adama Mrázka, partnera YIT, která se specializuje na výmalbu a jiné úpravy stěn.

Elegantní základ pro barevné kombinace

Pokud ve vašem domově bude hrát prim neutrální bílá, máte výhodu téměř neomezených kombinací s ostatními barvami – ať už při výmalbě, na nábytku či doplňcích. Například s bleděmodrou vytvoří až mrazivě severský dojem, naopak v kombinaci s dřevěnými materiály a prvky interiér působí hřejivě. S bílou krásně vyniknou syté či tmavší odstíny. Zajímavé kontrasty jsou v čistě bíle vymalovaných místnostech dokonce nezbytné, abyste si nepřipadali jako v nemocničním pokoji. Ale pozor. I tady platí známé „všeho s mírou“. S výběrem vhodných barevných doplňků se neváhejte obrátit na pracovníky obchodu s bytovými doplňky finské rodinné firmy Pentik, která je partnerem YIT a kde určitě najdete inspiraci pro své bydlení.

 U bílého interiéru hraje kromě estetiky roli také praktická stránka věci. Jak dlouho nám čistě bílá malba vydrží? Upřímně, zabránit dětem nebo domácím mazlíčkům v jejich kreativním vyjádření bývá často nadlidským úkolem. Řešení se ale nabízí. Pokud chcete mít bílý interiér a nepodřizovat mu životní styl svůj ani svých blízkých, zvolte u výmalby omyvatelný nátěr. Na bílý koberec ovšem raději rovnou zapomeňte.

Nic není černobílé… ani použití bílé

Použití bílé barvy má samozřejmě své klady, ale také zápory. Pomůže vám bydlení zesvětlit a opticky zvětšit, ale ve velmi světlých pokojích mějte na paměti, že ledově bílá barva na velké ploše může oslňovat, až vás z toho budou bolet oči. Bílá rovněž může působit chladně, sterilně nebo dokonce depresivně, pokud je jí mnoho.

Roli bude hrát též osvětlení. Bílá dokonale vynikne, když velkými okny proudí dostatek přirozeného denního světla, jak je to i v novostavbách v Praze od YIT. Interiér pak můžete ladit pomocí různých typů osvětlení – do rustikálnějšího se hodí spíše teplé nažloutlé žárovkové, v moderním, minimalistickém umocníte chladivý a čistý dojem namodralým LED světlem. Poradí vám určitě ve firmě Svítidla Light Concept, která má ve svém portfoliu osvětlení nejprodávanějších světových značek a je partnerem YIT.

U zmiňovaných partnerů klienti YIT získají řadu cenových výhod.