• CZ Articles
  • 07.08.2020

Projekt Suomi Hloubětín je mezi finalisty soutěže Adapterra Awards!

Areál Suomi Hloubětín se probojoval mezi finalisty soutěže Adapterra Awards 2020. Ta vybírá a oceňuje projekty, jež se snaží skutečně účelně a věcně reagovat na výkyvy klimatu bez zbytečného zveličování této problematiky. Je jedním z pěti pražských projektů, které takto uspěly.

V Suomi Hloubětín uplatňujeme zásady Low Impact Development, jehož cílem je maximálně pracovat s dešťovou vodu. Na pohled běžná podoba areálu skrývá dokonalý systém na její zadržení, aby ani kapka zbytečně nezmizela v kanalizaci. Na mnoha plochách dešťovku zachytáváme a necháme vsáknout. Z celého komplexu jí tak odteče jen minimum. Část vody končí v retenčních nádržích a následně ji využíváme k zalévání místní zeleně. Díky stromům a keřům areál vypadá krásně, navíc se zde dají příjemně přečkat i letní vedra.

Jedná se o jednu z prvních realizací opatření na zachycení dešťové vody v rámci bytového projektu v Praze v takto velikém měřítku.

K lepšímu zadržení vody v lokalitě pomáhá také revitalizace části toku místní říčky Rokytky, kterou jsme provedli. Upravili a zpřístupnili jsme její břehy a samotné koryto jsme vyčistili a zvlnili do přirozených meandrů. Voda tak teče výrazně pomaleji, v případě srážek se bezpečně rozlije do niv a vsákne se. Navíc se tu lépe daří rostlinám i živočichům.

Zaujala vás naše ekologická řešení v projektu Suomi Hloubětín a chcete ho podpořit? O vítězi rozhoduje veřejnost. Hlasovat můžete ZDE, a to až do 30. září.