• CZ Blog
  • Design & inspirace
  • 27.01.2020
  • 1714 zobrazení

Feng šuej: klíč ke spokojenému domovu

Spojení feng shui, nebo také feng šuej, již slyšel pravděpodobně každý. Jedná se o životní filozofii, která vám může nabídnout zajímavou inspiraci pro bydlení. Její pravidla nejsou nijak složitá a dají se hravě aplikovat i do moderních interiérů. Jestli zařizujete například nový byt v Praze, zkuste do něj vnést prvky feng šuej a tím pozitivní energii a harmonii.

Zařizování bydlení čeká také nové obyvatele developerských projektů YIT. Pokud sháníte byt na prodej v Praze, kam se můžete brzy nastěhovat, nabízí se rezidence Aalto Cibulka nebo Koru Vinohradská. Zatímco první přivítá rezidenty na jaře, Koru Vinohradská je k nastěhování okamžitě. Ale neváhejte dlouho, zbývá už jen několik málo volných jednotek. Ke koupi jsou i byty v projektu Suomi Hloubětín, například v etapách Porvoo a Salo, které budou pro své majitele připraveny na sklonku roku. Při navrhování jejich interiéru se pak nebojte využít praktik feng šuej a uvidíte, jak rázem vyčarujete své vysněné bydlení!

web2_FS.jpg

Co je vlastně feng šuej?

Tradiční čínské učení feng šuej v současnosti prostupuje čím dál tím více i na Západ. Snaží se nastolit nerušené plynutí energie čchi, tedy vitální síly, skrze prostor. Udává řadu pravidel, díky nimž dojde k harmonii člověka a prostoru, ve kterém se pohybuje. Chaos? Ten je pro tuto filozofii nežádoucí. Feng šuej pracuje s barvami, materiály, tvary, ale i vůněmi a zvuky. Vše má být v souladu s polaritou jing a jang a s hlavními pěti elementy. Dodržováním těchto principů podpoříte své zdraví i mezilidské vztahy.

 Pár základních pravidel

Za nejdůležitější místnost považuje feng šuej kuchyni, která bývá označována za „srdce domova“. To souvisí s přípravou jídla, jehož energie poté ovlivňuje celou rodinu. Propojení s obývacím pokojem není dle feng šuej správně, proto je vhodné aspoň opticky oddělit tyto dvě místnosti, například závěsem nebo odlišnou výmalbou. Obývací pokoj hostí celou rodinu i návštěvy a měl by vytvářet příjemnou dispozici pro rozhovor. Rozestavte tedy nábytek do tvaru kruhu. Klíčovým prvkem je osvětlení. Kromě centrálního světla by zde měly figurovat rovněž nástěnné a stojací lampy anebo svíčky. Záležet byste si měli dát i na umístění sedačky. Ta by vždy měla mít výhled na dveře a sezení zády ke zdi. V ložnici byste nikdy neměli postavit postel tak, abyste mířili nohama ke dveřím. Stát by neměla ani pod okny. V rámci plynutí energie by měla být dobře dostupná z obou stran a čelo postele by mělo být umístěno ke stěně. Klid a optimismus podporuje její směřování na sever, východ nebo západ.

web3_FS.jpg

Spojení tradičního s moderním

Pokud tápete v tom, jak vnést feng šuej do vašeho bydlení, můžete ho propojit s moderními styly. Feng šuej má například velkou spojitost se skandinávským stylem bydlení, který je založen na podobných principech. Platí zde čisté linie, jednoduchost, přírodní materiály a tlumené barvy. Tím se inspiruje i YIT při zařizování vzorových bytů, kde se skloubí jednoduchost a přírodní materiály s originálními doplňky.

Prvním elementem feng šuej je dřevo, které shromažďuje velké množství pozitivní energie. Volte ho na podlahy nebo zkuste experimentovat. Konferenční stolky v podobě dřevěných špalků využila například designérka YIT Lenka Hlaváčková Schubertová ve vzorovém bytě v projektu Suomi Hloubětín. Nezapomeňte ale zastoupit všechny elementy! Oblé křivky a odstíny modré budou symbolizovat vodu. Modrými akcenty můžete oživit základní barevné kombinace a zvolit je třeba na tapety, závěsy nebo koberce. K ohni se poutá červená, šikmé tvary a světlo. Osvětlení může sloužit jako zajímavá dekorace, která dokáže sjednotit celý byt. Země je charakterizovaná žlutou, z materiálů keramikou, porcelánem a kameninou. I kámen se hodí na oživení interiéru a jeho praktické využití oceníte například u obkladů v koupelnách nebo kuchyních. Nakonec kov – reprezentuje ho bílá a šedá, kulaté tvary a lesklé materiály. Spojení bílé a šedé je oblíbenou kombinací třeba v severské architektuře, neboť působí čistě a elegantně.

Možná vás principy feng šuej oslovily, možná vyznáváte svou vlastní filozofii. Přejeme vám, aby se vám za všech okolností radostne bydlelo. Abyste se ve svém domově vždy cítili skvěle a aby měl tu správnou atmosféru, která bude příjemná právě vám a vašim blízkým.

web4_FS.jpg