• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 16.10.2020
  • 578 zobrazení

Přišel čas zazimovat letní věci

Letním šatům a krátkým topům už pomalu, ale jistě odzvonilo. To znamená (asi pro většinu lidí) nemilou povinnost – uvolnit prostor v šatníku teplejšímu oblečení.

Děsíte se představy, že tím strávíte celý víkend? Tušíte, že věcí zase přibylo, a bojíte se, že je nebudete mít kam dát? Stačí si vymyslet chytrý systém, držet se osvědčených tipů a nemusíte hned myslet na koupi nového bytu.

Před samotným uložením…

… věci vyperte! Může se to zdát jako banalita, ale vaše oblečení vám poděkuje. Odstraníte tak fleky, jichž jste si zprvu ani nevšimli. Těch byste se po několika měsících velice těžko zbavovali. Obzvlášť to platí u plavek, na které působil chlor, mořská sůl a samozřejmě sluneční paprsky. Vypráním dále zamezíte tomu, aby například drobky jídla lákaly hmyz.

Hlavně s citem!

Sklep nebo půda nepředstavují zrovna ideální prostor pro uložení oblečení. Vždy raději najděte místo v bytě, vlhko a chlad lehkým věcem nesvědčí. Stejně tak je tomu u světla. Samozřejmostí by mělo být tmavé prostředí, neboť látky mohou dlouhým vystavením slunečnímu svitu vyblednout. Před uložením ještě šatstvo roztřiďte do kategorií podle druhu. Tedy rozdělte zvlášť kalhoty, šaty, trička a topy, boty a doplňky a klidně je i oštítkujte. Až je zas oprášíte, pomůže vám to v orientaci.

letni_veci_03.jpg

Věci z jemných látek, jako například hedvábí nebo šifon, raději vložte do obalů na šaty
a zavěste. Díky tomu se nezmačkají. Zároveň nebudou vystaveny vlhkosti a prachu. Ovšem pozor na materiál ochranného obalu! Dejte přednost těm látkovým, plastové se mohou zapařit a tím dát vzniknout plísním. Při výběru ramínek se ale vyhněte těm drátěným. Obvykle vytvoří deformace v oblasti ramen. Lepší jsou dřevěná či dokonce vypolstrovaná.

Krabice, boxy i košíky

Bydlíte v novém bytě v Praze a nemáte prozatím vymyšlený úložný systém? V případě, že sháníte levný a rychlý způsob, jak uskladnit pár víceméně starších kusů letního oblečení, postačí vám běžné kartonové krabice. Ty se hodí do míst, kde stejně nebudou vidět, jako třeba na dně šatníku.

Pokud vám ale kromě užitku záleží také na parádě, existuje celá škála dekorativních boxů. Inspiraci pro moderní bydlení nabízí různé pletené koše. Jejich kovovou variantu seženete mnohdy i s kolečky. Tím získáte mobilní úložný prostor, do kterého uskladníte třeba sezonní doplňky jako slaměné klobouky nebo sluneční brýle. Zajímavou možnost představují kufry. Vyhrabejte klidně starý kufr po babičce, jestli vypadá zachovale, naskládejte do něj věci
a směle ho vystavte k posteli. Rázem tak vytvoříte originální kousek ve venkovském stylu bydlení.

letni_veci_02.jpg

Tip na konec: Přijde vám, že se probíráte nekonečným množstvím oblečení a nemáte ho kam dávat? A určitě ho potřebujete všechno? Změna sezony totiž přímo vybízí k čistce v šatníku! Zamyslete se, jestli jste daný kus na sobě měli například během posledního roku. Pokud odpověď zní ne, můžete ho s klidem poslat dál. Jednak ho lze darovat příbuzným, kamarádům nebo charitě, jednak si tím jde vydělat i nějakou tu korunu navíc. Na internetu existuje celá řada burz, kde si snadno založíte účet a pouze nahrajete fotky a popis oblečení. Zajímavou alternativou jsou stále oblíbenější swapy, kde můžete kousky vyměňovat s ostatními návštěvníky.