• Design & inspirace
  • 09.11.2016
  • 932 zobrazení

Bydlení ve finském stylu

Jak jsem slíbila, dnes vám přináším inspiraci v podobě návštěvy vzorových bytů z již realizovaných projektů Green Motol a Braník finského developera YIT, a to přímo od designérů. Vybrala jsem tři, které mě zaujaly ze všeho nejvíce. A nebylo to vůbec jednoduché... Bílá barva, neutrální tóny a dřevo propojují všechny byty.

Jak vidíte, skvěle si společně rozumí ikonické designové kousky s jednoduchým nábytkem z Ikea. Stejně tak moderní linie úžasně oživí solitér. Třeba v podobě křesla nebo konferenčního stolku. Takže kontrasty a mix stylů, materiálů i tvarů, dodávají interiéru jednoznačně originalitu. A prázdný prostor, se kterým si nevíte rady, zútulní tapeta s hravým vzorem. Ale jak vidíte, i přesto, že bydlení ve finském stylu má svůj neměnný základ, se zařizováním bytu si můžete jako designéři YIT, kreativně pohrát, a vytvořit tak pokaždé jiný a jedinečný interiér!

První z bytů, nacházející se v pražské čtvrti Braník, je možná na první pohled nejtypičtější pro severské bydlení. Kontrasty v podobě černobílé barevnosti jen lehce doplňují dřevěné prvky na podlaze a doplňcích. Moc se mi líbí originální konferenční stolky, křeslo, a samozřejmě bílé „Pantonky“ u jídelního stolu. Pro někoho možná tento byt působí chladně, pro mě představuje největší prostor pro kreativitu. Protože se dá jednoduše oživit jakýmikoliv barevnými akcenty v podobě výměny doplňků - třeba polštářků na sedačce, přidáním květin na jídelní stůl, nebo změnou povlečení v ložnici...

Druhý vzorový byt z projektu Green Motol s prostornou lodžií je určen pro mladou rodinu s dítětem a je toho právě skvělým důkazem. Neutrální základ je zde harmonicky doplněný dalšími výraznými barvami, jež mají Seveřani v oblibě. Úžasná je betonová stěrka na stěně v obývací části, paletový stolek i pletený puf. V ložnici a dětském pokoji hrají barvy ještě větší prim. Přijdou si zde na své i milovníci lehkého retra, které mi evokují originální vzory tapet.

Trochu do retra je i nádherná tapeta v obývací části  posledního z bytů, který je zároveň nejmenší. Tento byt je rovněž součástí projektu Braník. Motiv tapety barevně ladí s teplými tóny dřeva, opakujícími se i na obkladu a jednoduché elegantní bílé kuchyňské desce. Body u mě získalo opět osvětlení, barové stoličky, i tmavá sedačka, která je díky své barvě krásným kontrastem k neutrální barevné paletě... 

Tak jak se vám líbí práce profesionálních designérů a vůbec severský styl bydlení? Vybrali byste si? Já určitě. A aby to nebylo jen tak, zřejmě bych si ze všech třech bytů poskládala jeden! ;-)
 
Pohodový start do nového týdne!
Zdraví Šárka



Autorka článku: Šárka Ouřadníková