• Design & inspirace
  • 12.12.2016
  • Ma Maison Blanche
  • Blog
  • 218 zobrazení

Ve finském stylu s barvami

Dnes vám přináším společně s YIT inspiraci z jihofinského města Vantaa, kde vyrostl v roce 2015 rezidenční areál s názvem Piletti, inspirovaný přírodou a okolním prostředím. Na jeho fasádu proto byly použity různé materiály: zdivo s efektem cihel po stranách s výhledem na ulici, dřevěné obložení v horních patrech a přírodní kámen v přízemí. Ve vnitrobloku se nacházejí prosklené balkóny.

Díky nim je tak vidět na krásný rozlehlý dvůr s odpočinkovou zónou připomínající park, jenž vznikl okolo původních vzrostlých stromů. Součástí rezidenčního areálu jsou byty různých velikostí i patrové lofty. Každý z nich má svou vlastní saunu, protože Finové jsou velcí milovníci saunování. Ale o tom zase příště. Teď nahlédneme do třech vzorových bytů, které vás překvapí nejen kreativním a útulným zařízením, ale především svou příjemnou a harmonickou barevností...

První byt s názvem Single woman již vypovídá, pro koho je určen, a že bude svou rozlohou nejmenší. Bílošedý základ je proto doplněn výraznou fuchsiovou a fialovou barvou především na dekoracích, ale třeba i na nábytku v podobě růžového křesla, nebo na originální výmalbě v ložnici. Kombinace moderních prvků a antik kousků, jako je například stolek s židlí vedle postele, se spoustou textilu tak vytváří stylový dámský budoár.

Ve druhém vzorovém bytě se nachází rozlehlý centrální prostor, jehož součástí je kuchyně, obytná jídelna a další tři samostatné pokoje. Proto jej designéři pojmenovali Family a přizpůsobili jeho zařízení rodině se dvěma většími dětmi. Zřejmě převážně s mužským osazenstvem, protože celý byt propojují odstíny modré barvy kontrastující s prvky dřeva a jeho teplými odstíny. Najdete zde celou řadu designových doplňků a nábytku od skandinávských značek, které jistě velmi dobře znáte. Mně se nejvíce líbí pracovní koutek z policového systému String s designovou židlí Knot od Normann Copenhagen.

A poslední, největší úžasný dvoupatrový mezonet má sice jméno Elderly couple /Starší pár/, mně se ale svým atypickým uspořádáním líbí neskutečně! Převládající bílá barva stěn i nábytku naprosto vystihuje můj vkus, jenže houpací křeslo v obýváku, teplý pléd na sedačce a pletení na konferenčním stolku zřejmě opravdu nasvědčuje tomu, že někdo spíše ve věku mých rodičů tu již doopravdy spokojeně bydlí :-)!

Doufám, že se vám dnešní inspirace líbila a opět vám přinesla nový pohled na skandinávský, konkrétně finský styl bydlení. Další vzorové byty z již hotových projektů v Praze od společnosti YIT si můžete prohlédnout u mě na blogu tady, nebo nové z právě probíhající výstavby zde.

Hezký zbytek dne, a příště zase předvánočně od nás.
Šárka

Foto: YIT a Egert Kemerik