• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 09.03.2020
  • 711 zobrazení

Jak uložit zimní věci na letní spánek

Jaro už je blíž než za rohem a my tak pomalu začínáme odkládat zimní bundy, šály a čepice. Radost z krásného počasí ale rychle střídá starost, jak naložit s objemným oblečením.

Hledáte inspiraci pro bydlení, díky které byste si udělali místo pro lehké halenky a šaty, ale nevíte, kam odložit tlusté svetry? Šatní skříně bohužel nejsou nafukovací, stačí ovšem dodržet pár základních triků a poskládáte se i v malém bytě v Praze.

Udělejte čistku v šatníku

Před uskladněním se doporučuje oblečení vždy vyprat. Hrozí totiž nebezpečí, že případné přehlédnuté skvrny už příští sezónu nevyčistíte vůbec. Pokud se vám zdá, že byste potřebovali udělat v šatníku pořádek, teď máte skvělou příležitost. Nejdříve vyřaďte věci, které jste přes zimu neměli ani jednou na sobě. K nim přidejte i příliš obnošené nebo již nepadnoucí kousky. Jestliže oblečení není vyloženě poškozené, darujte ho známým či na charitu.

zimne_obleceni_2.jpg

Použijte krabice, které váš byt ozdobí

Úložné prostory hledejte, kde se dá. Hodit se bude veškerý nábytek s dutým spodkem, ať už je to postel, sedačka nebo křeslo. Vybírejte ale suchá místa a nejlépe se stálou teplotou. Dvě mouchy jednou ranou zabijete naplněním jinak prázdných kufrů. Obdobně vám poslouží různé krabice, které si z nejbližšího supermarketu při troše štěstí odnesete i zadarmo. Pak do nich stačí poskládat oblečení a šikovně je schovat do volných prostor.

S dnešní bohatou nabídkou úložných krabic z nich ale klidně vytvoříte stylový doplněk do bytu. Zkuste se podívat třeba po proutěných, koženkových nebo pestrobarevných papírových boxech či koších v různých tvarech a velikostech. Pokud je sladíte se zbytkem interiéru, nemusíte se bát je uložit i na viditelné místo, jako například do police, na vršek skříně, pod psací stůl apod.

V každém případě do nich nezapomeňte přihodit speciální vonný pytlíček. Ten vaše věci ochrání před zatuchnutím a také před moly.

zimne_obleceni_3.jpg

TIP: Pořiďte si věšáky z cedrového dřeva - odpuzuje moly.

Vytvořte si prostor pro objemné kousky

Problémem je oblečení, které se do krabic nesloží jako třeba kožich nebo lyžařská bunda. Jestliže váš byt nedisponuje sklepem ani šatnou, vyplatí se investice do vestavěné skříně. Vejít by se vám měla do chodby nebo případně do ložnice či dětského pokoje. Objemné bundy a svetry pak jen zavěsíte na věšáky, kalhoty, šály a rukavice zde můžete uložit do šuplíků nebo poskládat na dno skříně. Praktické je věci ještě zabalit do obalů, aby na ně nepadal prach. Kromě klasických plastových se dají v obchodech sehnat i ekologičtější verze, třeba papírové či textilní.

TIP: Aby se zimní boty po do dobu čekání na další sezónu nezdeformovali, naplňte je starými novinami. Udrží si tak svůj tvar a materiál zůstane napnutý. Kožené boty nezapomeňte impregnovat a natřít krémem na kůži.

chytrému bydlení vám dopomůže nábytek, který šetří místo. Jednoduše tak například ve skříni zužitkujete každý centimetr. Díky různým organizérům se sem vejdou klidně i zimní boty nebo lyžařské doplňky.

zimne_obleceni_4.jpg

TIP: Aby se vám do boxů vešlo ještě víc věcí, srolujte je. Na upevnění srolovaných věcí můžete použít zimní ponožky, které byste normálně skladovali odděleně.