• Tipy, triky, návody
  • 13.08.2019
  • 494 zobrazení

Zařizujeme pokoj pro školáka

Prázdninám už brzy odzvoní a rozezvučí se naopak zvonek ve školních třídách. Máte i vy doma dítko školou povinné nebo to, které se do školních lavic chystá usednout poprvé?

Je nejvyšší čas, abyste se pustili do přípravy pokoje pro malého či zkušeného školáka. Máme pro vás několik doporučení a tipů, jak si s tímto domácím úkolem poradit.

První krok přes školní práh

Vaše ratolest vám roste před očima a s přibývajícím věkem narůstají také povinnosti, ale nesmíte zapomenout, že ve vašem potomkovi stále dřímá hravá dětská duše. Při zařizování dětského pokoje mějte tedy na paměti, že kromě pracovní plochy by měl disponovat rovněž prostorem na zábavu a místem pro odpočinek. Rozdělte si proto místnost na tyto tři zóny a s rozvahou si promyslete umístění nábytku, a to i s ohledem na přístup denního světla. “Pracovní kout nemusí být příliš velký, měl by však být praktický a funkční. A také by měl být nějakým způsobem oddělený od „zóny“ na hraní, aby pozornost dítěte nerozptylovalo příliš mnoho podnětů,” připomíná designérka YIT Lenka Hlaváčková Schubertová. Relaxační část pokoje by neměla být moc extravagantní a s příliš výraznými barvami, protože ty rozhodně k vydatnému odpočinku nepřispějí.

 Kdo bydlí, má židli … a také stůl

Pro školáka jsou tyto dvě věci naprostou nezbytností. Při jejich výběru myslete nejen ergonomicky, ale též ekonomicky. Děti rostou jako z vody a měl by s nimi růst i stůl a židle. Pořizovat ale každý rok nový nábytek je nepraktické a finančně nákladné. Řešením mohou být nastavitelné „rostoucí“ psací stoly a židle. V každém případě by měly vždy vyhovovat výšce dítěte a být polohovatelné. Vaše individuální požadavky vyřeší např. partner YIT, truhlářství Marpet, které se specializuje na výrobu nábytku na míru. Zásadní je i umístění stolu v prostoru. Kvůli pocitu bezpečí by dítě nemělo sedět zády ke dveřím a nezbytností je dostatek denního světla. Pamatujete také na dětskou kreativitu a opatřete stůl vhodnými podložkami, které pomohou udržovat pracovní plochu v čistotě.

Více úložného prostoru

Dětské pokoje bývají často zavalené množstvím her a hraček. A jak se z dítěte stane školák, přibyde nutnost najít další místo pro učebnice, sešity, knihy… Kam s těmi všemi věcmi? „Do dětských pokojíčků se určitě nehodí velké masivní sestavy nábytku. Využije spíše flexibilní úložné systémy pojízdných kontejnerů, poliček a regálů. Do nich se dají umístit velmi praktické úložné boxy a krabice, které elegantně zahladí nejen stopy po studijním úsilí, ale i po volném čase stráveném se spolužáky. Děti k nim budou mít snadný přístup a mohou tak sami udržovat pořádek,“ radí designérka. S vhodným výběrem multifunkčních úložných prostor vám určitě pomohou ve firmě Hanák nábytek, jež je partnerem YIT.

 Správné osvětlení

V neposlední řadě myslete při zařizování pokoje pro vašeho malého školáka na dostatečné a vhodné osvětlení, a to jak přirozené, tak umělé. Pracovní stůl umístěte vždy v blízkosti okna a chybět by na něm neměla ani lampička, pro praváka zleva a pro leváka zprava. Ideální úhel dopadu světla je 60 až 70 stupňů.