• CZ Articles
  • 09.11.2022

Na konferenci Adapterra Awards jsme představili systém hospodaření s dešťovou vodou v Suomi Hloubětín

Na konferenci Adapterra Awards jsme představili systém hospodaření s dešťovou vodou v Suomi Hloubětín

Dne 2. 11. 2022 proběhla v Praze konference Adapterra Awards na téma „Komunitní energetika a adaptace na klima“, které se aktivně zúčastnila i YIT. Jedním z řečníku byl v rámci bloku „Příklady dobré praxe“ také ředitel výroby YIT Stavo Petr Altmann. Mezi inspirativními adaptačními projekty představil náš areál Suomi Hloubětín a jeho jedinečný systém hospodaření s dešťovou vodou po prvních letech fungování. Popsal tak realizovaná opatření, mezi něž patří řešení odvodnění komunikací pomocí rigolů a prolehů, dále vybudování centrálního zasakovacího prostoru a v neposlední řadě revitalizace části toku říčky Rokytky. Díky všem těmto prvkům v rámci zásad tzv. Low Impact Development dokáže tento důmyslně propracovaný systém efektivně pracovat s dešťovou vodou a zadržovat ji v krajině.

V soutěži Adapterra Awards jsme se již v roce 2020 s tímto řešením nakládání s dešťovou vodou probojovali mezi finalisty. V areálu Suomi Hloubětín jde o jednu z prvních realizací v pražském bytovém projektu v takto velkém měřítku.

A pokud vás zajímají vítězové letošního ročníku soutěže, kteří byli na slavnostním večeru po konferenci vyhlášeni, můžete se podívat zde.