• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 06.12.2020
  • 684 zobrazení

Stěhujte se bez stresu!

„Je lepší dvakrát vyhořet než se jednou stěhovat,“ praví známé pořekadlo. Nemusí to tak ale být! Celý proces je sice sám o sobě náročný na čas, psychiku i finance a stresovat vás může také to, že musíte zabalit v podstatě celý svůj život do několika krabic. Ovšem na druhou stranu se jedná o krok do nové životní etapy, vzrušující změnu a příležitost zařídit si moderní bydlení znovu podle svých představ. A s těmi správnými tipy to zvládnete jedna báseň.

Pokud nyní uvažujete o novém začátku a zvažujete koupi bytu, posledních pár jich developer YIT nabízí v novostavbě Aalto Cibulka v Praze. Projekt je již dokončený, bydlet v novém můžete v podstatě hned! Nové byty v Praze najdete také v etapě Pori v rezidenčním komplexu Suomi Hloubětín nebo v první etapě projektu Ranta Barrandov, jejichž kolaudace se plánuje ještě v letošním roce. Sem se tedy můžete nastěhovat na jaře příštího roku, budete tak mít dostatek času se na to pomocí následujících rad připravit.

Co zařídit před stěhováním

Pomůže vytvořit si seznam všeho, co je nutné sbalit a zařídit. Samotný přesun věcí totiž k úplnému přestěhování nestačí. Ukončit musíte také dodávky energií. Dobře si poznamenejte konečné stavy měřičů (vodoměru, elektroměru, příp. plynoměru).

Dalším důležitým krokem je výběr těch správných partnerů. Pokud se nechcete se vším vybavením tahat sami, na trhu existuje celá řada stěhovacích společností. Jejich služby vám dnes někdy zajistí i sami developeři. K novému bytu ve všech developerských projektech YIT dostávají klienti voucher na stěhování zcela zdarma od firmy HrubyMOVING. Nebudete tak zbytečně platit až desítky tisíc navíc.

Aby vám šla práce lépe od ruky, poproste o pomoc rodinu, kamarády a známé. Určitě oceníte každou podporu, a to i tu emocionální. Nezapomeňte pro ně připravit alespoň drobné občerstvení a hlavně dostatek tekutin.

Držte se plánu

Už během samotného balení si určete systém. Sepište si seznam všech věcí a jejich rozdělení. Pro přehlednost je užitečné boxy popsat či oštítkovat. Dále si vytvořte časový plán, kterého byste se měli alespoň orientačně držet. Jestli se stěhujete s domácím mazlíčkem, zvažte, zdali nebude lepší ho na pár dní nechat u sousedů nebo rodiny.

Do balení se dejte v dostatečném předstihu. Začněte v místnosti, kterou používáte nejméně. Ta se pak bude hodit jako odkladiště pro další krabice, jež by vám ještě v běžném režimu překážely. Jednotlivé věci ukládejte pečlivě a nespěchejte, opatrní buďte u těch křehkých nebo cenností. Koupit se dají různé balicí a bublinkové fólie. Je dobré obalit i nábytek, aby se neotloukly rohy. A pořiďte si dostatečně pevné krabice v různých velikostech. Před dnem D si pak všechno seřaďte podle pokojů, do nichž přijdou.

Tip: Stěhování nabízí ideální příležitost vyřadit staré, nepoužívané a nepotřebné věci všeho druhu. Buď je vyhoďte anebo je prodejte či darujte. Vyzkoušejte například portál Můžete zde za odvoz poslat dál předměty, které vám jen zabírají místo. Uděláte tak radost někomu jinému a zbavením se přebytečných věcí zároveň snižujete množství nákladu ke stěhování.

Připravte se, že většinu času vám zabere nakládání a vykládání věcí z a do auta. Nejdříve vykládejte větší kusy nábytku, až potom zabalené krabice. Také si alespoň v hrubých náčrtech promyslete rozložení nábytku v novém bytě. Pomůže vám to lépe zorganizovat práci a vyhnete se následnému zbytečnému přenášení z místnosti do místnosti.

Den před samotným stěhováním nepanikařte. Především hektickému balení na poslední chvíli byste se měli vyhnout. Raději si užijte příjemnou poslední noc ve starém bytě a pořádně se vyspěte😊