• CZ Blog
  • Můj domov
  • 06.11.2020
  • 6117 zobrazení

Nájemní byty – dobré pro bydlení i na investici

V České republice je, i vzhledem k historickému kontextu, silně zakořeněna tradice vlastního bydlení. Lidé zkrátka touží žít ve svém. Mají tak pocit bezpečí, jistoty a stability. Zároveň nejsou omezeni například při úpravě či vybavování bytu.

Kvůli stále rostoucím cenám nemovitostí je ale rok od roku složitější si vytoužený nový byt v Praze pořídit. Komplikovanější je dnes také získání půjčky na bydlení. Přestože úroky hypotečních sazeb letos klesají, banky jsou v současné době velmi obezřetné a zpřísňují svá hodnotící kritéria. V důsledku se proto zvedá zájem o nájemní bydlení. „I přes letošní složitou situaci s koronavirovou pandemií přetrvává vysoká poptávka po bytech, a to jak ke koupi, tak k nájmu,“ říká Zuzana Chudoba, Head of Real Estate YIT Stavo, a dodává: „Již nyní lze vnímat, že obyvateli nových bytových domů jsou až z 30 procent nájemníci, nikoliv vlastníci A očekáváme, že zájem především ze strany drobných investorů se ještě mírně zvýší. V nejistých dobách hledají možnost bezpečného uložení a dlouhodobého zhodnocení svých peněz, což jim právě nemovitost určená k pronájmu poskytuje. Navíc jim nahrává situace na trhu, kdy se patrně část potencionálních kupujících raději rozhodne místo koupě bytu jít do nájmu.“

V nájmu nebydlí jen mladí

Z finančního hlediska se nabízejí dva pohledy. Častým argumentem proti bydlení v nájmu je, že jednoduše vyhazujete peníze z okna. Při koupi bytu naopak investujete do vlastního a jednou vám to bude patřit. Nicméně ceny bytů v Praze jsou vysoké a finanční nároky obrovské. V případě pronájmu je počáteční vklad nesrovnatelně nižší a především získáváte značnou flexibilitu.

Už dávno neplatí, že bydlení v nájmu vyhledává pouze mladá generace. Ta samozřejmě dále tvoří početnou skupinu zájemců, i s ohledem na omezený počáteční kapitál a neochotu se vázat. Stále více lidí napříč věkovými kategoriemi nechce žít se závazkem velké hypotéky a dává přednost volnosti, menším nákladům a snazšímu přestěhování například při změně zaměstnání, které pronájem bytu umožňuje.

Rental_blog_01.jpg

Je na trhu dost nájemních bytů?

I když se na trh dočasně dostalo mnoho nájemních bytů v centru Prahy, jejichž majitelé přišli kvůli utlumenému turistickému ruchu o možnost krátkodobých pronájmů přes platformy typu Airbnb, s tímto bydlením se nedá pro dlouhodobé pronájmy do budoucna příliš počítat. Na rostoucí zájem o nájemní byty reagují developeři, kdy řada z nich plánuje výstavbu čistě nájemních projektů. Jiní se pak chystají ve svých novostavbách vyčlenit část bytových jednotek k těmto účelům. Takový je i záměr YIT například u připravovaného projektu LAPPI Hloubětín.

Ideální čas investovat

Nabídku na trhu dnes vytvářejí především drobní investoři, pro které nemovitosti představují dlouhodobě bezpečnou a rozumnou investici. Nemusíte tedy hned koupit byt v Praze pro své bydlení, pokud ho nepotřebujete, ale můžete takto do investičního bytu uložit své peníze a mít postaráno o zaručený profit. „Na pomyslné škále investičních možností jsou nemovitosti velice výhodné, neboť mají slušnou roční výnosnost mezi třemi až pěti procenty a navíc se v čase zhodnocují. Lidé vždy budou potřebovat bydlet a zejména v Praze je poptávka po bytech stále vysoká,“ vysvětluje Zuzana Chudoba.

YIT ve všech svých developerských projektech, nabízí komplexní služby nájemního bydlení. Pro investory / majitele zajistí vše – od sehnání nového nájemce, přes vyřízení smlouvy až po pravidelnou správu bytu. Odpadne vám tedy podstatná část starostí, které mohou zabrat klidně i několik měsíců. Navíc pokud se včas rozhodnete byt vybavit, protože zájemci oceňují minimálně zařízenou kuchyň a vestavěné skříně pro úložný prostor, YIT může sehnat nájemce již v průběhu výstavby. Po dokončení vám tak byt začne bez zbytečných prodlev rovnou vydělávat.