• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 15.04.2020
  • 431 zobrazení

Jak si vybrat vhodnou židli

Ať už chceme nebo ne, sezením trávíme značnou část dne. Tato poloha je ale pro lidské tělo nepřirozená a v dlouhodobém hledisku může i ohrozit naše zdraví.

Mezi nejčastější komplikace patří bolesti zad, blokace páteře, migrény, otoky dolních končetin a křečové žíly. Zmírnit tyto následky či jim úplně zamezit můžete výběrem správné židle. Přijde vám vhod, obzvlášť pokud nyní pracujete z domova. Kvalitní sezení by rozhodně mělo být součástí dnešního moderního bydlení.

K jídlu, nebo k práci?

Při výběru židle se nejdříve řiďte její funkcí. Hledáte-li designové kousky ke kuchyňskému stolu, budete volit podle jiných parametrů než u pracovní židle. Jestliže chcete hlavně doplněk do interiéru, zaměřte se především na vzhled, barvu, materiál a snažte se židli začlenit do celkového stylu vašeho domova. U pracovního křesla berte v potaz více faktorů. Inspiraci pro vaše bydlení vám dá několik následujících rad.

Zidle_02.jpg

Hlavní je pohodlí a funkčnost

Nejprve se zkuste zamyslet, kolik času na židli trávíte. Je to jedno z kritérií, které vám usnadní výběr. U krátkodobého používání, tedy zhruba do 4 hodin denně, se spokojíte s cenově dostupnějšími produkty. Pokud je to však víc než 6 hodin, rozhodně zvažte nákup dražší zdravotní židle. Oceníte zejména možnosti její nastavitelnosti.

Dále vybírejte podle vaší výšky a hmotnosti. Dětem pak kupte výhradně dětskou variantu. U lepších modelů pro dospělé si sami můžete přizpůsobit výšku, hloubku a nastavení područek. Existují různé mechaniky ovládání. Jak název napovídá, pevnou nebudete moct ovládat vůbec. Běžným typem je houpací, kdy se opěradlo pod tíhou našich zad posouvá dopředu a dozadu. U kloubových židlí lze nastavit výšku, sklon či hloubku opěradla. Tyto obě podporují tzv. dynamické sezení, při kterém měníte polohu sedu a zamezujete tak strnulosti. Nejpokrokovější jsou synchronní modely, kde celé křeslo kompletně kopíruje vaše záda, a můžete manipulovat s veškerou mechanikou.

Rozhodně hledejte produkty s bederní opěrkou a podpěrkou hlavy. Ty najdete u tzv. ergonomických židlí. Na rozdíl od obyčejných kancelářských křesel disponují právě synchronním mechanismem. Ten především snižuje zátěž zádových svalů. Ke zdravějšímu sezení mohou přispívat i balanční prvky.

Co se týče materiálů, nejběžněji se používá plast. Větší kvalitu a výdrž pak zajistí židle s ocelovou nebo hliníkovou konstrukcí. Potahy bývají většinou ze syntetické kůže, která je snadná na údržbu. Prodyšnější jsou ovšem textilní čalounění či síťovina.

Zidle_03.jpg

Sednout! Ale jak?

I když máte tu nejlepší židli, měli byste se zároveň naučit správně se posadit. Při optimálním sedu by se měly rovnoměrně zatěžovat všechny anatomické struktury našeho těla. Správná poloha trupu je napřímená, s rovnými zády. Nohy jsou na šířku pánve a obě chodidla jsou celá opřená o podlahu. Kolena by měla svírat pravý úhel. Nenaklánějte se tělem do strany a neopírejte se o lokty. Nejprve vám tento posed může přijít nepohodlný a náročný. Ale pokud ho budete denně trénovat, ucítíte brzy rozdíl a už nebudete chtít sedět jinak!

Cvičením ku zdraví

Trápí vás při práci častá bolest zad? Kromě nové židle zkuste protahovací cviky. Jedná se o sérii s rychlým efektem, kterou zvládnete hravě doma i v kanceláři. Zaujměte výše zmíněný správný sed a zpevněte tělo, především pak břicho. Během procvičování nezapomínejte na důkladné prodýchávání jednotlivých cviků.

Cvičení začněte hlubokým dýcháním. Poté se přetočte na jednu a potom na druhou stranu. Rukou, za kterou se otáčíte, chyťte opěradlo a druhou vždy sedák židle. Dále zvedněte jen jednu ruku a vytáhněte se za ní, a pak mírně do strany. Opačnou ruku nechte mezitím volně a následně je vyměňte. Pro uvolnění zatuhlého krku v základním sedu ukloňte hlavu na stranu a opakujte na druhou. Protáhnout záda si zkuste i ve stoje. Stoupněte si dál od židle, opřete si o ni obě paže a předkloňte se. Snažte se držet rovná záda. Poté lehce zatlačte pánví dozadu. Na závěr ve stoji vzpažte obě ruce a pořádně se za nimi vytáhněte.

 Jak výběr vhodné židle, tak časté protahování vám umožní udržovat svá záda během dlouhého sezení při práci v přijatelném stavu. A pokud budete i celkově pravidelně cvičit, máte vyhráno.