• CZ Blog
  • Design & inspirace
  • 21.06.2020
  • 911 zobrazení

Jednobarevný interiér nemusí být nuda

Ne nadarmo se říká, že méně je někdy více. Monochromatický interiér, tedy místnosti laděné do různých tónů jedné barvy, působí velmi elegantně a harmonicky. Nemusíte si lámat hlavu s tím, které barvy se k sobě hodí. Zkrátka si vyberte jednu a dále už jen kombinujte všechny její odstíny. A vůbec se nemusíte bát, že by to byla nuda, nebo že by domov vyvolával pocit neútulnosti.

Bydlení v nadčasovém stylu

Základním pravidlem při vytváření monochromatického interiéru je ladění tón v tónu. Mezi typické, nejoblíbenější barvy patří bílá, černá, šedá a hnědá. Pokud zvolíte bílou, dodá to prostoru vzdušnost, čistotu a otevřenost. Černá vnáší nádech luxusu i umírněnosti a hodí se zejména jako akcent na nábytku či doplňcích. Černobílá kombinace je nesmrtelným evergreenem minimalistického stylu. Mezi nimi se nachází celá paleta odstínů šedé, které se do interiéru také skvěle hodí. Jako nosnou barvu můžete použít i hnědou. Béžové až kávové odstíny přinesou pohodu a celkově harmonické vyznění. S ostatními barvami postupujte opatrněji a volte jen jejich akcenty. Využijte je na doplňcích, nábytku či motivech na stěně, čímž svůj domov oživíte. Navíc, když se vám okoukají, snadno je vyměníte.

Inspiraci na bydlení v minimalistickém duchu nabízí například YIT ve svých developerských projektech. „Naše realizované vzorové byty vychází ze střízlivého pojetí skandinávského stylu bydlení a snadno se tak daří sloučit praktičnost a design," vysvětluje designérka YIT Lenka Hlaváčková Schubertová. Jedním z nich je projekt Ranta Barrandov, který takto laděný vzorový byt představí potenciálním novým obyvatelům letos v září.

Ve stejném stylu vznikl i ukázkový byt v etapě Salo v projektu Suomi Hloubětín. „Charakteristickou a nosnou myšlenkou návrhu tohoto vzorového bytu 3+kk s předzahrádkou je kombinace dvou základních barev, bílé a světle šedé v různých intenzitách sytosti, které se prolínají celým interiérem a tvoří tak spolu s dřevěnou podlahou v materiálu dub ABETONE hlavní a nosnou osu celého návrhu," popisuje designérka.

Nemyslete ale jen černobíle

Jestli vám pokoj pouze v jedné barvě připadá až příliš sterilní, neváhejte si ho přizpůsobit na míru. Zajímavé oživení interiéru nenabízí jen barevné akcenty, ale rovněž hra s materiály. Velmi působivé je spojení kontrastních prvků. Pracujte jak s leskem, tak i s matem, propojte hladké a strukturované povrchy. Začlenit můžete sklo, kov, dřevo nebo textilie. Bát se nemusíte ani vzorů. Geometrické tapety rozbijí i tu nejfádnější místnost.

Designérka YIT nabízí nápad na řešení ložnice, který sama využila ve vzorovém bytě v projektu Suomi Hloubětín v etapě Salo: „Výrazným a dominantním prvkem celého tohoto prostoru je černá, originálně plasticky ztvárněná stěna v záhlaví manželské postele, doplněná nočními stolky s integrovanými květináči v téže barvě. Propojující žlutou jsem použila u dekorací, jako jsou polštářky či nástěnné grafiky." Díky jednoduchosti monochromatického stylu si můžete dovolit do takového interiéru přidat doplňky například v červené nebo právě žluté.