• Design & inspirace
  • 02.09.2017
  • Iri Novak
  • 722 zobrazení

Finský architekt navrhuje českou školku. Bude jako z pohádky, říká.

Funkce, struktura a estetika. To jsou klíčové oblasti, ze kterých vychází finský architekt Jyrki Tasa (73). Autor rozsáhlých bytových projektů, veřejných objektů i rodinných domů aktuálně pracuje na konceptu mateřské školy v Praze 9, která je součástí projektu Suomi Hloubětín od finského developera YIT. Celý areál Suomi Hloubětín bude čítat téměř 900 bytů v převážně šestipatrových domech, které jsou v blízkosti cyklostezky a moderního parku. Developer počítá také s výstavbou interaktivního dětského hřiště, na kterém se zabaví malé i větší děti.

Vizualizace školky v projektu Suomi Hloubětín, foto: YIT

Architekt Tasa přemýšlí nejen čistě technicky, ale také empaticky. Ví, že děti milují prostředí, které je inspiruje a podněcuje jejich fantazii. Atypické řešení a překvapivé detaily rozehrávají v dětských myšlenkách pohádkový příběh, který je každý den jiný. A právě taková bude také hloubětínská školka. Formuje ji oblý organický tvar, smetanová barva a materiály, které připomínají ledové království - kov, sklo a beton. Typickým finským prvkem je střešní okno, kterým bude dovnitř pronikat přirozené světlo. Architekt měl při návrhu zcela volné ruce - pracoval hlavně se svou fantazií, která je pro něj typická, což ukázal už při návrhu rodinného domu Moby-Dick house ve městě Espoo na jižním pobřeží Finska. 

Moby-Dick house od J.Tasa, foto: YIT

Výstavbu školky plánuje YIT zahájit v roce 2018. První děti do ní půjdou v roce 2020, až budou dokončeny počáteční čtyři etapy projektu Suomi Hloubětín s názvy Espoo, Turku, Oulu a Lahti. Věřím, že do pohádkové budovy, která vypráví vlastní příběhy, budou chodit moc rády. A radost budou mít i rodiče - školka bude jen kousek od domu, v klidném prostředí se zahradou. Hned bych ji zařadila do mého výběru nejkrásnějších školek světa.

Web blogerky