• CZ Blog
  • Design & inspirace
  • 12.05.2020
  • 811 zobrazení

Jak zařídit obývací pokoj

Obývací pokoj je centrem každého domova a musí tak splňovat hned několik funkcí. Scházíte se tu s celou rodinou, hostíte zde návštěvy, ale také tu odpočíváte, sledujte televizi, čtete knihy nebo i pracujete. Proto je dobré místnost rozdělit do zón, jež odráží požadovanou funkci.

K tomu vám pomůže vhodně rozestavený nábytek, rovněž ale koberce, zástěny či jiné doplňky. „Zóny, které jsou vyhrazené na obdobnou činnost, by na sebe měly logicky navazovat – například knihovna u odpočinkové nebo pracovní části, jídelní stůl u kuchyňského kouta a podobně," doporučuje Lenka Hlaváčková Schubertová, designérka YIT.

S kuchyní dohromady, nebo zvlášť?

Soudobým trendem a standardem většiny novostaveb v Praze se stalo propojení obývacího pokoje s kuchyní. Jedna místnost je tak určena pro různé aktivity, od vaření a stolování po odpočinek, a multifunkční prostor je potřeba ještě více oddělit. Zkusit můžete pult, který vám poslouží jako pracovní plocha, nebo posuvné stěny či dveře, ideálně ze skla. Obdobně postupovala i Lenka Hlaváčková Schubertová ve vzorovém bytě v developerském projektu YIT Aalto Cibulka. „Obývací pokoj je propojen s kuchyňským koutem, v němž se nachází kuchyňská linka ve tvaru písmene L v provedení bílá a dub. Na tu navazuje barový pult ve stejném stylu, jenž opticky rozděluje místnost na dva celky," popisuje designérka.

Obyvak_02.jpg

 Do moderního bydlení se příliš nehodí nábytkové stěny. Neposkytují vám možnost snadných změn a svou mohutností přeplňují prostor obýváku. Volte raději solitérní kusy nábytku, které působí vzdušně a můžete s nimi lehce manipulovat.

 Zapojte barvy

Přestože by zóny měly být vizuálně oddělené, měly by být designově sladěné. K tomu vám pomohou barevné akcenty. Na většinu zařízení zvolte tlumené barvy, například bílou, šedou nebo béžovou, a doplňte je jednou dominantní barvou. „Stěny obývacího pokoje zdobí kombinace bílé malby a šedé stěrky, motiv žluté se tu výrazně uplatňuje na koberci. S barevným provedením korespondují také dekorativní polštářky a taburet," dodává ke vzorovému bytu Lenka Hlaváčková Schubertová.

Obyvak_03.jpg

 Po vzoru severu

Inspiraci pro bydlení nabízí i vzorové byty v etapě Lahti projektu Suomi Hloubětín. Designérka YIT vycházela ze základních principů skandinávského stylu bydlení, mezi něž se řadí elegance, střídmost a čisté, přímé linie a tvary. „Obdobně jako u předešlých realizací jsem kladla důraz na jednoduchý a světlý interiér s jasným vnímáním prostoru. Do něj jsem pak vnesla kombinaci tradičních přírodních materiálů s moderními, například hřejivého dřeva s chladným kovem," vysvětluje Lenka Hlaváčková Schubertová. Právě doplňky vám pomohou celý pokoj oživit a zútulnit. Příkladem mohou být dekorativní konferenční stolky zhotovené z masivních špalků nebo křesla kovovém provedení. Lze také vsadit na zajímavou tapetu či nástěnnou dekoraci. Stěnu druhého vzorového bytu zdobí kreativní plastika v duchu včelích pláství, kterou navíc doplňuje živý mech. Nosnou osu tvoří i podlaha. Tu vybírejte nejlépe z přírodních materiálů – ideální je dub. YIT nabízí v rámci standardů celou řadu barevných provedení.

Obyvak_04.jpg

Na pohovce si dejte záležet

Sedací souprava a její umístění hrají klíčovou roli při zařizování obývacího pokoje. Pokud vám to metry čtvereční umožňují, nebojte se ji postavit do prostoru. Natočte ji tak, abyste při sezení měli přehled o všem dění v místnosti. U výběru se zaměřte i na to, zdali se dá rozkládat, nebo ne. Dále se podívejte, jaké sedačka nabízí úložné prostory. Především v menších bytech určitě oceníte místo na uložení zimních věcí. Výhodou, obzvlášť pokud máte děti nebo domácí mazlíčky, je čistitelný či snímatelný potah.

Jestli si chcete koupit byt v Praze a zařídit ho po skandinávském vzoru, můžete si stejně jako Lenka Hlaváčková Schubertová dovolit k ostatním decentním tónům sedačku v intenzivním barevném provedení. „V obývacím pokoji prvního vzorového bytu v etapě Lahti projektu Suomi Hloubětín podtrhuje koberec v neutrálním šedém odstínu výraznou modrou sedačku," uvádí Lenka Hlaváčková Schubertová a dodává: „Bytu jinak dominuje bílá barva, čímž je uchována čistota prostoru, v němž více vyniknou unikátní dekorace."

Obyvak_05.jpg

Nejdůležitější ale je, abyste se vy a vaše rodina ve vlastním obývacím pokoji cítili dobře a spokojeně.