• Design & inspirace
  • 24.10.2016
  • 324 zobrazení

PILETTI VANTAA

O YIT jsem poprvé "slyšela" díky Jáje z Le Simple, tady a tady. Tehdy jsem si říkala, že to musí být ohromná výzva, dostat příležitost zařídit vzorový byt pro velkou společnost a navíc, jako bonus, v severském stylu.

Oproti minulému projektu Braník se dnes vypravíme do Finska, kde bych Vám ráda představila projekt Piletti Vantaa a ukázala tři vzorové byty, které jsou důkazem toho, že severské bydlení není jen černá a bílá.

Prostorné bydlení, kde se mně osobně nejvíc líbí ložnice, kuchyň a bezvadný dětský pokoj. Ložnice díky lněnému povlečení a nočnímu stolku. V jednoduše zařízené kuchyni se pak krásně vyjímá stropní svítidlo Bell od Normann Copenhagen.  Společnost YIT však pro své vzorové byty nepoužívá jen designové ikony, ale také originální skvosty z antiků a starožitností, což je případ koženého sofa v obývacím pokoji. 

Součástí některých bytů jsou také sauny a to nejen u tohoto finského projektu, ale také v těch v ČR. Ve Finsku je saunování velmi populární. Prakticky každý Fin navštíví saunu minimálně jednou týdně, v období dovolené i každý den. Sauna se nachází dokonce v budově parlamentu v Helsinkách. Typická finská sauna funguje na principu rozžhavených kamenů, které se jemně polévají vodou. Tento druh sauny je můj nejoblíbenější a ráda vzpomínám na dobu, kdy jsem saunu pravidelně navštěvovala. Ať bylo mínus dvacet nebo plus třicet, pravidelně každý pátek. Můžu říct, že moje imunita vypadala zcela jinak. Saunu bych si jednou v našem bydlení moc přála. 

Byty se však častěji vybavují tzv. infrasaunami, které jsou nenáročné na instalaci i následnou údržbu. Náklady na jejich provoz jsou několikanásobně nižší a navíc se nahřívají výrazně kratší dobu. Infrateplo způsobuje vyšší potivost při nižší teplotě a tím je pro lidské tělo přirozenější.

Díky akcentům růžové a fialové asi tušíte, komu má být určen tento byt. Líbí se mi ženské prvky použité nejen v ložnici a obývacím pokoji, ale také v kuchyni, protože i kuchyň může být elegantní. Barvy i doplňky propojují všechny pokoje v jeden uhlazený celek.

Poslední z interiérů, který Vám chci ukázat, je byt určený pro rodinu s dětmi. Jedná se o mezonetový apartmán. 

Židle a stůl v jídelním prostoru jsou od Artek a ubrus značky Marimekko. Na stole mě okamžitě zaujal červený hrnec a vypátrala jsem, že se jedná o hrnec Sarpaneva, jehož autorem je designér Timo Sarpaneva. Hrnec vznikl už v roce 1960 a jedná se o finskou designovou klasiku. Výhled ze schodiště by se mi asi nikdy neomrzel.

Taky máte pocit, že na severu si umí lidé bydlení užít se vším, co k tomu patří a dopřát si do svých domovů vše pro příjemný život? Je fajn, že finský styl bydlení díky projektům YIT teď už dorazil i k nám do Prahy. 


Autorka článku: Olive

Web blogerky