• CZ Blog
  • Financování
  • 13.04.2020
  • 453 zobrazení

Dobrá zpráva: získat hypotéku může být brzy snazší

Lidem, kteří uvažují o koupi vlastního bytu, dosud ale nedosáhli na hypotéku kvůli striktnímu nastavení limitů, možná svítá na lepší časy.

Po letech, kdy Česká národní banka podmínky pro úvěr na bydlení spíše zpřísňovala, svá doporučení zmírnila. Reagovala tak na situaci, kdy je ekonomika zasažená epidemií koronaviru a dosavadní pravidla posuzování nových hypoték mohou být vnímána jako příliš tvrdá. Finanční instituce tím pádem mohou nabídnout svým klientům schůdnější podmínky.

Co se tedy od 1. 4. 2020 mění? Dříve bylo nutné mít našetřeno alespoň 20 % z hodnoty nemovitosti, o jejíž koupi měl klient zájem. Nově se tento limit ukazatele LTV (tedy právě výše úvěru v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti) zvyšuje na 90 %. Pokud chce zájemce pomocí hypotečního financování například koupit byt v Praze v ceně 3 milionů korun, musel mít dříve v době žádosti naspořeno 20 % z hodnoty nemovitosti, tedy 600 tisíc korun. Nyní by mu mělo stačit 300 tisíc korun.

Dalším krokem je zvýšení doporučeného limitu ukazatele DSTI, jenž vyjadřuje, jak velkou část čistého měsíčního příjmu žadatel vynakládá na splátky všech svých úvěrů, a to na 50 % z dosavadních 45 %. To znamená, že součet splátek může tvořit i polovinu čistého měsíčního příjmu.

Bankovní rada zároveň rozhodla z doporučení vypustit povinnost posuzovat nové hypotéky podle ukazatele DTI, který vyjadřuje poměr mezi celkovou výší zadlužení a ročním příjmem. Úvěrové instituce budou tento parametr nadále pouze sledovat. 

V současné době se jedná stále o doporučení a uvidíme, jak na něj zareagují samotné banky – každopádně je tu důvod k optimismu. Sen o vlastním bydlení v jednom z našich developerských projektů v Praze může být brzy o něco blíže splnění. Se získáním hypotéky na náš byt Vám ve YIT rádi pomůžeme.