• Design & inspirace
  • 26.06.2017
  • Mode De Boulangerie
  • 641 zobrazení

Vzorový byt v projektu SUOMI Hloubětín – etapa ESPOO

O projektu Suomi Hloubětín jsem psala loni a dnes bych vám ráda představila jeden z interiérů tohoto bytového komplexu. Suomi Hloubětín je dalším z řady developerských projektů firmy YIT, jehož interiéry navrhla a vzorový byt zrealizovala designérka Lenka Hlaváčková Schubertová.  Jak už je v YIT zvykem, i tento byt byl pojat a koncipován v duchu skandinávského designu, který je designérce Lence Hlaváčkové Schubertové pocitově nejbližší a který i v rámci jiných návrhů prosazuje. V duchu takto pojatého interiéru tedy šlo o to, spojit představy YIT jakožto severského developera, který představuje v naší republice určitý způsob vnímání architektury včetně vnímání interiéru, s představami potenciálních budoucích uživatelů a pokusit se vcítit do jejich představ o bydlení. YIT jako finský developer propaguje základní rysy skandinávského vnímání prostoru s důrazem na čistotu a světlost interiéru s využitím kombinace moderních prvků doplněných o tradiční přírodní či naturální materiály, jako je například sklo či kov. V tomto duchu a s tímto záměrem designérka přistoupila k vlastnímu návrhu.

Celému prostoru vládne šedobílá kombinace barev, doplněná o černé prvky. Dominantou obývacího pokoje, který je společným prostorem také pro kuchyň a jídelní část, je netradiční sedací souprava ve stejné barevné kombinaci jako celý pokoj. Součástí obytného prostoru je kuchyňská linka v minimalistickém stylu opět v kombinaci šedých barev, které pro zpestření doplňují spodní skříňky v bílém lesku, částečně na pozadí šedivě pojednané stěny v barvě kuchyňské linky.

Od počátku byla hlavní myšlenka vytvořit interiér, který přiznává inspiraci moderním severským designem, protože právě ten spoléhá na funkčnost, jednoduché tvary, střídmou barevnost či inspiraci přírodou. Převážná většina nábytku je proto navržena v neutrálním bílém provedení, jako například jídelní stůl, doplněné o další odstíny, které představuje zejména vinylová podlaha v dekoru Alaska Grey a další nápadité a originální prvky v přírodním provedení, jako jsou třeba dubové židle v šedém odstínu. Originální doplňky ve formě nástěnných hodin nebo plstěných košíků sloužících jako obal na bylinky jsou příjemným zpestřením jednoduše zařízeného interiéru. Dominantními prvky tohoto prostoru jsou černé doplňky a nábytkové solitéry, kdy kromě již zmíněné sedačky to jsou i dva kovové konferenční stolky ladící s kovovou strukturou závěsného svítidla WIRO od Wever&Ducré ve stejné barvě. Pocit příjemného interiéru pak dotvářejí obrázky, polštářky a další drobnosti, které spolu s černošedým kobercem dodávají pocit domova, pohodlí a útulnosti.
Také ložnice je pojata ryze v šedobílé kombinaci, kdy zásadním prvkem a výraznou dominantou celého prostoru je - kromě identické vinylové  podlahy - naturálně, stěrkou pojednaná stěna s výraznou kresbou. To vše je v kontrastu s bílým dvoulůžkem s dekorativní textilií a vzdušnými bílými nočními stolky. Pro pohodlí, ničím nerušené spaní a pocit domova jsou pak v ložnici tmavě šedé závěsy ladící s kobercem. Poslední, neméně zajímavou součástí tohoto prostoru je i černé kovové křeslo, třeba pro večerní čtení. V případě takto neutrálně zařízeného prostoru se nemusíte bát vzorů na doplňcích, jako je tomu právě v tomto případě. Povlečení a pléd s výrazným dekorem spolu ladí a celou ložnici hezky oživují. 
Součástí vzorového bytu je dětský pokoj.  Kromě vinylové podlahy, identické v celém bytě, jsou nábytek a doplňky navrženy v pestřejším a veselejším dětském duchu. Typicky skandinávská bílá postel, pracovní stůl s židlí, vše v kombinaci přírodního dřeva a bílé. Prostor dělá veselejším koberec s barevnými čísly a vtipné povlečení, obojí z IKEA, sedací vak v tyrkysové barvě či závěsné svítidlo s motivy abecedy na stínidle, který koresponduje i se dvěma svislými pruhy tapety ve stejném motivu.
Celý byt je ukázkou toho, že i při použití tradiční kombinace barev a materiálů lze vytvořit jednoduchý, uživatelsky příjemný byt ve skandinávském stylu. K celkovému dotvoření příjemné atmosféry stačí použít pár dekorativních doplňků, jako jsou vázy, květiny, také pokojové rostliny, svíčky a obrázky - tedy právě to, co je právě pro severské interiéry tolik typické.