• Tipy, triky, návody
  • 29.07.2019
  • 474 zobrazení

Vyvarujte se chyb při zařizování interiéru

Chybovat je sice lidské, ale chybám se dá zároveň elegantně předcházet, abyste pak nemuseli složitě a nákladně odstraňovat následky.

Při zařizování nového bydlení to platí dvojnásob. Koupě bytu či rekonstrukce toho staršího s sebou přináší jistá úskalí, která však hravě překonáte, pokud se budete řídit našimi doporučeními nebo radami odborníků, např. ze společnosti zaměřené na realizaci interiérů Designor, partnera YIT.

Metr – váš nový nejlepší kamarád

Dvakrát měř, jednou řež - toto přísloví platí při zařizování bytu stoprocentně. Při výběru nábytku a doplňkových předmětů nesmíte volit jen podle vzhledu, ale je nutné pečlivě dbát na rozměry. Nejlepší je nakreslit si v měřítku plánek bytu a do něj přesně zakreslovat zvolené kusy vybavení. Vše musí být dobře dostupné a funkční. Pokud si vyberete krásnou velkou sedačku, která vám ale zabere většinu obývacího pokoje a pomalu kolem ní neprojdete, nebo kvůli množství rozměrného nábytku téměř neotevřete dveře... v takovém bytě se vám určitě dobře žít nebude.

 Budiž světlo

Doba temných jeskyní a chýší je ta tam. Světlo hraje v našich životech zásadní roli, a proto bychom měli osvětlení interiéru věnovat maximální pozornost. Nedostatečně osvětlené stejně jako příliš přesvícené prostory neovlivňují jen náš pocit, ale i naše zdraví. Nepodceňujte funkci přirozeného denního světla, které je nezbytné. V horkých letních měsících je ale samozřejmě potřeba bránit přílišnému slunečnímu svitu, jenž oslepuje a navíc byt výrazně zahřívá. Proto rozhodně nesmíte zapomenout na vhodné stínění. S výběrem vám pomohou například u partnera YIT firmě Maron, která se na stínící techniku specializuje. Vhodné centrální světlo s pomocí menších funkčních osvětlení pak vytvoří útulnou domácí atmosféru.

Zůstaňte sami sebou

Že je sousedova pohovka zelenější? Rozhodně mu ji nemusíte závidět. Nesnažte se kopírovat vše, co uvidíte u jiných, ani zařizovat svůj byt přesně podle obrázků z časopisů. Naopak. Inspiraci bydlení hledejte především u sebe a do zařizování interiéru promítněte vlastní osobnost a své potřeby. Prostě, ušijte si svůj domov na míru. Na jedinečné a originální řešení se můžete spolehnout u dalších partnerů YIT: v truhlářství Marpet či u společnosti Indeco. A nenechte se pohltit trendy. Jsou líbívé, jsou „in“, ale obvykle brzy vyjdou z módy. Přikloňte se pouze k takovému, který opravdu sedí vašemu naturelu a nebudete ho chtít brzy vyměnit.

Masivní ořech není vždy to pravé ořechové

Pokud tedy zrovna nežijete na zámku. Moderní bydlení klade na vybavení interiéru jiné nároky a upřednostňuje spíše minimalistické pojetí. Pokuste se hledat souvislosti a zařídit si svůj domov v souladu s duchem bytu jako celku. „Sladění v jednotném stylu je důležité. Jestli budete mít jeden pokoj ve venkovském, jeden v etno a jeden třeba v hypermoderním stylu plném skla a kovu, přivede vás to brzy k šílenství. Při řešení interiéru prostě přemýšlejte, jako kdybyste si vybírali oblečení. Také chcete, aby na vás vše ladilo,“ radí designérka YIT Lenka Hlaváčková Schubertová a doplňuje: „Nepořizujte si rovněž příliš dominantních kusů nábytku. Aby mohl jeden originální prvek vyniknout, je potřeba, aby ostatní věci byly jednoduché. Kupte si zajímavou sedačku, designové křeslo nebo originální komodu, ale ne vše najednou.“

Kam čert nemůže, nastrčí barvu

Neuvážená volba barev, zvláště těch sytých, může váš domov proměnit v peklo. Na druhou stranu přílišná snaha o sladění celého bytu v jednom neutrálním tónu pocit útulného bydlení určitě také nenavodí. Je třeba udělat kompromis, vybrat si ideálně tři barvy a z nich pak jednu, která bude mít dominantní a trvalý charakter. O odstínu pro výmalbu stěn přemýšlejte až poté, co si zvolíte podlahy, koberce a nábytek. Barevnost pak snadno sladíte a nebudete muset kvůli nevhodnému výběru znovu malovat.

U zmiňovaných partnerů klienti YIT získají řadu cenových výhod.